PARLAMENTARISK LEDER: Hans Fredrik Grøvan i KrF. Foto: Helge Mikalsen, VG

KrF-Grøvan om Listhaug: - Håper hun har lært

Flere sentrale KrF-politikere reagerer på at Sylvi Listhaug er tilbake i regjering ett år etter at hun trakk seg.

– Min forventning til Listhaugs inntreden i regjeringen er at hun står lojalt på regjeringens plattform. KrF forventer at hun løfter de eldres sak på en måte som gjør at de kan bli sett og viktige tiltak blir iverksatt, sier Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk leder i KrF, til VG og legger til:

les også

Listhaug inne i regjeringen igjen

REAGERER: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Tore Kristiansen

– Så håper jeg hun har tatt lærdom av situasjonen som førte til hennes avgang for 1 år siden og framover kan opptre samlende og ikke sette grupper opp mot hverandre.

Også tidligere partileder Knut Arild Hareide reagerer:

«I dag ble Sylvi Listhaug utnevnt som ny som statsråd i Solberg-regjeringen. Med denne utnevnelsen har også Erna Solberg tatt et betydelig ansvar. Solberg må med dette vært helt trygg på at Listhaug har lært av sine feil fra forrige gang hun var statsråd.

Listhaug må nå vise at hun mener alvor når hun blir utfordret på å ta avstand fra hatretorikk. Det ligger et særlig ansvar på regjeringen å bruke ord som ikke splitter, men forener.

Så sier noen: Det er bare ord. Bare retorikk. Bare sosiale medier. Men vi vet bedre. Vi vet at ord skaper handling og holdning. Vi vet at ord gjør noe med oss. Vi vet at ord endrer oss. Og at de endrer Norge.», skriver han på Facebook.

Det er et år siden Sylvi Listhaug meldte at hun valgte å gå av som justisminister, og heller fortsette å kjempe for politikken sin fra Stortinget.

Bakgrunnen for det hele var at Listhaug delte et Facebook-innlegg 9. mars som fikk stor oppmerksomhet, da hun skrev at Arbeiderpartiet satte terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet. Opposisjonen reagerte sterkt ved å stille seg bak et mistillitsforslag fra Rødt, og flere krevde at hun skulle gå av.

Listhaug trakk seg som justisminister kort tid etter at KrF-leder Knut Arild Hareide kunngjorde at partiet ikke lenger har tillit til henne. Da hun trakk seg, kalte Listhaug KrF et parti «helt uten ryggrad». Dette var langt fra første gangen KrF barket sammen med Frp-statsråden.

les også

Opptur for Frp i trøbbel

Venstre-topp: Ikke mye å gå på

Guri Melby i Venstre, innrømmer at hun er skeptisk til Listhaug som statsråd og sier også at hun håper at hun har lært. Hun har en oppfordring til Listhaug:

– Hun må huske at hun i regjering representerer flere enn seg selv og sitt parti - og i mange sammenhenger hele folket, sier hun.

Hun sier hun mener Listhaug viste liten forståelse for hva det vil si å være statsråd i en flerpartiregjering som må fronte hele regjeringens politikk forrige gang hun var statsråd

– Hun har blitt for mye partipolitiker med en til dels splittende retorikk både innad i regjeringen og i befolkningen forøvrig. Jeg tenker at grunnen til at hun måtte gå av var at hun viste lite forståelse for den rollen, sier hun.

Hun mener heller ikke at dette har blitt bedre etter at Listhaug gikk av.

– I året som har gått etter dette på Stortinget, har hun rendyrket rollen som partipolitiker og ikke akkurat vært en samlende figur på borgerlig side. Den siste uken et eksempel på det, med utspill om dobbelt straff for kriminelle i utvalgte områder og så videre.

– Men må du ikke gi henne en sjanse?

– Det er akkurat det jeg tenker - at jeg skal gi henne en sjanse. Hvis hun greier å fronte hele regjeringens politikk innenfor eldre- og folkehelse, og legge av seg den splittende retorikken, så skal jeg leve med Sylvi som statsråd.

– Men hun har ikke så mye å gå på?

– Nei, det har hun ikke. Alle har lov til å gjøre feil, men hun har kanskje brukt opp kvoten fra før hun begynner.

SKEPTISK: Guri Melby, gruppeleder for Venstre i Oslo, og fast møtende vara for Trine Skei Grande på Stortinget mens hun sitter i regjering. Foto: Frode Hansen

Moxnes: Beklagelsen var ikke ektefølt

– At Listhaug nå blir statsråd igjen, ett år etter at hun måtte gå på grunn av Rødts mistillitsforslag, er først og fremst Erna Solbergs problem. Det var riktig og nødvendig at hun gikk sist. Det hun har sagt i etterkant viser at beklagelsene hun framførte til Stortinget heller ikke var ektefølt, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook.

Det var han som sto bak mistillitsforslaget mot Listhaug for ett år siden. Han kommer også med kritikk av Listhaugs eldrepolitikk fra da hun var eldrebyråd i Oslo.

Støre og Arnstad: - Overrasket

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer:

– Jeg er overrasket over at en statsråd som måtte gå på grunn av sviktende tillit i stortinget på en så alvorlig sak får komme tilbake etter så kort tid, sier han til VG.

Han sier han må legge til grunn at statsministeren enten har fått bekreftet at Listhaug har tatt kritikken etter den omstridte Facebook-posten på alvor, eller at statsministeren ikke har kontroll og har latt seg presse.

- Nå forholder vi oss til Listhaug på en saklig og politisk måte, og det skal vi gjøre både med engasjement og innlevelse. Frp velger sine nestledere og Erna Solberg velger sine statsråder, sier han.

les også

Justisministeren om Listhaug-forslag: – Interessant tanke

– Mye er ugjort i eldrepolitikken med denne regjeringen. Listhaug blir eldre- og folkehelseminister. Da hun som byråd hadde ansvar for eldrepolitikken i Oslo kommune, la hun ned mer enn 300 sykehjemsplasser, etterlot seg et stort vedlikeholdsetterslep og avviklet kjøkkenet på sykehjem og erstattet det med et storkjøkken som skulle masseprodusere mat til de eldre. Landets eldre fortjener en helt annen politikk enn dette.

Marit Arnstad, leder i Sps stortingsgruppe, mener det ikke er unaturlig at en nestleder vil inn i regjering.

– Men jeg er overrasket over at statsministeren slipper Listhaug inn i regjeringen bare ett år etter at hun måtte gå av. Jeg tror dette kommer til å skape enda større utfordringer og samarbeidsproblemer innad i regjeringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder