STENGER: Spaniareiser innebærer fra midnatt av igjen karantene, opplyser regjeringen og FHI. Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Regjeringen med nye reiseråd: Spania blir «rødt» - Sverige åpner opp

Fra og med midnatt må du i karantene dersom du kommer hjem fra Spania. Samtidig åpnes det for reise til syv svenske regioner.

 • Halvor Bjørntvedt
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Ole Løkkevik

Artikkelen er over 58 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Regjeringen endrer fra og med i natt reiserådene for nordmenn som returnerer fra Spania. Det kommer etter økende smittetall i landet de siste ukene.

Kommer du hjem fra Spania etter midnatt fredag den 24. juli, må du altså i 10 dagers reisekarantene. Regjeringen har imidlertid åpnet for reiser uten karantene fra Ungarn.

– Grunnen til endringen er at de ikke lenger oppfyller kravene. Vi skjønner at dette er skuffende, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad på pressekonferansen fredag.

På den annen side åpnes det for reiser til ytterligere fire svenske len: Värmland, Örebro, Östergötland og Kalmar. Det kommer i tillegg til de som allerede var grønne: Skåne, Blekinge og Kronoberg.

Se hvilke land som er grønne og røde fra midnatt:

Se hvilke svenske regioner som er åpne fra midnatt:

Skal du tilbake til hytta i Värmland? Ta kontakt med VGs journalist her.

Får sykepenger

Overlege Are Stuwitz Berg forteller at det ikke vil bli gjort regionvise vurderinger for resten av EØS- og Schengen-området - foreløpig.

– Det er blant annet på grunn av varierende datagrunnlag og at en vurdering på regionnivå vil kunne gi uforutsigbarhet, sier han.

les også

Belgisk epidemiolog til VG: – Vi er i den andre bølgen av viruset

– Vi vil vurdere om reiseråd kan gis på regionnivå i større deler av Europa i framtida.

Olaug Bollestad opplyser at nordmenn som reiste til Spania da landet hadde grønn status, har rett til sykepenger om det trengs i karantenetiden. Bakgrunnen for dette er at de som reiste før statusoppdateringen for Spania, ikke har brutt regelverket.

Ungarn åpner

Ved forrige vurdering åpnet regjeringen for karantenefri reise til en rekke land i Schengen-/EØS-området. Samtidig ble det påpekt at rådene kunne bli endret på kort varsel.

Unntakene gjaldt Portugal, Ungarn, Kroatia, Romania, Bulgaria og Luxembourg. Med unntak av Ungarn forblir disse stengte i den nye vurderingen.

– I Ungarn har det vært en god trend over tid, og vi har også fått dataene vi manglet ved tidligere vurdering, sier Are Stuwitz Berg ved FHI.

Kriteriene som blir lagt til grunn for vurdering av reiseråd for landene innenfor Schengen og EØS er følgende:

 • Det må være færre enn 20 bekreftede smittede per 100 000 innbygger de siste to ukene (14-dagers insidens)
 • Det må være under 5 prosent positive prøver i snitt per uke de siste to ukene

UD presiserer samtidig at unntakene fra reiserådene er ikke en oppfordring til å reise, og at de som planlegger en reise, må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til.

– Karantene innebærer altså at du ikke kan gå på jobb, reise kollektivt eller oppholde deg på steder med mange mennesker, minner Espen Rostrup Nakstad ved FHI om.

Vil vurdere regionvis åpning i fremtiden

Tirsdag opplyste Helsedirektoratet at reisende til Spania sannsynligvis ville få karanteneplikt fra og med i dag fredag, og sendte ut SMS med varsel til alle nordmenn i landet.

VGs gjennomgang av smittetallene i Europa de siste to ukene viste at Spania nå ligger et godt stykke over FHIs krav. Belgia har også hatt en kraftig økning i antall nye smittetilfeller, med 20,6 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, men forblir altså åpent enn så lenge.

VGs kartlegging av svenske len tidligere denne uken viste også at Värmland lå i posisjon til å få «grønn» status, som ett av tre svenske len.

Andre len ligger fortsatt noe over grensen, deriblant Örebro og Östergötland. Her har FHI gjort en helhetsvurdering, der trenden over tid totalt sett har vært positiv og nedadgående med hensyn til smitte.

– Disse regionene vil komme under 20 tilfeller i uke 30 dersom utviklingen fortsetter, sier Berg ved FHI.

Vi oppdaterer saken.

ÅPNER: VG var tidligere denne uken i Töcksfors i Sverige, der det nå er åpent for å reise. Mange butikker på de to kjøpesentrene i byen har redusert åpningstiden siden Sverige stengte 17. mars. Foto: Jostein Magnussen

Forbereder seg på økt trafikk

Tollerene er allerede klare dersom grenseåpningen fører til at en flom av handleglade nordmenn kjører til Sverige.

– Vi kommer til å bruke de tilgjengelige ressursene vi har til å kontrollere. Vi tar dette med stormende ro. Det er en veldig spesiell situasjon for alle sammen, men vi forventer at de reisende opptrer som de pleier å gjøre på både vanlige og hektiske dager, sier fungerende avdelingsdirektør Vårin Antonsen Utne i Tolletatens grenseavdeling Øst-Norge.

Det er overgangene fra Lutnes i nord til Ørje i sør som nå åpner, og Antonsen Utne er klar på at det vil være kontroller.

les også

Har corona-stanset minst 3987 utenlandske statsborgere ved grensen

– På Ørje er vi 24/7 og enhver som passerer det vil risikere å bli plukket ut til tollkontroll. Også på de ubemannende grenseovergangene vil vi ha kontroller.

Hun henstiller alle som krysser grensen for å handle til å følge kvotereglene, og har noen tanker om hvor det kommer til å bli mest trykk i helgen.

– Vi sitter ikke med veldig mye informasjon enn øvrige i forhold til hvor den vanlige borger vil velge å krysse grensa, men vi antar at der det er et handelssenter på den andre siden av grensen vil vi få økt trafikk.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Reiseråd
 3. EØS
 4. Spania
 5. Karantene

Flere artikler

 1. Regjeringen med nye reiseråd: Spania blir «rødt» - Sverige åpner opp

 2. VG-kartlegging: Ett nytt svensk län kan oppfylle FHIs smittekrav

 3. Kan farge hele Spania «rødt», selv om noen regioner knapt har smitte

 4. Flere nordmenn har hytte i rød sone i Sverige: – Vi er mer eksponert for smitte i Norge

 5. Regjeringen svarer: Derfor er det uaktuelt å farge deler av Spania «grønt»

Fra andre aviser

 1. Regjeringen åpner for reiser til syv regioner i Sverige

  Bergens Tidende
 2. Spania blir «rødt» – men kan få regionvurderinger i fremtiden

  Bergens Tidende
 3. Regjeringen åpner flere deler av Sverige – «stenger» Spania

  Bergens Tidende
 4. Fortsatt vil kun tre svenske fylker være «grønne» fra fredag. Men to av dem byttes ut.

  Aftenposten
 5. Fraråder reiser til flere land – mens svenske og danske regioner går fra rødt til gult

  Bergens Tidende
 6. Flere svenske regioner ligger an til å åpne

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no