Svalbard-naturen har i flere tiår opplevd at store mengder søppel driver inn fra hele verden på strendene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Lokalstyreleder vil ha plastforbud på Svalbard

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) foreslår å forby plast i alle former på Svalbard: poser, engangsbestikk, bomullspinner av plast og fleeceklær.

NTB

Det bor få mennesker på Svalbard og ifølge Klassekampen har få samfunn i verden høyere fleecefaktor enn området langt mot nord. Ingen unnskyldning, mener Olsen.

– At vi kun er 2.200 mennesker fritar oss ikke fra å delta. Longyearbyen er et kontrollerbart samfunn, og vi har mulighet til å sette i gang tiltak som resten av verden gjerne kan ta etter, sier han til avisen.

les også

Vil forby flere plastprodukter

Mange av Svalbards strender bærer preg av synlige mengder plast, noe kortreist, annet har fiskeflåten, Europa, Asia og Amerika som opphav.

Forskere har rapportert om urovekkende mengder plastpartikler, mikroplast, i fjorden utenfor Longyearbyen og i magen på fauna i områdene.

Les også: McDonalds får kritikk for papirsugerør

Prosjektleder Silje Hagen bak Idrettslaget Svalbard Turns søppelplukkingstiltak «Aktiv i friluft» er positiv og understreker at forebygging er viktig.

– De siste to årene har vi plukket 16 tonn søppel i Isfjorden, det meste plast. Nærmere 600 fastboende ha vært med på våre søppeltokt, sier Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder