Polfarerne om bord på «Lance»: – Vanskeligste turen jeg har gjort

NORDISHAVET (VG) Etter krevende dager i isødet er polfarerne Børge Ousland og Mike Horn endelig om bord i skipet «Lance».

 • Oda Leraan Skjetne
 • Jørgen Braastad (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Oda Ording

– Det er en veldig, veldig stor opplevelse for meg å komme hit. Det var mange ganger underveis jeg trodde at vi ikke skulle klare det, sier Børge Ousland til VG om bord i skipet «Lance» rundt klokken 00.30 lørdag kveld.

Da var det over 24 timer siden han og Mike Horn møtte de utsendte skiløperne fra «Lance» ute på isen, Aleksander Gamme og Bengt Rotmo – og nesten tre måneder siden de to polfarerne la ut på ekspedisjonen med mål om å krysse Polhavet fra Arktis til Svalbard via Nordpolen.

– Det er en fantastisk bra følelse å endelig komme i mål etter 87 dager på isen. Mesteparten av dem i mørket med hodelykt. Jeg kan nesten ikke tro det. Det er helt utrolig, sier Ousland.

Om bord på «Lance» ventet et festmåltid på de fire polfarerne. Kokken Daniel Olsen serverte spinatsuppe til forrett, før han disket opp med fire tykke biffer. Til dessert blir det sjokoladefondant.

Har fått frostskader

Ousland sier at helsen er god etter turen, men at han gleder seg til enkle ting som å sitte på en stol eller ligge i en trygg seng – uten å måtte bekymre seg for at isen skal sprekke opp under ham eller for at det skal komme isbjørner.

Elitesoldat, yrkesdykker og eventyrer: Slik er Børge Ouslands liv

– Hvordan har denne ekspedisjonen vært sammenlignet med andre ekspedisjoner du har vært på? Har den vært tøffere?

– Ja. Dette er den vanskeligste turen jeg har gjort. Jeg har vært på mange turer, men dette er det hardeste og vanskeligste jeg har gjort, rett og slett. Så mye motstand og kamp hele veien. Helt på grensen, egentlig, sier Ousland.

Følg VGs journalist og fotograf om bord på «Lance» her

Ouslands makker Mike Horn har frostskader på fingrene og på nesen etter den lange reisen, men forteller at det er det psykiske ved turen som har vært den tøffeste utfordringen.

– Det er helt klart det største slaget og den største kampen. Følelsesmessig tror jeg det er en av de vanskeligste. Fordi du må takle mørket og den konstante kulden. Det er ingen stimuli for hjernen og for øyet.

SNART FREMME: Børge Ousland, Mike Horn, Alexander Gamme og Bengt Rotmo kunne ses tydelig fra «Lance» rundt midnatt. Foto: Jørgen Braastad, VG

Kunne se lyktene

Allerede ved 19-tiden lørdag kveld kunne VGs journalister om bord på skipet «Lance» se polfarernes hodelykter langt ute i mørket.

Erfaren polfarer om ekspedisjonenIngen andre ville ha greid det

Så snart polfarerne var kommet om bord, satte skipet umiddelbart kursen sørover for ikke å fryse fast igjen. Det er 100 kilometer ned til iskanten.

– Nå skal vi få nye iskart og det er veldig spennende. Vi er helt avhengig av det for å komme ut av labyrinten, sier eventyrer og iskartansvarlig Knut Espen Solberg til VG om bord på «Lance».

FESTMIDDAG: Om bord ventet et festmåltid fra kokken Daniel Olsen. Foto: Jørgen Braastad, VG

Det blir en tøff oppgave, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen. Han har lørdag kveld analysert satellittbilder fra KSAT, og laget en serie med bilder av hele leden ut av isen som «Lance» skal følge når polfarerne er om bord.

– Jeg har sendt dem over til skipet nå. Det blir en ganske tøff oppgave, denne turen er ikke over på noe vis. Jeg er veldig spent på det, akkurat nå er det veldig kaldt, mellom 26 og 28 minusgrader, og ganske mye liv i isen, sier Ebbesen.

Alene i isødet

Planen var egentlig at Horn og Ousland skulle følge isen ned til Svalbard hvor de skulle bli hentet ut av Mike Horns seilbåt «Pangea», men isen var altfor usikker.

Rotmo og Gamme ble derfor tirsdag denne uken sendt ut for å gå de to polfarerne i møte med forsyninger, fordi Ousland og Horn var nær ved å gå tomme for både mat og brensel.

Forsyningsteamet hadde blant annet pakket med seg 30 dagsrasjoner, hvor én rasjon holder for en mann i en dag.

Når Horn og Ousland har kommet seg på «Lance» og seilt over til Longyearbyen anses prosjektet som fullført.

Familien venter

Med unntak av begrenset kommunikasjon ved hjelp av satellitt, har ikke Ousland og Horn snakket med eller sett andre mennesker siden de forlot seilbåten «Pangea» og spente på seg skiene 12. september.

Mike Horns datter Jessica Horn gikk lørdag fra kai med «Pangea» i Longyearbyen på Svalbard. Det gjorde hun sammen med en kaptein, mannskap, kameramenn og et par journalister fra den franske TV-kanalen France 2.

De skal prøve å komme så langt nordover som mulig med Horns seilbåt, og håper på å kunne møte faren og resten av ekspedisjonsteamet på iskanten på søndag.

Det er ikke bare julemat som venter de to polfarerne. Om bord på «Pangea», har Horns datter nemlig med seg en haug med sveitsisk sjokolade.

Les også

 1. Ousland og Horn: – Nå har de hentet krefter fra kjelleren

  NORDISHAVET (VG) Børge Ousland og Mike Horn gikk nye to mil sørover på ski natt til onsdag.
 2. Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn fremme ved møtepunkt: – De er slitne, men ved godt mot

  NORDISHAVET (VG) Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har passert det avtalte punktet hvor de skal møte de utsendte…
 3. Ousland om møtet på isen: – Et vanvittig stort øyeblikk

  NORDISHAVET/OSLO (VG) Etter krevende dager i isødet nærmer polfarerne Børge Ousland og Mike Horn seg skipet «Lance», men…
 4. Elitesoldat, yrkesdykker og eventyrer: Slik er Børge Ouslands utrolige liv

  Polfarer, eventyrer, elitesoldat, forfatter, foredragsholder og forretningsmann.
  Pluss content

Mer om

 1. Polarekspedisjon
 2. Børge Ousland
 3. Svalbard
 4. Nordpolen
 5. Longyearbyen
 6. Arktis
 7. Ekspedisjon

Flere artikler

 1. Ousland om møtet på isen: – Et vanvittig stort øyeblikk

 2. Polfarerne har møtt hverandre på isen

 3. Ousland og Horn: – Nå har de hentet krefter fra kjelleren

 4. Polfarere hentes ut av isen – nå starter den dramatiske operasjonen

 5. «Lance» til kai i hjemhavnen Tromsø

Fra andre aviser

 1. Børge Ousland på polekspedisjon hentes ut: – Vi har ikke kontroll på isen

  Bergens Tidende
 2. Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter

  Fædrelandsvennen
 3. Polfarerne har to dager med mat igjen

  Bergens Tidende
 4. Snart uten forsyninger og sliter med ødelagt utstyr: Polfarere forsøker å nå Ousland og Horn.

  Aftenposten
 5. Polfarerne nådde skipet i natt: – Den vanskeligste turen jeg har gjort

  Aftenposten
 6. Børge Ousland må hentes på polekspedisjon

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no