BLIR FÆRRE: Demokratene-frontfigur Vidar Kleppe avbildet da han avga stemme i Kristiansand 9. september. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Demokratene sprekker i Kristiansand

Fire av Demokratenes ti representanter i Kristiansand bystyre melder seg ut av partiet, melder NRK. – Vi må riste av oss skuffelsen, sier Vidar Kleppe.

  • Ingvill Dybfest Dahl

Ifølge statskanalen har Roy Fardal, Lajla Elefskaas, Olav Homme og Jorunn Aa. Olsen meldt seg ut av partiet Demokratene.

– Det er veldig trist for velgerne. Vi har jo gått til valg på et politisk program og jobbet for hverandre. Så at fire forlater partiet på den måten, er selvsagt trist, sier Kleppe til VG mandag kveld.

les også

Vidar Kleppe vil ha KrF-ordfører i Kristiansand

VG har vært i kontakt med Lajla Elefskaas og Olav Homme, som henviser til Roy Fardal som talsperson for de fire utmeldte. Fardal har så langt ikke besvart VGs henvendelser.

Ifølge NRK vil de fire nå være uavhengige og støtte sentrum-venstre-koalisjonen som består av Ap, Sp, MDG, Tverrpolitisk folkeliste, Sv og Rødt.

– Vi har meldt oss ut på grunn av interne stridigheter. Vi følte det var det eneste riktige å gjøre, sier Fardal til NRK.

Kleppe på sin side avviser at det har vært uenigheter i partiet:

– Jeg mener det ikke har vært noen interne stridigheter, sier han til VG.

Han sier han søndag fikk noen tips om hva som skulle skje, og derfor innkalte til møte mandag.

– Klokken ti hadde vi det første møtet, og da så det ut som alt roet seg. Men så sprakk saken i media mens vi satt i sonderingsmøte, sier Kleppe.

– Hvordan er stemningen i partiet nå?

– Vi er jo alltid beredt og vil alltid sette folket først. Selv om vi fikk den skuffelsen, må vi riste den av oss og gå videre. Vi seks som er igjen skal gjøre en enda bedre jobb. Det er hele gruppa fast bestemt på, sier Kleppe.

Han sier partiet nå har tre muligheter: Å stemme på seg selv, eller å støtte en av de to andre grupperingene.

les også

Kristiansand: Ap slår igjen døren for Vidar Kleppe

Demokratene gjorde et brakvalg i Kristiansand og ble det tredje største partiet i kommunen med 13,5 prosent av stemmene. De rødgrønne fikk 32 mandater og de borgerlige 29. Dermed fikk ingen rent flertall i bystyret.

– Demokratene håper at jeg i hvert fall blir varaordfører. Avhengig av konstellasjonene, kan det bli vanskelig, sier Kleppe mandag kveld.

Han opplyser at det er forhandlinger videre mandag kveld, før nytt gruppemøte tirsdag og bystyremøte onsdag.

LIGGER AN TIL FLERTALL: Jan Oddvar Skisland, her avbildet da han var daglig leder i Start i 2009. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Siden valgresultatet ble klart har det pågått forhandlinger om hvem som skal samarbeide, og nå har altså fire av de ti representantene meldt seg ut av Demokratene og støtter i stedet Jan Oddvar Skisland fra Ap. Dermed blir han trolig ordfører, melder NRK.

Både Høyre og Arbeiderpartiet gikk tidlig ut og avviste et samarbeid med Demokratene, som selv kaller seg «et parti med nasjonalistisk grunnsyn».

Senterpartiet, som har møte mandag, har sagt de vil støtte Ap dersom de har flertall på sin side.

les også

Protestpartiet har skapt ordførartrøbbel i Kristiansand

Vidar Kleppe dannet Demokratene etter at han ble presset ut av Fremskrittspartiet i 2001. Ifølge partiets hjemmeside er Makvan Kasheikal partileder og Kleppe politisk nestleder.

Noe av bakgrunnen for de øvrige partienes samarbeidsvegring med Demokratene skal være koblingene til den kontroversielle Facebooksiden Sørlandsnyhetene.

Les også

Mer om

  1. Kommunevalg 2019
  2. Kristiansand bystyre
  3. Jan Oddvar Skisland
  4. Vidar Kleppe

Flere artikler

  1. Isfront i bystyret: Utbrytere kalt «judaser» av tidligere partikamerat

  2. Maktdrama over: Ap-Skisland ny Kristiansand-ordfører

  3. Kristiansand: Ap slår igjen døren for Vidar Kleppe

  4. Protestpartiet har skapt ordførartrøbbel i Kristiansand

  5. Åtte partier kan danne flertall i Kristiansand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder