RYKKET UT: SeaKing-helikopter bidro i redningsaksjonen i etterkant av skredet. Foto: Bjørn L. Olsen, Saltenposten

To menn omkom i skred i Nordland

Det har gått et snøskred i Durmålstinden i Sørfold i Nordland. To lokale menn er bekreftet omkommet, de satt i hver sin anleggsmaskin som ble tatt av skredet.

– Det er to lokale menn som er omkommet, sier Bent Are Eilertsen, stabssjef i Nordland politidistrikt, til VG.

Politiet går ikke ut med personopplysninger, som alder, på nåværende tidspunkt.

Nødetater, frivillige og Seaking har rykket ut etter melding om skred ved Durmålstinden i Sørfold i Nordland i 12-tiden tirsdag. Rett før klokken 16 meldte politiet om at to personer var omkommet.

BREDT SKRED: Skredet som gikk tirsdag er cirka 200 meter bredt. Bildet er tatt fra Forsvaret SeaKing-helikopter, som rykket ut etter varsel fra Hovedredningssentralen. Foto: 330-skvadronen, Forsvaret

Avsidesliggende vei

– De to kjørte anleggsmaskiner på en vei i området. Redningspersonell fra brannvesen, politi og frivillige ble fraktet inn til stedet og fikk raskt lokalisert hvor anleggsmaskinene var begravd i snøen, om lag 15 meter fra veien. Med få minutters mellomrom ble de to mennene grav ut og bekreftet omkommet, heter det i en pressemelding fra Nordland politidistrikt.

Eilertsen sier at skredet gikk over en avsidesliggende vei på fjellet. Det er ikke grunn til å tro at det var andre personer i området. Veien går fra E6 i Sørfold opp til et vann i fjellet.

– Etter våre opplysninger jobbet de med å åpne veien, sier stabssjefen.

De kjørte hjullaster og gravemaskin, melder NTB.

Betydelig skredfare

– Var det gjort noen skredvurdering i forkant?

– Jeg vet ikke om det ble gjort noen skredvurdering i forkant fra selskapets side, men det er vurdert skredfare i flere deler av Nordland.

Ifølge NVEs snøskredvarslingstjeneste Varsom.no er det varslet betydelig skredfare i store deler av Nordland og Troms tirsdag.

De omkomnes pårørende ble varslet da skredet hadde inntruffet og er informert om at de to omkomne mennene er funnet.

Ved 17.40-tiden opplyser stabssjefen til VG at politiet har avsluttet sitt arbeid på stedet for dagen.

PÅ STEDET: Politi og andre redningsmannskaper har rykket ut til stedet. Foto: Bjørn L. Olsen, Saltenposten

– Tenker på de pårørende

Sørfold kommune har satt kriseledelse som følge av skredet.

– Vi tenker på de pårørende og er opptatt av at de blir godt tatt vare på, sier ordfører Lars Evjenth (Ap) til VG.

Skredet skal være 200 meter bredt. Det er stor skredfare i området, og ikke mulig for kjøretøy å komme til. Ifølge Saltenposten har Sørfold kommune satt krisestab, og formiddagens formannskapsmøte er avbrutt.

– Alle arrangementer i kommunal regi tirsdag avlyses på grunn av den tragiske rasulykken ved Durmålstind, der to personer omkom, skriver Sørfold kommune på sine nettsider.

Saltenposten skrev at det var rundt 40 personer ved skredområdet ved 14.30-tiden, inkludert ti personer fra Røde Kors i Fauske.

– Det er ikke trygt å kjøre bil inn til skredet på grunn av hengende snømasser i området. Det benyttes Sea King for å frakte inn redningspersonell, hunder og utstyr, sa Eilertsen tidligere tirsdag.

Det finnes to fjell som heter Durmålstinden i Sørfold kommune. Fjellet det har gått skred i ligger i Straumen, ikke ved Mørsvikvatnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder