Finansministeren: – Jeg kan ikke skjønne at LO mener at de vi bare skal leve av offentlig sektor

SKATTETUR: Finansminister Siv Jensen (Frp) reiser til Kristiansand onsdag, for å diskutere fremtidens skattesystem. Hun krever skattelette. Foto:Terje Bringedal,VG

Siv anklages for å fjerne 20.000 arbeidsplasser

Onsdag har finansminister Siv Jensen innkalt til skattelettemøte. LO møter med følgende beskjed: Skatteletten hittil har kostet 20.000 arbeidsplasser.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Det brygger opp til skattefeide i valgkampen:

– Det regjeringen legger opp til er feil medisin til feil tid. Vi har gått gjennom skatteletten de hittil har gitt, som i liten grad har bidratt til nye jobber. Vi har regnet på det og kommet frem til at skatteletten hittil har kostet et bortfall av 20.000 arbeidsplasser gjennom svekkede kommunebudsjetter, sier LO-nester Hans-Christian Gabrielsen.

Finansministeren har invitert LO sammen med en gruppe fra næringslivet/forskning og det offentlige til Kristiansand onsdag.

Redd for å bli gissel

De skal diskutere fremtidens skattesystem.

I invitasjonen legges det ikke skjul på at målet er å få til mer skattelette:

«Regjeringen har ambisiøse mål, også når det gjelder skattepolitikken. Skattenivået skal ned og skattesystemet skal dreies i en mer vekstfremmende retning», skriver finansminister og Frp-leder Siv Jensen i invitasjonsbrevet.

– Vi sier ikke nei når regjeringen inviterer oss med, men vi synes nok at tid og sted er litt underlig. Men dette er en viktig sak og vi får se på det som et innledende møte, sier Gabrielsen.

Han vil ikke utdype det, men VG vet at man i LO frykter at deres møtedeltagelse kan bli misbrukt, ved at det kan fremstilles som om de legitimerer regjeringens skattepolitikk, ved at Siv Jensen når skattekutt kommer, kan si at alle partene i arbeidslivet er blitt hørt, inkludert LO.

12,5 milliarder i lette

LO har regnet på hvilke skattelettelser som er gitt under Solberg-regjeringen.

Deres regnestykker viser at det samlet ble gitt 7,3 milliarder kroner i skattelette i 2014 og 5,2 milliarder kroner i 2014: 12,5 milliarder kroner (Se regnestykket nederst i artikkelen).

Gabrielsen er sterkt kritisk.

– Mye av regjeringens skattelette har vært på arv, formue og avgifter, hvor virkningen for bedriftene er svært indirekte og usikker. Og når man først gir skattelette har regjeringen heller ikke prioritert det som gir størst sysselsettingseffekt: merverdiavgift som går direkte på privat etterspørsel.

Les også:Så mange har ikke levert selvangivelse.

Åpner for skattelette

Han sier de siste to års skattelette ikke er finsiktet mot å skape økonomisk vekst og omstilling.

SKATTEANGREP: 2. nestleder Hans-Christian Gabrielsen i LO går hardt ut mot Siv Jensens skattepolitikk. Gabrielsen ligger an til å bli ny LO-leder. Foto:Trond Solberg,VG

– Finansministeren sier et viktig må med skattelette er å få til nettopp økonomisk vekst og omstilling. Vi kan fastslå at regjeringen ikke gjort noe med det som langsiktig betyr mest for investeringene: Den lave beskatning av bolig og eiendom. På lengre sikt vil selskapsskatten være riktigere å prioritere, men også denne kan man ta seg tid med, fordi næringslivet utenom olje er kraftig styrket av mer gunstig valutakurs.

– Så dere åpner for skattelette?

– Det kan være fornuftig å se på deler av selskapsskatten. Men vi mener at pengene i stor grad bør brukes til å stimulere kommunene og de offentlige budsjettene, slik at det skapes arbeidsplasser i kommunene og prosjekter som gir private selskaper jobber. Etterspørselen har sviktet og må stimuleres, sier Gabrielsen.

Les også: Giskes utfall mot Høyre

– I stedet ser vi at manglende overføringer og investeringer til kommunene fører til oppsigelser og nedbemanning. Det er det alvorlige. Jeg synes også det er betenkelig at regjeringen kommer med en rekke skatteendringer, stykkevis og delt. Det svekker grunnlaget for å få til et bredt skatteforlik. Mye av skatteletten er i hvert fall tatt ut, sier Gabrielsen, som er eneste kandidat til å overta LO-ledertronen etter LO-leder Gerd Kristiansen om to år.

Siv Jensen: – Kan ikke leve av offentlig sektor

– Jeg kan ikke skjønne at LO mener at de vi bare skal leve av offentlig sektor. Det er oppsiktsvekkende, sier finansminister Siv Jensen.

– Nye arbeidsklasser i privat sektor sikrer mer velferd, også i kommunen. All erfaring i inn- og utland viser at skattelette er det meste virkningsfulle virkemiddelet for å skape vekst på arbeidsplasser.

– Det LO gjør er egentlig å gå til angrep på alle de som LO organiserer i privat sektor.

– Gabrielsen åpner for noe skattelette?

– Ja, men spørsmålet er om de åpner for skattelette på enkelte områder, men øker på andre. Gabrielsen politiske venner i Arbeiderpartiet vil ha skatteskjerpelser for 10 milliarder, sier Jensen.

Skattelettetall

Foto: ,

Oversikten viser anslått provenyvirkninger av de vedtatte skatteoppleggene for 2014 og 2015, i løpende millioner kroner. Negative tall betyr skatteskjerpelse. Anslagene er regnet i forhold til referansesystemet for det enkelte år.

Kilde: LO.

Les også

 1. Frp provosert av Høyres hemmelige vaffelmøte med Ap-Jonas

  Frp-ledelsen er irritert over det hemmelige vaffelmøtet Høyre hadde med Jonas Gahr Støre hjemme hos parlamentarisk leder…
 2. Frp krever nasjonal folkeavstemning om Syria-flyktninger

  Fremskrittspartiet vil stemme imot Syria-avtalen, men kommer ikke til å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøte.
 3. Giske varsler Høyre-mannefall

  TRONDHEIM (VG) Ap-nestleder Trond Giske varsler samarbeid med KrF – og Høyre-frie byer nord for Dovre.
 4. Fabian Stang takker Ap for gavepakke i valgkampen

  OSLOFJORDEN (VG) Ordfører Fabian Stang (nesten 60) har kjøpt seg en gammel sportsbåt.
 5. Rekord-motstand mot søndagsåpent

  Motstandere av søndagsåpne butikker setter rekord i…
 6. Brannfakkel fra NHO-topp Stein Lier-Hansen: Spår 200.000 arbeidsledige i Norge

  Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen frykter at arbeidsledigheten blir historisk høy og får støtte av sjeføkonom.

Mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Solberg-regjeringen
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Politikk

Flere artikler

 1. LO: Skattelette har gitt 27.600 tapte jobber

 2. LO: Skattelette har gitt 27.600 tapte jobber

 3. Regjeringens skattefarse

 4. Siv Jensen i finanstalen: – Trygge arbeidsplasser vår viktigste jobb

 5. LO-topp kaller Frp-Siv for «Trumps ideologiske kusine»

Fra andre aviser

 1. – Større skattekutt med økt oljepengebruk

  Fædrelandsvennen
 2. Jensen: - Større skattekutt med økt oljepengebruk

  Fædrelandsvennen
 3. En skattereform for omstilling og vekst | Siv Jensen

  Aftenposten
 4. Regjeringen friskmelder norsk økonomi, men heller kaldt vann i blodet på dem som tror Norge har råd til alt.

  Aftenposten
 5. Høyres prioriteringsbom

  Fædrelandsvennen
 6. Skatteforliket på Stortinget er egentlig ikke et forlik | Fasting og Støer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder