Utvekslingsstudenter: Hanna Flood, president i ANSA, gir sine medlemmer norske myndigheters siste oppdateringer, for å gjøre de best rustet til å ta beslutninger de selv er komfortable med knyttet til å reise hjem fra utlandet. Foto: ANSA/Thea Høyer

ANSA blir kontaktet av bekymrede studenter i utlandet

Nordmenn over hele verden blir bedt om å reise hjem, men disse anbefalingene er ikke absolutte for norske studenter i utlandet, ifølge UD. ANSA etterlyser mer entydig informasjon fra norske myndigheter.

 • Jantra Hollum

Artikkelen er over 146 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har fått noen henvendelser fra studenter i utlandet, som har fått flyavgangene sine kansellert, og som sitter på flyplassen og ikke vet hvordan de skal komme seg hjem. Det er også mange foresatte som tar kontakt og er bekymret, sier Hanna Flood, president i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), til VG.

ANSA jobber for å ivareta norske studenter i utlandet, og mange påvirkes av det nye coronaviruset.

– Dette er en veldig ekstraordinær og usikker situasjon, og sikkert veldig belastende for mange, sier hun.

UD: Ikke en absolutt anbefaling for utenlandsstudenter

Utenriksdepartementet (UD) kom lørdag med nye reiseråd til nordmenn. De fraråder reiser og ber samtidig nordmenn på reise i utlandet vurdere å komme seg hjem snarest. Årsaken er økningen i utbredelse av koronaviruset internasjonalt og den uforutsigbare og vanskelige situasjonen for mange reisende, opplyser Ingrid Kvammen Ekker, pressetalsperson hos UD.

les også

Flere selskaper dekker alle avbestillinger av reiser

Disse rådene om å vurdere hjemreise går først og fremst til de som er på reise, altså de som ikke har noe bosted eller fast tilhold i utlandet.

– I mange tilfeller vil gradsstudenter som oppholder seg i utlandet over flere år være å regne som bosatte, mens utvekslingsstudenter er ofte på kortere opphold. Dette er likevel ikke et absolutt skille eller anbefaling. Situasjonen i land er svært ulik og den enkelte må derfor vurdere både lokale forhold, egen situasjon og hjemreisemuligheter, skriver Ekker i en e-post til VG.

Alle som kommer hjem nå må i karantene, i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer.

Etterlyser mer entydig informasjon

Kunnskapsdepartementet, skrev i en oppdatering over råd til utenlandsstudenter fredag, at de skal forholde seg til det norske universitetet eller høyskolen de vanligvis studerer ved. Både Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo råder studentene sine til å reise hjem.

Flood påpeker at de aller fleste utenlandsstudenter returnerer til Norge etter at de er ferdige med utdanningen, og har en solid base i Norge. I tillegg regner blant annet Skatteetaten utenlandsstudenter som bosatt i Norge.

– Vi skulle nok ønske at vi fikk litt mer entydig informasjon fra norske myndigheter om dette temaet, for dette har skapt stor forvirring. Som utenlandsstudent har man fått beskjed om å forholde seg til UD, Folkehelseinstituttet og lokale myndigheter, og disse er ofte motstridende. Da er det vanskelig for ANSA å gi de rette rådene, sier Flood.

Er du i utlandet og har problemer med hjemreise? Kontakt VG!

Får fortsatt studielån

– Læresteder er nå stengt i mange land og det er mange studenter som har måttet reise hjem fra studieopphold i utlandet. Lånekassen får en del henvendelser fra studenter om hvordan de skal forholde seg, og vår oppgave er å gi dem mest mulig trygghet, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, til VG.

les også

Slik takler du virus-epidemien

Torsdag innførte statsminister Erna Solberg (H) de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid. Det inkluderer stenging av alle universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner. Dette innebærer at all fysisk undervisning stoppes, og skal så langt som mulig erstattes med digitale undervisningstilbud. Det er heller ikke lov å oppholde seg på campus.

Påvirkes ikke: Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen, forsikrer studenter om at de ikke mister studiestøtte i denne tiden med unntakstilstander. Foto: Lånekassen/Karianne Nygård

Funnemark opplyser om at utbetaling av lån og stipend til studenter i Norge ikke blir stoppet, selv om undervisning avlyses. Studenter som må reise hjem fra praksis, utveksling eller gradsstudier som følge av coronasituasjonen, mister heller ingen studiestøtte.

– Lånekassen ønsker å bidra til størst mulig forutsigbarhet for studenter i en vanskelig situasjon. Det er ikke alle spørsmål vi har et klart svar på ennå, men vi jobber med å identifisere behov og finne løsninger. Kunnskapsdepartementet og Lånekassen samarbeider for å ta vare på elever og studenter, sier Funnemark.

les også

Fem faser: Slik rammes Norge

Pluss content

Dersom studiesituasjonen eller mulighet til å ta eksamen blir påvirket av coronaviruset, anbefaler Lånekassen at berørte studenter skaffer dokumentasjon fra lærestedet og gir dem beskjed.

– Lånekassen sier at de vil i størst mulig grad sørge for at studentene ikke blir skadelidende i denne situasjonen, det synes vi er utrolig bra. Da får studentene hvertfall ikke den økonomiske utryggheten, sier Flood.

Mer om

 1. Lånekassen
 2. Student
 3. Lån
 4. Undervisning
 5. Coronaviruset
 6. Eksamen

Flere artikler

 1. Rundt 150 norske studenter i Kina blir ikke anbefalt å reise hjem

 2. Ber Asheim hjelpe norske studenter i Ungarn

 3. Disse universitetene og høyskolene avlyser forelesninger

 4. FHI: Ville åpne mer enn regjeringen

 5. Erlend (20) sitter corona-fast i Østerrike: – Veldig surrealistisk

Fra andre aviser

 1. Innreisestans skaper ugreie for norske studenter ved universiteter i USA

  Aftenposten
 2. Norske studenter vet fortsatt ikke om de får dratt på utveksling til høsten

  Bergens Tidende
 3. Øyvind Haugan skulle til USA for å studere og gå på ski. Nå er alt usikkert.

  Aftenposten
 4. Studentorganisasjon: – Vi savner klare retningslinjer

  Aftenposten
 5. Internasjonale studenter i USA kan bli tvunget til å reise hjem

  Bergens Tidende
 6. Kort sagt, mandag 11. mai

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder