SNØ: Veien mellom Lillehammer og Mesnali lørdag. Fra mandag er det ventet mye nedbør på kort tid. Foto: Geir Olsen, NTB scanpix

Stort snøfall mandag: Meldinger om vanskelige kjøreforhold

I høyere og indre strøk i Agder, Telemark, Buskerud og Oppland ventes det rundt 20 centimeter snø mandag. Meteorologisk institutt melder om en utfordrende situasjon.

Mandag morgen daler snøen over flere områder på Østlandet. Snøfallet fører til vanskelige kjøreforhold. Allerede fra tidlig morgenen av melder flere politidistrikt om glatte veier og en rekke trafikkulykker. Ingen skal være alvorlig skadet.

SJEKK VÆRET DER DU ER PÅ PENT.NO

Vegtrafikksentralen Øst skriver på Twitter at det an ligge snø også på de store hovedveiene.

«Kjør forsiktig, avpass farten etter forholdene og ha god avstand til kjøretøyet foran», oppfordres det.

Gult farevarsel

Meteorologene har varslet store nedbørmengder fra mandag. Riktignok må man inn fra kysten og opp i høyden før nedbøren kommer som snø, men der vil det også komme store mengder på kort tid.

– Det ser ut som det kan komme rundt 20 centimeter snø, litt mer enkelte steder, i de inneliggende områdene. Da kan det bli vanskelige kjøreforhold, sa vakthavende meteorolog Per Egil Haga til VG søndag.

les også

Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet

Bakgrunnen er et lavtrykk nord på kontinentet som beveger seg nordover mandag. Nedbøren vil da først treffe Agder, og så gå innover Telemark, Buskerud og Oppland. Meteorologisk institutt har ute gult farevarsel i disse områdene.

– Ganske tidlig på formiddagen har nok nedbøren kommet til Oppland også. Tidlig på dagen er det fortsatt ganske kjølig etter natten. På kysten blir det regn, men på Østlandet ser det ut til å bli sludd og snø, sa meteorologen.

les også

Glatte veier fører til mange trafikkulykker

På morgenen mandag er overgangsgrensen for regn og snø på 100–300 meter, mens utover ettermiddagen stiger den til 300–500 meter i Oppland og rundt 600–700 meter i Agder og Telemark.

– Over det nivået der fortsetter nedbøren som snø utover kvelden og natten, før nedbøren gir seg litt ut på tirsdagen når litt mildere luftmasser kommer inn, sa Haga.

VINTERFORHOLD: Veien mellom Lillehammer og Mesnali var glatt og snødekket lørdag. Foto: Geir Olsen, NTB scanpix

Blir liggende

Da vil overgangssonene flytte seg høyere opp, men tirsdag formiddag vil det være godt med snø i disse områdene.

– Jeg tror ikke det blir så krevende i lavlandsstrøkene. Selv om nedbøren begynner som sludd og snø, vil det raskt gå over til regn. Det vil nok være litt slapsete enkelte steder på formiddagen, men det ser ikke ut som morgenrushet inn mot Oslo, som ofte er kritisk for lite nedbør, vil bli så påvirket. 

les også

Snøtrøbbel i Sør-Norge: – Det er vinterdekk som gjelder

Det ser også ut til at den snøen som kommer i høytliggende områder i stor grad blir liggende.

– Det blir nok ikke noe særlig smelting selv om det forbigående kommer litt temperaturøkning, opplyste Haga.

Han påpekte at skianleggene i indre og høyere strøk nok blir glade for godt påfyll av snø.

I resten av Østlandet kan man vente seg gråvær stort sett hele uken gjennom.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder