LEGGES NED: Styret i Helse Sør-Øst har bestemt at Ullevål sykehus skal legges ned. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ullevål sykehus legges ned

Styret i Helse Sør-Øst legger ned Ullevål sykehus i Oslo til tross for store protester. I stedet vil de bygge nye sykehus på Aker og Gaustad.

 • NTB
 • Amalie Frøystad Nærø

Artikkelen er over ett år gammel

Etter planen skal de nye sykehusene stå ferdig i 2030. Prislappen er nå oppe i over 37,5 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

I januar advarte blant annet politikere i Rødt og SV mot å legge ned sykehuset, fordi de mente at dette vil svekke pasientsikkerheten. De tok saken til Stortinget. Også Legeforeningen var kritiske, og krevde en grundig utredning. Motstanderne av nedleggelsen fikk banket gjennom at man skulle «belyse» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål gjennom en egen rapport.

Rapporten var klar i slutten av forrige måned og konkluderte med at Ullevål-alternativet vil koste 12,8 milliarder kroner mer og forsinke prosessen med sju år.

les også

Advarer mot å legge ned Ullevål sykehus: – Pasientene taper

Strid

I en pressemelding torsdag skriver Helse Sør-Øst at planen for Oslo universitetssykehus er et samlet og komplett regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Gaustad, et lokalsykehus på Aker og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet.

– For styret er det viktig å sikre fremdrift i prosjektet slik at gammel og uhensiktsmessig bygningsmasse ved Oslo universitetssykehus nå kan bli erstattet. Det er også viktig å sørge for kapasitet nok til befolkningsveksten som kommer, sier styreleder Svein Gjedrem i Helse Sør-Øst i en pressemelding torsdag.

I sakspapirene før dagens styremøte er dette omtalt slik:

– Styret tar rapporten om Ullevål som alternativ lokalisering til Gaustad til orientering og konstaterer at Ullevål-alternativet også kan gi tilfredsstillende bygningsmessig funksjonalitet og kapasitet, men innebærer mer nybygg og dermed gjennomføring over lengre tid og til vesentlig høyere kostnader. Ullevål-alternativet er dermed ikke bærekraftig, heter det.

les også

Planer om storsykehus i Oslo vedtatt

Denne konklusjonen er imidlertid blitt kraftig kritisert av de ansatte, som mener Ullevål ikke er utredet godt nok.

– Den måten de belyste Ullevål på, var ikke belysning, men svartmaling. De belyste et alternativ ingen har bedt om. Nemlig å flytte hele Rikshospitalet ned til Ullevål i en vending. Det er ikke det vi har snakket om. Vi har sagt at Rikshospitalet kan stå og gjøre sin funksjon som i dag. Da vil det bli like raskt og mye billigere enn alternativet til Helse sør-øst, sier pensjonert sjeflege og leder av aksjonsgruppa Redd Ullevål, Rolf Kåresen, til NRK torsdag morgen.

VEDTATT: Styret i Helse Sør-Øst er torsdag samlet på Hamar for å behandle lokalisering av Ullevål og Gaustad på nytt. Demonstranter som vil beholder sykehuset på Ullevål har lagt frem banner. Foto: Jo E. Brenden, NTB scanpix

les også

Vedums dårlige argument

Varsler mistillit

Tidligere i uken varslet fagtillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus i et brev at de ikke lenger har tillit til sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein.

– Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den framtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet, ifølge Aftenposten.

les også

Vil vrake nytt gigantsykehus: – Kan spare ca. 20 milliarder

Det er foretakstillitsvalgte for Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og flere andre organisasjoner som representerer nesten alle de 20.000 ansatte ved sykehuset, som har undertegnet brevet.

Til syvende og sist blir det Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om Ullevål, når de skal ta stilling til lånesøknaden for bygging av de nye sykehusene i forbindelse med høstens statsbudsjett.

Les også

 1. La oss føde i fred!

  Å ta ressurser fra ABC er nok en nedbygging av fødetilbudet i Norge. Når vi ikke kan føde et sted som føles trygt  for…
 2. Bevar Ullevål!

  I store byggesaker er det et poeng å trekke inn brukernes fagmiljøer. Deres ekspertise bidrar både til å kvalitetssikre…

Mer om

 1. Sykehus
 2. Oslo

Flere artikler

 1. Reagerer kraftig på nedleggelsen av Ullevål: - Helsepolitisk galskap

 2. Regjeringen med milliardbevilgning til nye Oslo-sykehus - Ullevål blir nedlagt

 3. Byggekspert om Ullevål-vedtaket: – Fullstendig feil

 4. Utsetter høring om gigantsykehus i Oslo

 5. Krever at Høie bryter Ullevål-tausheten

Fra andre aviser

 1. Ullevål sykehus vedtatt nedlagt – siste slag står i Stortinget

  Fædrelandsvennen
 2. Stopp helsebyråkratene i Helse Sør-Øst. Det er fortsatt ikke for sent.

  Aftenposten
 3. I dag avgjøres skjebnen til Oslos nye sykehus

  Aftenposten
 4. Ullevål-alternativet må utredes som likeverdig alternativ til Gaustad/Aker

  Aftenposten
 5. De ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot direktøren

  Aftenposten
 6. Sp kan havne på vippen i Oslo. De stiller absolutt krav om å redde Ullevål sykehus.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no