VANSKELIGE TIDER: Påfyll av kunnskap og kompetanse er høyere utdanningsminister Henrik Asheims beste medisin i den tiden mange permitterte og ledige går i møte fremover. Foto: Frode Hansen, VG

Asheim og regjeringen: Møter sjokkledighet med ny kompetansepakke

De nye ledighetstallene ryster regjeringen. I statsråd fredag gikk det til sammen 190 millioner til en egen kompetansepakke for utsatte næringer.

 • Frank Ertesvåg
 • Ane Muladal
 • Eiliv Frich Flydal

Artikkelen er over 130 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– De nye tallene som kom fredag, viser hvor alvorlig denne situasjonen er. Vi har den høyeste arbeidsledigheten siden andre verdenskrig. Det er vanskelige tider for mange, særlig for dem som er permitterte eller har mistet jobben og nå er bekymret for fremtiden sin, sier minister for høyere utdanning, Henrik Asheim til VG.

Nå har over 412.000 personer meldt seg som arbeidssøkende hos NAV. Det tilsvarer hele 14,7 prosent av arbeidsstyrken.

les også

Student-krisepakken er klar: – Målet er å raskt gi studenter som har mistet inntekt mer å rutte med

Med bakgrunn i utviklingen bevilget Stortinget for noen dager siden 150 millioner kroner til tiltak for at flere av de som er permitterte kan få påfyll og utdanning. Nå følger regjeringen opp, og legger ytterligere 40 millioner på bordet.

– Vi må bruke tiden fremover på å ruste folk bedre for arbeidslivet etter at koronakrisen er over. Derfor oppretter vi nå flere skreddersydde utdanninger og opplæringstilbud for kriserammede næringer og deres ansatte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

STEILENDE KURVER: Kurvene som viser permitterte og ledige på NAVs diagrammer - går rett til værs de siste ukene. Foto: NAV

Han understreker at kompetansekronene først og fremst skal brukes på arbeidstakere som er permitterte eller ledige innen hardt corona-rammede sektorer som industri, reiseliv, varehandel, frisør og mat og drikke.

– Og kompetansepakken skal fordeles sammen med partene i arbeidslivet. Det har jo skjedd mye innen nettbasert utdanning den siste tiden. Jeg tror det er viktig at folk som nå rammes av permitteringer eller ledighet bruker tiden på påfyll av kompetanse. Det er dette vi nå forsøker å tilrettelegge, sier Asheim til VG.

– Hvor raskt kan permitterte og ledige få nytte av disse kompetanse-pengene?

– Dette går i statsråd fredag. Deretter går vi raskt i dialog med partene for å få i gang tilbudene denne våren. I tillegg er vi i dialog med Arbeids- og sosialdepartementet om hvordan vi kan endre regelverket slik at de som mottar dagpenger kan delta i korte opplæringstilbud samtidig, svarer Asheim.

les også

Permitterte Lukasz (25) får mat fra Frelsesarmeen: – Takknemlig for hjelpen

Han understreker betydningen av at regjeringen nå sammen med Stortinget forsøker å motvirke konsekvensene av den økonomiske krisen landet er inne i. Kompetansepakken er ett av flere tiltak i så henseende.

LO-organisasjonen Handel og Kontor setter pris på kompetansepakken.

– Vi er veldig klare, og har ventet på dette lenge sier Bjørn Mietinen, nestleder i HK. Han påpeker at dette nå er en del av bransjeprogrammet som LO og Virke søkte penger til allerede i fjor.

– HK er glade for det vi får, men vi vil understreke at 15 millioner til bransjeprogram for varehandel er den samme summen som lå i potten for 2020.

Bransjeorganisasjonen Virke responderer også positivt på kompetansepakken, som er den foreløpig siste i en rekke av økonomiske krisetiltak.

– Vi er glad for at vi endelig får et bransjeprogram for handel. Dette er noe Virke har etterlyst lenge. Handelen er i stor endring og mister arbeidsplasser hver eneste dag. Coronakrisen har eskalert situasjonen, og gjort det mye mer dramatisk enn vi kunne forestille oss. Det er sårt behov for påfyll av kompetanse, men det må skje på bransjens premisser for å være relevant, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

les også

Erna er stjerna ...Men oppturen kan bli kortvarig

AKADEMIKERNE: Leder i Akademikerne Kari Sollien. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Håpefulle akademikere

– Det skjer en digital revolusjon på universitetene og høyskolene og vi har vært opptatt av at dette er noe arbeidslivet også må nyte godt av. Vi er veldig glad for at regjeringen legger penger på bordet, og her er det mye bra. Det er i tråd med våre innspill om at tilbudene må komme raskt på plass og at man derfor må bygge på de ordningene man allerede har, heller enn å opprett nye og midlertidige ordninger, sier leder i Akademikerne Kari Sollien til VG.

I dag risikerer man å miste dagpenger om man tar utdanning under permittering.

– Vi må ikke straffe folk som nå bruker tiden på å oppdatere kompetansen sin, vi må sørge for at folk kommer rustet ut av krisen. Det er et stort tap for den enkelte, for næringslivet og for samfunnet å la folk gå hjemme uten å gjøre noen ting.

– 50 millioner går til nettbasert opplæring, som betyr at universitetene og høyskolene når får penger til å utvikle gode kurs på nett for å møte behovene arbeidslivet har nå. Vi er også glad for å se at det kommer mer penger til bransjeprogrammer, der nå høyt utdannede også er inkludert. En av våre medlemsorganisasjoner Tekna er med, og det er vi glad for. Nå haster det å få kursene på plass, sier Sollien, som ønsker at arbeidstakere i permittering må få ta godt med utdannelse om de kan.

– Vi har tidligere sagt at det må åpnes for å ta opptil 20 studiepoeng kombinert med dagpenger, helst i form av kortere kurs som kan bygges på hverandre. I en krisesituasjon må vi likevel kunne åpne for mer slik at permitterte som ønsker og har kapasitet til å ta ytterligere studiepoeng ikke blir stoppet av regelverket, sier Sollien.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Utdanning
 3. Arbeidsledighet
 4. Arbeidsliv
 5. Solberg-regjeringen
 6. Henrik Asheim
 7. Jobb

Flere artikler

 1. Regjeringen vil la permitterte ta utdanning

 2. Økonom: - Permitterte må få ta utdannelse

 3. Røe Isaksen: – Usikkerheten tærer på

 4. Unge sliter med coronakrisen: – Ville tjent på å slutte på skolen for å gå på dagpenger

 5. Jonas og Erna: Uenige om veien tilbake til jobb

Fra andre aviser

 1. Krever adgang til kompetanseheving også for høyt utdannede

  Aftenposten
 2. Nå blir det lov å studere mens man går på dagpenger

  Bergens Tidende
 3. 13.000 arbeidsledige og permitterte tilbys nettkurs

  Aftenposten
 4. Regjeringen vil la permitterte ta utdanning

  Bergens Tidende
 5. Hva kan du gjøre som permittert? Her får du oversikten.

  Bergens Tidende
 6. LO og NHO: Krever at arbeidsløse skal få studere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder