SKAL SKAFFE ET STED Å BO: Minister med ansvar for integrering, Solveig Horne (Frp) - med deler av Oslo sentrum bak seg. Foto:Roger Neumann,VG

Slik får Frp-toppene Syria-ansvaret

Mens Høyre spilte regjeringspartneren ut over sidelinjen

Frp freser mot Syria-enigheten, men det er Frps egne
statsråder som må gjennomføre vedtaket.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Siden det er uaktuelt for Frp å trekke seg fra regjeringen, må Frp-statsrådene svelge motstanden mot Syria-kompromisset på Stortinget, og gjennomføre avtalen som ble inngått onsdag ettermiddag.

Regjeringspartiet kan stemme mot vedtaket i Stortinget, men det vil ikke være mulig for partiet å ta dissens i regjeringen. Grunnen er enkel: Det skal ikke tas noen regjeringsbeslutninger i denne saken.

Les også:Hemmelig vaffelmøte sikret Syria-avtalen

I det reviderte budsjettet som skal behandles i neste uke, vil stortingsflertallet pålegge regjeringen å legge til rette for 8000 syriske flyktninger over tre år. Avtalen krever ingen andre beslutninger i regjeringen – ut over å oppfylle avtalen i statsbudsjettet for 2016 og 2017.

Så mye koster Syria-avtalen

Høyre-seier

Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder bekreftet onsdag at regjeringens oppfølging vil være uproblematisk:

– Regjeringen følger opp Stortingets vedtak. Det er en gyllen regel i norsk politikk. Frp har gått langt i å si at de vil bidra med alt i avtalen, bortsett fra å ta imot flere flyktninger, sier Helleland.

Les også: Sandberg avviser at Frp truet med å forlate regjeringen

Samtidig ligger det en politisk seier for Høyre i avtalen: Ved å føre Syria-forhandlingene i Stortinget og ikke i regjeringen, har Høyre fått til en Syria-avtale som ligger nærmere Høyres sjel, og de slipper å kompromisse med Frp.

I tillegg har Høyre klart å unngå at flere Syria-flyktninger kommer til Norge i 2015.

Frp krevde null, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre ville ta imot 5000 i år og 5000 neste år. De 500 ekstra som nå skal inn på årets kvote, vil neppe komme til Norge før over årsskiftet, på grunn av lang saksbehandlingstid.

Det vil heller ikke være mulig for Frp å stille kabinettsspørsmål, slik Frp-nestleder Per Sandberg antydet onsdag. Det er bare statsministeren som kan stille kabinettsspørsmål i Stortinget.

Dermed er det fire av Frp’s statsråder som må ta hovedansvaret for de 8000 syriske flyktningene som skal komme til Norge i 2015, 2016 og 2017:

** OPPGAVE 1, PENGER: Siv Jensen (Frp)

Den første som må trå til er Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

SKAL SKAFFE PENGER: Finansminister Siv Jensen (Frp). Foto:Terje Bringedal,VG

Hun skal skaffe penger til det store løftet. Regjeringen har tidligere anslått kostnaden for å bosette 10 000 flyktninger til 10,1 milliarder kroner. Med 8000 flyktninger er det grunn til å tro at kostnaden blir i nærheten av åtte milliarder kroner.

Dette er mer enn regjeringen bruker på kutt i formuesskatten i år, det som frem til nå har vært regjeringens største økonomiske satsing i årets statsbudsjett.

Økningen i årets budsjett blir minimal, de store pengene må ikke på plass før den store strømmen av kvoteflyktninger ankommer og skal bosettes neste år.

Les også: Raser mot Erna-rådgiver

I tillegg skal det gis noen hundre ekstra millioner kroner til hjelp i nærområdet, men dette er Frp enig i og vil trolig støtte. Flertallsavtalen i Stortinget forplikter Norge til å yte 1,5 milliarder kroner i 2016.

Siv Jensen stiller seg skeptisk og avventende til sin nye oppgave:

– Problemet med avtalen er at det er vanskelig å lese den og få klarhet i hva den egentlig innebærer. Det er mange forbehold som jeg mener avtalepartnerne må bringe klarhet i, sier hun.

Vansker med å bosette flyktninger i landets kommuner, samt at det er praktisk vanskelig å ta imot flere flyktninger i år – er blant tingene Jensen mener gjør avtalen uklar.

Oppgave 2, PLUKKE UT FLYKTNINGENE: Anders Anundsen (Frp)

Årsaken til at ingen ekstra syrere trolig kommer til Norge i 2015, er at det er en omfattende prosess å velge ut hvem som skal få komme som kvoteflyktninger.

SKAL PLUKKE UT FLYKTNINGER: Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto:Robert S. Eik,VG

Fra Syria blir jobben også ekstra stor, fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal inn i arbeidet for å hindre at potensielle terrorister infiltrerer gruppene med flyktninger for å komme seg til Norge.

Oppgave 3, SKAFFE FLYKTNINGENE BOSTED: Solveig Horne (Frp)

Den største utfordringen kan det være barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) som får. Hun har ansvaret for å skaffe flyktningene en hjemkommune. I dag sitter det rundt 5000 flyktninger på mottak og venter på bosetting. Kommunene kvier seg for å ta imot så mange som regjeringen ber om. Med 8000 ekstra kan det bli enda vanskeligere å skaffe dem et hjemsted.

Les også: Intern krangel lammet justisdepartementet

Kommunene har så langt bare sagt ja til å ta noen få tusen ekstra: 1743 i år, og 1441 i 2016. Inntil onsdag formiddag hadde 302 av landets 428 kommuner svart på forespørselen fra Hornes departement.

Et større integreringstilskudd til kommunene er også en del av Syria-avtalen på Stortinget.

Oppgave 4, SKAFFE FLYKTNINGENE JOBB: Robert Eriksson (Frp)

Når flyktningene har fått seg et sted å bo skal de helst få seg arbeid i Norge. Den jobben er det arbeidsminister Robert Eriksson som får. Han har ansvaret for Nav, som både skal hjelpe folk med å skaffe seg jobb, og som også får ansvar for velferdstjenester som dagpenger til arbeidsledige.

SKAL SKAFFE ARBEID: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto:Frode Hansen,VG

– De som har behov for bistand for å komme seg ut i arbeid skal hjelpes ut i jobb på akkurat samme måte som alle andre flyktninger, skriver Eriksson i en sms til VG onsdag kveld.

Frp-statsrådene Solveig Horne, Anders Anundsen og Robert Eriksson ønsker ikke å kommentere sine ulike oppgaver i Syria-flyktningenes nye hjemland.

Samtlige departementer henviser til Fremskrittspartiets partiledelse.

Les også: Grått opprør mot økt politikerlønn

I en generell kommentar sier nestleder Per Sandberg at Solveig Horne har jobbet hardt med å bosette køen av flyktninger etter den rødgrønne regjeringen.

– Som følge av vedtaket i Stortinget er det nå grunn til å frykte at bosettingskøen vil vokse. Dermed forsterkes de utfordringene vi arvet fra den rødgrønne regjeringen, sier Per Sandberg.

Statsminister Erna Solberg uttrykker tilfredshet med at Syria-kompromisset innebærer et tak på 8000 flyktninger.

– Vi er en mindretallsregjering, og en mindretallsregjering må alltid ta høyde for at Stortinget kan vedta å pålegge økonomiske utfordringer, krav til budsjett og annet. Vi har sørget for at det har blitt litt mindre, sa Solberg da hun møtte pressen utenfor Statsministerboligen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder