Støre: – Makan til mangel på styring av justissektoren, har Norge aldri sett

FOLKETS HUS (VG) Støre går til angrep på regjeringens justispolitikk, som han mener mangler styring etter at seks Frp-justisministere er skiftet ut.

Artikkelen er over ett år gammel

– Makan til mangel på styring av justissektoren, har Norge aldri sett. Syv justisministre på seks år. Åtte av ti av politiets egne ansatte har mistet troen på en politireform som er gjennomført stikk i strid med det vi ble enige om, sier han i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte.

Han mener ofre for grov kriminalitet må vente for lenge på å få anmeldt, etterforsket og få dom i sakene sine – dette kalte han «Frp-køene».

– Så til Erna Solberg har jeg lyst til å si: «Handlekraft»? «Gjennomføringskraft»? Jeg ville ikke brukt de ordene!

les også

Fire justisministre fra Frp har måttet gå: – Det er en belastning for Frp

-#Metoo har forandret oss

På det første landsmøtet i Ap etter at partiets nestleder Trond Giske gikk av, hyller partileder Jonas Gahr Støre #Metoo og kvinner som har varslet,.

– I arbeidslivet, ja, jeg vil si i livene våre, hard et skjedd noe annet viktig det siste året: Metoo. Også det er en kamp for frihet mot maktmisbruk og urettferdighet, slo Støre fast foran en fullsatt landsmøtesal.

For Ap har det siste året vært sterkt preget av #Metoo. Etter en rekke varsler om trakk daværende nestleder Trond Giske seg fra alle verv vinteren 2018, etter at partiet hadde konkludert med brudd på retningslinjene om seksuell trakassering. Først denne helgen skal partiet velge en ny nestleder.

les også

Nyhetskommentar: Alvorlig utvidelse

– Vi stod – og skal alltid stå – på riktig side av det tidsskillet – som #Metoo er for kvinner og for likestilling, sier Støre til applaus fra salen.

Han berømmer kvinnene som har hatt mot til å varsle, og sier de gjennom det har endret samfunnet.

– Og de endret oss. Da også vi fikk saker og varsler i vinter var det tøft. Dere vet hvorfor. Men det var – og er – et nytt, stort fremskritt for likestillingen, sier han.

les også

Trettebergstuen får støtte fra Ap-kvinner etter varsler-kritikk

Til angrep på høyresiden

I politisk kvarter på NRK torsdag morgen hadde Støre varslet at han kom til å gå på talerstolen uten manus - han åpnet landsmøtetalen med å fortelle om sitt nære forhold til moren, som er på aldershjem.

les også

Høyre går mest tilbake i fersk måling

Derfra var veien kort til å gå til frontalangrep på regjeringen i det som er en av Aps viktigste saker i valgkampen: Kampen mot ufrivillig deltid.

– Hva er svaret fra NHO? Høyre? Frp? Venstre? KrF? Ha’kke råd. 25 milliarder kroner i skattekutt – da har de råd. Ny fregatt – da vil de bryte handlingsregelen. Men en skikkelig og rettferdig pensjon for Christel. Da har vi ikke råd. Sånn kan vi ikke ha det. Den uretten må vi rette opp, sier han.

Hele, faste stillinger er det kommunevalget handler om, ifølge partilederen.

PÅ «HEIMEBANE»: - Og der Høyre har sine milliardærer, har vi hverandre, sier Jonas Gahr Støre i sin landsmøtetale. Han mener Arbeiderpartiet spiller på hjemmebane i Norge. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre trakk frem rettssaken mellom 24 omsorgsarbeidere og det private selskapet Aleris. De har saksøkt selskapet for å ha blitt leid inn som selvstendige næringsdrivende, fremfor å bli ansatt som ordinære arbeidstagere. Dette er resultatet av Høyre-politikk, mener Støre:

– Resultatet av å redusere antall stillinger i Arbeidstilsynet. Resultatet av å gjøre det dyrere hvert år å være organisert. Resultatet av å stemme nei når vi i Stortinget foreslår 30 tiltak for å bekjempe sosial dumping. Resultatet av å slepe beina etter seg når vi skal innføre strengere regler for innleie, sier han.

les også

Advarer Arbeiderpartiet mot å droppe hjemmeleksene

Forsvarer oljekompromisset

les også

Advarer Arbeiderpartiet mot å droppe hjemmeleksene

Støre sier at Arbeiderpartiet vil peke ut seks store næringsprosjekter de vil satse på fremover: Skipsfarten, kraft, skogen, olje og gass, karbonfangst og lagring og flytende havvind.

– Og ja, mulighetene fins i olje og gass. Vår viktigste næring. Den skal utvikles, ikke avvikles. Vi skal ikke sette en sluttdato, sier Støre.

Da må man stå for dagens partiprogram, mener han, som går inn for konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten.

les også

LO-topp vil verne Lofoten - men ikke i år

En av de mest konfliktfylte sakene på Arbeiderpartiets landsmøte kan nettopp bli oljekompromisset fra 2017. Kompromisset vakler: Ifølge VGs opptelling sier et flertall av delegatene nei til konsekvensutredning i hele LoVeSe, Nordland VI inkludert.

På arbeiderpartiets landsmøte ligger det an til å bli diskusjon om både gratis skolemat, gratis SFO/AKS og gratis barnehage. Det vil også bli diskusjon om hvorvidt Norge skal tilslutte seg FNs atomvåpenforbud.

Ifølge Støre blir velferd det viktigste for Arbeiderpartiet i kommunevalgkampen. Han kritiserer høyresiden for privatisering, og for behovsprøving - der for eksempel gratis kjernetid i SFO kan tilbys de under en viss inntektsgrense, men ikke alle.

Støre sier også at Ap må stå fjellstøtt på EØS-avtalen. Han sier man ikke vil få mer styring ved å si opp en slik avtale - og viser til Brexit.

Høie: Svartmaler

Støres spark til til Høyre og Frp om midlertidighet, privatisering av velferd, likestilling, politireform og ulikhet faller ikke i god jord hos Høyre-nestleder Bent Høie, som skriver dette i en epost til VG:

– «Støre høres ut som han går til valg mot Jens Stoltenberg. Han vil gå til krig mot pensjonsreformen, som var Stoltenbergs hjertebarn (...) Han kritiserer skattelettelser som Arbeiderpartiet selv var med på å vedta.

– Det er flere kvinner i heltidsstilling nå enn da Arbeiderpartiet styrte, og færre folk i midlertidig stilling. Støre svartmaler og sprer misinformasjon når han påstår det motsatte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder