GPS-URO: Plansjen viser hvordan Russland, ifølge E-tjenesten, påvirket navigasjonssignalene GPS i Finnmark, samtidig med NATOs storøvelse sør i Norge høsten 2018. Foto: E-tjenesten

UD har gitt Russland GPS-bevis

Avinor og Luftfartstilsynet har gått med på å dele tekniske data med Russland, som de mener beviser at russisk jamming flere ganger har forstyrret flytrafikken i Nord-Norge.

UD bekrefter nå overfor VG at den russiske ambassaden i Oslo nylig fikk det russiske myndigheter tidligere har bedt om: Bevis for påstandene om at jammingen av GPS-signalene kom fra russisk side.

– Utenriksdepartementet har delt teknisk informasjon fra norske luftfartsmyndigheter med russisk side, skriver pressetalskvinne Ingrid Ekker i UD i en epost til VG.

Norske myndigheter holder Russland ansvarlig for at GPS-signalene til flytrafikken i Finnmark forsvant, samtidig som NATO–øvelsen Trident Juncture foregikk i Sør-Norge i fjor høst.

Norsk etterretningstjeneste har åpent fortalt hva som skjedde:

– Jammingen av GPS-signalene var tilsynelatende rettet mot vest, inn mot norsk territorium. Aktiviteten sammenfalt nøyaktig i tid med NATO-øvelsen «Trident Juncture», sa Morten Haga Lunde, sjefen for den norske Etterretningstjenesten, til VG tidlig i februar.

les også

E-tjenesten: Slik svarte Putin på NATOs storøvelse i Norge

«Fantasi»

Russland har hele tiden avvist at de sto bak jammingen. I februar sa utenriksminister Sergei Lavrov at påstanden om russisk GPS-jamming var «fantasi» fra norske myndigheter, og fra Finland, som også har protestert mot lignende fly-forstyrrelser.

Men i månedsskiftet februar-mars startet jammingen opp igjen:

Da sendte flere flybesetninger inn varsler støysignaler på GPS-systemet nord for Bodø og over Tromsø, jamming som kan forstyrre navigasjonssystemer for lufttrafikk.

les også

GPS-forstyrrelser i flere fly over Nord-Norge

Norske myndigheter avventer nå svar fra Russland etter at de har delt tekniske bevis med russerne.

Ifølge VGs opplysninger har myndighetene i Norge ikke ønsket å øke konfliktnivået med Russland i GPS-sakene, men vil heller forsøke å dempe ned tonen og gå i dialog med naboen i øst:

– Vi avventer et formelt svar, men har jevnlig kontakt med russiske myndigheter i saken, opplyser Ingrid Ekker i UD.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder