Mann i 40-årene siktet for overgrep mot flere barn: – Kan være opp mot 50 fornærmede

TRONDHEIM (VG) Siktelsen mot mannen i 40-årene er utvidet. Mannen er blant annet siktet for grov voldtekt.

Torsdag inviterte politiet i Trøndelag til pressekonferanse i forbindelse med den omfattende overgrepssaken.

Den siktede mannen har samtykket til videre varetektsfengsling. Mannen er fra Trøndelag og har selv barn.

21 jenter under den seksuelle lavalderen skal være fornærmet i saken. Det er hovedsakelig snakk om jenter i 13 til 15 års alderen, men det skal også være jenter ned i 11 års alderen.

I mars i år fikk mannen diagnosen pedofili.

Politiadvokat Marianne Høyer forteller at siktelsen vil bli utvidet.

– Det kan være opp mot så mange som 50 fornærmede i saken, sier Høyer under pressekonferansen.

VG har snakket med politiadvokat Marianne Høyer etter pressekonferansen i Trondheim torsdag.

Hva er det som gjør at dere anslår at det kan være 50 fornærmede?

– Vi har identifisert så mange snapbrukere.

– Du sa han hadde rundt hundre kontakter?

– Det er flere hundre kontakter, men det er vanskelig å identifisere dem, men vi har identifisert 50.

Gjør ikke at dere bare har identifisert 50 at det kan være flere fornærmede?

– Jo, det kan det, men det er krevende å identifisere dem.

– Mer enn kun denne saken

Høyer sier dette er et større problem enn kun denne saken, hvor én mann er siktet.

– Ja, det blir følgesaker. Det blir flere nye gjerningspersoner og nye saker på området kjøp og salg av sex, sier Høyer og bekrefter at dette er noe de allerede er i gang med.

Kan du si noe om hvor mange saker det er snakk om?

– Det er vanskelig. Vi er inne i en aktiv prosess, men et titalls saker.

Mannen er også siktet for kjøp av sex av barn, direkteoverførte overgrep fra Filippinene, samt misbruk av identitet. Ifølge politiet er barna fra Filippinene ned i fireårs alderen.

Kripos bistår med å etterforske videoene fra Filippinene, og det er opprettet kontakt med filippinsk politi. Politiet mistenker ikke at at mannen inngår i et nettverk. Hun anslår at de kommer til å jobbe minst til over sommeren med de forskjellige aspektene i denne saken.

– Det som er viktigst for oss er å finne ut om det er noen barn som blir misbrukt nå.

– Hvordan går det med disse jentene nå?

– Noen har veldig skyldfølelse fordi de har vært med på chatting når de vet de egentlig ikke skal gjøre det. Noen har gjort seg ferdig med det som har skjedd. Det er hele skalaen. Det som er felles er at ingen av jentene har snakket om det. De har ikke gått til politiet.

VG har ikke lykkes å få en kommentar fra bistandsadvokat for de fornærmede, Lilli Marie Brimi torsdag.

CHATLOGG: Eksempel på en chat mellom en jente og en eldre mann som har blitt sendt inn til politiet. Foto: SKJERMDUMP/Politiet

Denne mannen har tre tidligere dommer, for lignende saker, hva gjør man for å følge opp disse personene?

– Sånn er det ikke i Norge. Hverken politiet eller kriminalomsorgen har noe fast opplegg for dem som er løslatt etter en dom.

– Hva synes du om det?

– Jeg synes vi burde hatt en tettere oppfølging av dem som får en slik type dom. Det får bli en diskusjon i tiden fremover.

Mannen i 40-årene hadde også flere enn hundre kontakter på Snapchat. Politiet opplyser at det er krevende å identifisere disse. Han skal også ha brukt Instagram for å komme i kontakt med jentene.

– Dette er helt vanlige jenter, sier Marianne Høyer.

I dagens kjennelse står det at påtalemyndigheten har opplyst at de vurderer å nedlegge påstand om forvaringsstraff sett i lys
av innholdet i siktelsen, tidligere domfellelser og den sakkyndiges diagnose; pedofili.

FREMSTILT FOR REFENGSLING: Torsdag morgen ble mannen i 40-årene fremstilt for refengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Mannen er siktet i forbindelse med en omfattende overgrepssak skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Kristian Helgesen

les også

Adresseavisen: 21 jenter ofre i overgrepssak

– Flere grove voldtekter

Mannen har sittet varetektsfengslet siden 6. desember, dagen etter han ble pågrepet og siktet for fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Senere har siktelsen mot mannen blitt utvidet flere ganger kommer det frem av fengslingskjennelsene. Den nye siktelsen i saken var klar 25. mars.

Høyer forteller at mannen er siktet for flere tilfeller av grove voldtekter, voldtekter over nett.

– Det handler om at en voksen får et barn til å gjøre ting med kroppen sin på nettet, sier hun.

Politiadvokat Høyer sier saken startet med at politiet pågrep mannen for fildeling og nedlastning av overgrepsmateriale.

– Erkjenner i hovedsak straffskyld

– Den første siktelsen omfatter det og noen enkelte forhold. Siktelsen har blitt utvidet fra hver gang. Nå har omfanget eksplodert. Det er fordi vi graver oss ned i etterforskningsmaterialet og tar avhør av barn, sier Høyer til VG.

I den siste kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett står det at det er «planlagt 15 nye avhør av barn under 16 år og et titalls avhør av mulige fornærmede over 16 år og vitner».

Ifølge kjennelsene skal mannen ha forklart i avhør at han i 2018 kanskje har kommunisert med ti personer under 16 år via Snapchat, og at flere av disse samtalene har hatt en seksuell dreining.

– Han erkjenner i hovedsak straffskyld etter siktelsen, sier mannens forsvarer Kolbjørn Lium til VG.

Lium ønsker ikke å kommentere hvordan hans klient har det, men forteller at han har samarbeidet med politiet.

Rettssaken mot mannen er berammet til å gå i midten av oktober. To uker er satt av til behandling av saken.

PRESSEKONFERANSE: Politiet i Trøndelag har innkalt til pressekonferanse på politihuset i Trondheim for å informere om saken. Foto: Sofie Amalie Fraser

Tidligere dømt

Mannen er blant annet varetektsfengslet på grunn av gjentagelsesfare. Han er tidligere dømt for seksualforbrytelser tre ganger siden 2012.

I april 2012 ble han dømt for seksuell omgang med to barn under 16 år som han møtte på nett.

Videre ble mannen i 40-årene dømt for å ha chattet med flere barn, for å ha fått tilsendt nakenbilder og for å ha sendt nakenbilder av seg selv.

I 2015 ble han dømt for ved to tilfeller å tilbudt barn under 16 år penger for å få tilsendt nakenbilde og/eller ha sex med ham.

I 2017 ble han dømt for ved 2 tilfeller å ha gitt penger til barn han kontaktet på nett for å få tilsendt nakenbilde.

Alle tre gangene ble han også dømt for å oppbevaring av overgrepsmateriale.

Politiet advarer

Politiet i Trondheim har siden i mars i fjor hatt etterforskningsgruppen Sobi som jobber mot seksuelle overgrep med målrettet innsats mot personer som laster ned, deler og oppbevarer overgrepsmateriale.

Politiet er på stedene hvor det lastes ned overgrepsmateriale og de driver monitorering av fildelingsnettverk.

– Vi kan ikke understreke nok viktigheten av å være forsiktig med kontakt med folk man ikke kjenner, sier politiadvokat Marianne Høyer på pressekonferansen.

Høyer trekker frem såkalt «sugardating», hvor eldre menn dater yngre jenter mot betaling. Hun leste opp meldinger fra en 39 år gammel mann til en 16 år gammel jente, som har kontaktet politiet. Dette som et eksempel på hva unge jenter kan oppleve.

«Hei, søker en sugargirl til spennende treff og hygge. Du må være glad i sex, jeg betaler bra. Jeg er en slank, norsk mann på 39 år. Jeg jobber i finans, og reiser mye. Kanskje vi kan ha hemmelige treff på hoteller

16-åringen svarer:

– «Dette er vel ikke lovlig».

Foreldrene er viktige

Representanter for etterforskningsgruppen Sobi deltok også på pressekonferansen. De understreket at saken man står overfor i Trondheim i dag er oppsiktsvekkende, men ikke unik. Det er ikke uvanlig at barn helt ned i 11 års-alderen blir oppsøkt og tilbudt penger for bilder og sex.

Det ble også understreket at mange ofre ikke anmelder sakene selv.

Audun Vårvik fra Sobi fortalte om en av strategiene som er å forebygge.

– Når vi blir kjent med slike hendelser, bemanner vi opp, vi er ute på skoler og blant ungdom og snakker med dem. Og vi har møter med barna og foreldrene i etterkant.

– I vår strategi må vi etablere kontakt med foreldrene så de er tett på sine ungdommer. De må spørre om hvor de har vært på nett og med hvem. Vår klare melding er at vi trenger foreldrene nå, mer enn noen gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder