UTSTYR: Dette utstyret som kopierer bankkort har svindlerne festet utenpå der kortet føres inn i minibanken. Foto: Politiet

Politiet frykter skimmingliga på Østlandet

(VG Nett) Svindlerbanden som har operert på Vestlandet den siste tiden har trolig kommet østover.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mandag ble to menn på 35 og 40 år av rumensk opprinnelse pågrepet i Moss i Østfold, mens de holdt på å montere skimmingutstyr på en minibank ved en ubetjent bensinstasjon.

Har du opplevd dette? Kontakt VG Netts journalist her!

VG Nett skrev i oktober om en rekke minibankkunder på Vestlandet som hadde fått kortet sitt kopiert og misbrukt. Politiet fryktet da at den samme ligaen var på vei mot Østlandet.

Etterforsker sammenheng

To menn ble mandag pågrepet like ved Mosseskogen. 35- og 40-åringen har erkjent de faktiske forhold, og er siktet for å ha montert utstyret og for å kopiere kort.

- Hele Politi-Norge er informert om pågripelsen, og vi har kontakt med de politidistriktene som har vært rammet av slike tilfeller tidligere, sier politioverbetjent Jan Pedersen ved Moss politistasjon, til VG Nett.

Politiet jobber nå med å finne ut om det er en sammenheng mellom de ulike tilfellene på Vest- og Østlandet.

- Vi har delt bilder av de to som er siktet med de andre politidistriktene som jobber med det samme, sier Pedersen.

Etterlyser bil

De to pågrepne kjørte en hvit britiskregistrert bil og bodde i en utleiehytte i Vestby kommune.

Politiet er nå på utkikk etter en sølvfarget britiskregistrert Passat som også kan være involvert i skimmingtilfellene.

Saken fortsetter under bildet ...

SKJULT KAMERA: Bak hullet i platen til venstre står kameraet (til høyre) montert. Slik fanger svindlerne opp koden din. Foto: Politiet

Moss politistasjon har ansvaret for etterforskningen på vegne av Østfold politidistrikt.

- Vi har også en del andre momenter som vi skal bearbeide for å finne ut av sammenhengen her, sier Pedersen.

Flere tilfeller

Politiet i Hordaland og Sogn og fjordane registrerte i høst 15 forsøk på skimming, eller tilfeller der kundene fikk kortet sitt kopiert.

Inger Johanne Nesset, leder for skimminggruppen ved Sentrum politistasjon sier at Oslo-politiet også jobber med samme type tilfeller. Politiet sjekker nå bompasseringene på bilene de mistenker for å være involvert i skimmingsakene.

- Det er ikke godt å si om det er en sammenheng mellom de ulike tilfellene, men vi jobber med å finne ut av det. Vi ser på noen av tilfellene som har forekommet i Oslo den siste tiden, og ser det i sammenheng med tilfellene i Hordaland, på Gjøvik, i Nittedal og de to pågrepne i Moss, sier hun.

Det er foreløpig bare to anmeldte skimmingtilfeller i Nittedal på Østlandet. Politiet venter nå på flere anmeldelser fra bankene som har fått utstyret montert på sine minibanker.

I Tønsberg ble det forrige uke funnet utstyr montert på en minibank ved en bensinstasjon.

Ulikt utstyr

- Vi vet ennå ikke helt hva som er skjedd, og ser etter om det er sammenheng mellom tilfellene, eller om det er flere mennesker og grupperinger som står bak, sier hun.

Ved de ulike skimmingtilfellene som er oppdaget er det brukt to ulike typer utstyr.

- Erfaringsmessig flytter slike bander seg fra Vest- til Østlandet, før de forlater Norge, sier hun.

LURERI: 1. Skimmingsutstyret er montert over tastaturet (den grå platen i overkant er kamera). 2. Slik ser den orginale automaten ut. 3. Skimmingkortleser montert (stikker lenger ut enn orginalen). 4. Slik ser den orginale kortleseren ut. Foto: Politiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder