Ekstremværet «Didrik» er over, men fortsatt høy vannstand

Selv om ekstremværet sørget for høy vannstand flere steder i natt, ble det ikke så ille som fryktet. Likevel har det vært uvanlig høy vannstand flere steder i ettermiddag. Bergen nådde toppen ved 14-tiden onsdag.

Ifølge Bergens Tidende ble høyeste vannstand i ettermiddag målt klokken 14.00. Da var den 221,1 cm over såkalt sjøkartnull, som betyr at vannstanden var ca 63 cm høyere enn meldt i tidevannstabellen, rapporterer avisen.

Vannstanden nådde altså ikke 225 centimeter som må til for å regnes som 50-årsflo.

Ekstremværet, som har fått navnet «Didrik» av meteorologene, traff land tirsdag kveld. Natt til onsdag ble imidlertid ganske stille i forhold til hva man hadde fryktet. Verst ble det i Stavanger.

– I Stavanger bikket det til ekstremt nivå. Grensen for rødt farenivå her er 166 centimeter over sjøkartnull, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland til VG ved 07.30-tiden.

Ekstremværet «Didrik» er onsdag morgen over.

– Det røde farenivået vil gå over til oransje. Prognosene kan selvfølgelig endre seg og gå opp igjen til rødt på neste topp, men foreløpig ser det ikke slik ut, sier Haukeland.

– Det er blitt mindre vannstandstigning i havet enn prognostisert. Det er nok mange som er glad for, sier vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, Erik Holmqvist.

Holmqvist mener toppen er nådd. Han understreker likevel at høyvannet vil bli høyere enn normalt, men ikke like høyt som i natt.

Fare for Bryggen i formiddag

Den neste toppen vil treffe fra Rogaland og nordover på vestlandskysten opp til Møre og Romsdal mellom klokken 13.00 og 15.00. Farenivået her er satt til oransje.

– Den andre toppen så først ut til å bli lavere enn den første, men prognosene har tatt seg opp, så noen plasser kan den bli høyere, for eksempel i Måløy, sier Haukeland.

les også

Vær-Siri om stormflovarsel: – Aldri sett at de er så godt forberedt

– I Bergen skal vannstanden ha vært to centimeter unna fra å bikke over bryggekanten på Bryggen. Den neste toppen ser ganske lik ut, så det er fare for at vannet kommer over bryggekanten da, fortsetter han.

I Trøndelag er det gult farenivå, og den neste toppen er ventet mellom klokken 14.00 og 16.00

Har du bilder av flommen? Send til 2200@vg.no eller SMS 2200!

BERGEN: Bryggen i Bergen like etter klokken 01.00 natt til onsdag. Klokken 02.21 var vannstanden på vei ned, ifølge Bergens Tidende. Foto: Marit Hommedal, NTB SCANPIX

– Var forberedt

Når VG møter Harry, som bor i Mandal, venter han fortsatt på å kunne sjekke båten sin i båthuset, der vannet i natt krøp flere centimeter oppover veggene.

– Vi opplevde selve ekstremværet som lettere og mildere, men varselet var skarpt, så vi var forberedt på at det ville være ekstreme forhold, sier han.

Også andre naboer beskriver nattens økning i vannstanden som mindre dramatisk enn de har opplevd tidligere.

Ved 09.00-tiden var vannet i ferd med å trekke seg tilbake, men en nabo måtte likevel vasse gjennom vannmassene i veien for å hente posten.

– De senere årene har bydd på flere flomsituasjoner og høyvann. Vannet nå er høyt, men innenfor det vi har blitt vant til. Det er alltid ubehagelig med sånne type ting, men man lærer seg å leve med det, sier Harry.

IKKE BEKYMRET: Harry har ikke fått sjekket innsiden av båthuset ennå, men er ikke bekymret for at noe skal ha gått galt som følge av høyvannet. Foto: Patrik Eian Fjeldstad

Oversvømmelser

Gjennom natten forflyttet «Didrik» seg østover, og førte blant annet til noe oversvømmelser i Sandefjord og Porsgrunn, som du kan se i bildegalleriet under.

Ifølge Haukeland er faren på østlandstraktene over. På Oscarsborg utenfor Oslo holdt været seg innenfor oransje farenivå, som varslet.

– Lavtrykket her kom inn litt tidligere enn det astronomiske tidevannet. Hvis de to toppene hadde kommet samtidig, kunne det blitt mye verre og nærmet seg rødt farenivå. Men det gjorde de heldigvis ikke, sier meteorologen.

Togforsinkelser

Flom ved Halden stasjon skaper forsinkelser da togene må kjøre med redusert hastighet. Dette vil fortsette frem til vannet trekker seg tilbake, opplyser Bane Nor onsdag morgen.

– Forsinkelsene kan variere fra tog til tog, så vi anbefaler å sjekke togselskapenes nettsider, sier pressevakt Liv Tone Otterholt til VG.

Hun sier at de ikke har fått meldinger om andre problemer på grunn av vannstanden.

Svært få politioppdrag

Sør-Øst politidistrikt opplyser at det ikke har vært mange oppdrag som følge av ekstremværet i natt.

Strandpromenaden i Sandefjord er stengt, og det er meldt om vann i noen kjellere i Drammen fordi Drammenselva er noe høyere enn vanlig.

Politiet i Agder har ikke vært ute på noen oppdrag som følge av ekstremværet, men i Mandal har det vært flere oversvømmelser.

Sør-Vest har kun hatt tre oppdrag knyttet til «Didrik» i natt. Det dreide seg om til sammen tre biler i Egersund og Haugesund, som stod i en god del vann.

Vest politidistrikt har ikke hatt noen oppdrag i natt, opplyser operasjonssentralen. Klokken 01.10 ble det meldt om mye vann i Os sentrum. Brannvesenet har tatt seg av tre til fire biler som fikk endel vann i understellet, men det var ikke behov for berging. Det ble også meldt om vann i en kjeller i Måløy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder