GRENSEKONTROLL: 15. mars innførte regjeringen forskriften som hindret personer uten opphold i Norge å komme til landet. Tollvesenet, Heimevernet og politiet gjennomfører grensekontroll på Svinesund 16. mars. Foto: Gisle Oddstad, VG

Norge letter på coronatiltak: EØS-borgere kan igjen besøke familie i Norge

EØS-borgere som vil besøke familie – eller dra på hytta – i Norge vil ikke lenger bli bortvist. Men karantenereglene gjelder fortsatt for alle.

 • Yasmin Sfrintzeris

15. mars ble forskriften om bortvisning av utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge vedtatt. Av hensyn til folkehelsen og coronautbruddet, kan Utlendingsdirektoratet eller politiet bortvise utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge.

Nå letter Justisdepartementet på tiltakene.

Justisminister Monica Mæland (H) skriver i en e-post til VG at departementet kontinuerlig jobber med å finne den riktige balansen mellom hensynet til smittevern og andre viktige samfunnshensyn. Når smittesituasjonen åpner for det, vil de lette på bortvisningsreglene.

– Derfor er jeg glad for å kunne si at vi i dag har vedtatt at flere EØS-borgere som normalt kunne reise inn i Norge, nå kan reise hit igjen. Det betyr at flere familiemedlemmer til EØS-borgere, og EØS-borgere som er familiemedlemmer til norske borgere, nå kan reise til Norge, skriver hun i e-posten.

les også

Disse tiltakene anbefales i hele 2020

I tillegg åpner departementet opp for at familiemedlemmer som ikke tidligere var bosatt her, kan komme til Norge. Forskriftsendringen trer i kraft umiddelbart.

– Nå åpner vi for innreise for EØS-borgere som skal besøke mindreårige barn, ektefelle eller samboer. I tillegg til ektefellens eller samboerens mindreårige barn i Norge. Mindreårige EØS-borgere skal selvfølgelig også få besøke foreldrene sine i Norge, sier Mæland og understreker:

– Jeg vil presisere at karantenereglene gjelder. Alle som reiser inn i Norge må forholde seg til de til enhver tid gjeldende regler om karantene.

Disse vil ikke bli bortvist, ifølge Justisdepartmentets nettsider tirsdag:

 • EØS-borgere som er familiemedlem til norsk borger, med slik familietilknytning som nevnt i bokstav b. (Bokstav b sier følgende: Familiemedlemmer til EØS-borgere, jf. utlendingsloven §110 tredje og femte ledd, når familiemedlemmet er bosatt eller skal bosette seg i Norge).
 • EØS-borgere som skal besøke mindreårige barn, ektefelle eller samboer eller ektefellens eller samboerens mindreårige barn i Norge, samt mindreårige EØS-borgere som skal besøke forelder i Norge.
 • EØS-borgere som eier fast eiendom i Norge, herunder fritidsbolig, og som skal besøke denne.

Mer om

 1. Norge
 2. Coronaviruset
 3. Justisdepartementet
 4. EØS
 5. Familie
 6. Karantene

Flere artikler

 1. Vil ha innreiseregler til Norge frem til januar

 2. Flyplassene stenger ikke

 3. Mæland: Kan bli straffet med fengsel for karantene-brudd

 4. Erna Solberg: Stenger flyplasser og havner

 5. Storbritannia vil skjerpe karantenekrav for reisende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder