ELMANN: Abid Raja vil ha elbilfordeler til 2025. Foto: Trond Solberg

Abid Raja smeller til Høyre i elbil-feide

Det er full strid i regjeringen om elbil-godene. – Det er svært uheldige signaler Høyre nå gir, sier Venstres finanspolitiske talsperson, Abid Raja.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over ett år gammel

– Høyre elsker å skryte av resultatene av elbilpolitikken vår, men de vil ikke ta regningen, sier Raja til VG.

I NRKs Politisk Kvarter onsdag sa Henrik Asheim (H), leder av Stortingets finanskomité, at han var bekymret for lave inntekter til statsbudsjettet på grunn av elbilfordeler og tok til orde for nedbygging.

Det får Raja til å steile.

– Det er jo typisk. Venstre kjemper inn viktige insentiver for at folk skal kunne velge miljøvennlig, og resultatene viser at det virker. Mange flere nordmenn kjører utslippsfrie biler nå. Det skryter Høyre i reklamer i mediene og på sosiale medier. Så får de litt kritikk for å ha brukt for mye oljepenger: Da skylder de plutselig på at regjeringens politikk fungerer for godt, sier Raja.

Vil ha fordeler til 2025

Han fortsetter:

– De skryter når det passer seg, men er raske med å snu og angripe den samme politikken. Jeg er glad for at Høyre vil være litt økonomisk ansvarlige nå, men jeg er ikke imponert over at de vil angripe regjeringens miljøpolitikk som ligger fast i Granavolden-plattformen.

les også

Test av elbiler: Test av mellomstore elbiler

Pluss content

– Asheim tok ikke til orde for å nedbygge fordelene denne stortingsperioden?

– Nei, får de ikke gjort noe med, men signalene han gir, er ikke bra. Han signaliserer at vi må bygge ned. Jeg mener veldig sterkt det motsatte: Elbilfordelene må videreføres i neste stortingsperiode fra 2021.

– Det finnes vel grenser: Hvor mener du den bør gå?

– Vi har som klart mål at det bare skal selges utslippsfrie biler i 2025. Det synes jeg er et godt tidspunkt å fjerne elbilfordeler.

– Det forsvant tre milliarder kroner som må justeres i revidert budsjett, i hovedsak fordi nordmenns overgang til elbiler reduserer inntektene fra bilavgiftene?

– Om Asheim vil spare penger kan jeg opplyse om at inntektene fra bilrelaterte avgifter under denne regjeringen har falt generelt, ikke bare fra elbiler. Så han kan jo foreslå å øke engangsavgiften og veibruksutgiften for biler med utslipp. Det er kjempedyrt for staten og hadde vært mer troverdig. Vi er ikke i mål med elbilpolitikken og da bør man spare seg sånne forslag, sier Raja.

– Vi er i regjering for å få til det grønne skiftet

Han peker på tall fra Vegdirektoratet og Nobil som viser at Norge ikke enda har nok elbiler i henhold til 2025-målet om utslippsfrie biler, og særlig ikke i distriktene.

– Høyre er kanskje fornøyd med at flere i storbyene begynner å kjøpe seg elbiler nå, som er veldig bra, men hele Norge skal bli fornybart. Da må også distriktene få merke effekten av elbilpolitikken uten at Høyre skal ødelegge. Regioner og distrikt som ikke har fått tatt del i elbil-løftet, trenger flere ladestasjoner og at fordelene beholdes lengst mulig, sier Raja og legger til:

les også

Rapport: Kutt elbil-fordeler – skattlegg bensinbiler mer

– Vi i Venstre er garantisten på borgerlig side for forutsigbar fornybar politikk. Og vi har ingen planer om å la Høyre vinne frem her.

– Sier du at dere må vurdere å gå ut av regjeringen hvis dere ikke får gjennomslag for at elbilfordelene videreføres utover 2021?

– Jeg stiller ikke noe ultimatum, men elbil-politikken er et viktig virkemiddel i det grønne skiftet. Vi er i regjering for å få til det grønne skiftet.

Asheim: Må tørre å løfte debatten

Asheim sier man faktisk må tørre å løfte debatten om elbilfordelene.

– Regjeringens politikk er at de skal videreføres ut denne regjeringsperioden og at vi skal utarbeide et bærekraftig system fremover, som skal avløse dagens ordninger. Og at målet er at det bare skal selges null- eller lavutslippsbiler fra 2025.

– At også Raja må se at hvis vi skal nå de målene i 2025, så må vi finne andre inntekter for å bygge kollektivtrafikk, ruste opp og bygge nye veier. Jeg mener det ikke er urimelig at alle de som bruker veiene – også elbiler – i forbindelse med en slik bærekraftig omlegging, må bidra.

Han legger til:

– Jeg tror at også Raja og Venstre må ta inn over seg disse økonomiske realitetene når de skal gå inn i stortingsvalgkampen om to år.

PS: Raja har aldri lagt skjul på at han i mange år har kjørt elbilen Tesla.

Her er en av Høyre-reklamene Raja viser til.

Mer om

 1. Elbil
 2. Miljøpolitikk
 3. Klimapolitikk
 4. Abid Raja
 5. Henrik Asheim
 6. Klima

Flere artikler

 1. Venstre-Raja: – Norge har ikke tatt el-bilbølgen

 2. Sanner vil ikke love momsfritak for elbiler etter 2021

 3. Ingen begeistring for å skrote elbiler-fordeler i bomringen

 4. Utvalg: Vil fjerne elbilfordeler i bomringene

 5. Slik vil de erstatte bompengene: Ap ber regjeringen utrede veiprising

Fra andre aviser

 1. Høyre sa nei til å forby bensin- og dieselbiler etter 2025

  Aftenposten
 2. Høyre-utvalg vil skrote elbilfordelene

  Aftenposten
 3. Sanner vil ikke love momsfritak for elbiler etter 2021

  Bergens Tidende
 4. Sp åpner for å endre elbilfordelene

  Bergens Tidende
 5. Ble grillet om bompenger i Stortinget

  Bergens Tidende
 6. Regje­ringens ekspert­utvalg: Anbe­faler å avvikle elbil­fordeler i bomrin­gene.

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no