Russlands utenriksminister: Frode Berg kan komme hjem når som helst

KIRKENES (VG) Da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var på vei inn på hotellet sitt i Kirkenes, ble han spurt om når spiondømte Frode Berg kan komme hjem.

– Et hvilket som helst øyeblikk, svarte den russiske utenriksministeren på spørsmål fra TV 2.

På videre spørsmål om hvordan Frode Berg-saken har påvirket forholdet mellom Russland og Norge, var svaret «ikke i det hele tatt», ifølge NTB.

Lavrov skal fredag møte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i forbindelse med i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av Finnmark fra tysk okkupasjon i Kirkenes.

Russisk aktor: Frode Berg i søkelyset siden 1992

Lavrov møter utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på nytt lørdag, der det er grunn til å tro at Bergs sak vil stå på dagsordenen.

VGs kommentator Astrid Meland var tilstede da Lavrov, som har vært utenriksminister helt siden 2004, ankom Thon-hotellet.

– En kortfattet Lavrov gikk rett fra bilen og inn i heisen sammen med en rekke andre personer i sitt følge. De bor visstnok i tredje etasje. Selv om han snakker perfekt engelsk, fikk han bare spørsmål på russisk og svarte på russisk. Vi er nå spente på om han kommer ned igjen. Det er mange pressefolk her, og stort sikkerhetsoppbud. Man må ha pass og legitimasjon for å komme inn. Men stemningen er rolig, og folk sitter i baren og drikker øl, sier Meland.

Slik jobber han med lovendringen som kan hjelpe Frode Berg ut av fengsel

I kveld har det vært stor tvil om Lavrov faktisk ville komme, på grunn av dårlig vær i Sotsji.

– Det kom et stort følge med svarte biler. Men Lavrov var så raskt ute av bilen og inne på hotellet at de russiske UD-fotografene ikke rakk å filme ham. De kom derfor ut igjen og ba norske tv-stasjoner om å få låne bilder, sier Meland.

Torsdag formiddag opplyste menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva til Interfax at de har anbefalt president Vladimir Putin å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

Russisk kommisjon anbefaler å benåde spiondømte Frode Berg

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sa Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB tidligere torsdag.

64 år gamle Frode Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje etter å ha blitt pågrepet av sikkerhetspolitiet FSB i Moskva i desember 2017.

Håpet om en løsning i saken ble tent sist uke. Da meldte et litauisk nyhetsbyrå om at en avtale om en spionutveksling som involverer Norge, Litauen og Russland, skal være på trappene.

Spiondømte Frode Bergs advokat, Brynjulf Risnes, er usikker på hva den russiske statsadvokaten Milana Digajeva mener når hun i et intervju hevder at russisk etterretning har holdt Berg under oppsikt helt siden 1992.

Det var TV 2 som onsdag ettermiddag meldte at dette fremgikk av et intervju med Digajeva i internkandalen til den russiske påtalemakten.

«Helt siden 1992 hadde han flere ganger vært i søkelyset til de russiske sikkerhetstjenestene, mistenkt for å utføre etterretningsoppdrag på vegne av den norske etterretningen».

Hennes norske advokat mener det er uklart hva statsadvokaten sikter til.

– Hun sier ikke hva hun bygger dette på. Bare at han skal ha vært i søkelyset siden 1992. Men det kan være at hun bare sikter til at han kom i deres søkelys fordi han var grenseinspektør i denne perioden. Når det kommer til 2014 er hun mer detaljert, og det er derfor åpenbart hvorfor han har vært i søkelyset siden 2014, sier advokat Risnes til VG.

– Hva tenker du om timingen rundt at dette intervjuet kommer ut til offentligheten nå, akkurat mens Frode Bergs situasjon trolig er i ferd med å endres til det bedre?

– Når man går inn på den russiske riksadvokatens hjemmeside, der denne videoen ligger, står det at den ble publisert den 16. april. Ingen har publisert dette før, eller visst om videoen. Heller ikke jeg hadde hørt noe om dette intervjuet. Så det er kanskje Aftenposten som står bak denne timingen. Datoen 16. april er også fra den tiden rettsaken pågikk, sier Risnes.

Milana Digajeva var aktor da Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel.

Det var Aftenposten som tirsdag første gang omtalte intervjet med Digajeva.

Der forklarer hun hvordan og hvorfor russisk etterretning angivelig fattet interesse for nordmannen i 2014:

«I juni 2014 ble FSBs regionkontor i Arkhangelsk kontaktet av en ansatt ved det militært meget sensitive skipsverftet Zvjezdotsjka, sier Digajeva. Skipsverftet bygger blant annet atomubåter for den russiske nordflåten. Den ansatte ved verftet, som heter Zemljakov, fortalte at han hadde fått et tilbud fra en utenlandsk statsborger. Forslaget gikk ut på at Zemljakov mot betaling skulle sende informasjon til Norge om selskapets aktiviteter, sa Digajeva i intervjuet, ifølge Aftenposten.

Personen som skal ha tatt kontakt med Zemljakov, er ifølge Digajeva nordmannen Frode Berg.

Eksklusivt VG-intervju med Lavrov i 2014: Slik tenker Russland nå

LANDET: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov landet i Kirkenes i 21.30-tiden. Foto: Gisle Oddstad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder