TAR IMOT: Hit skal det flytte 25 syriske flyktninger i år. Luster tripler antall bosettinger i forhold til myndighetenes forespørsel. Foto:Iren Vatne,

Luster kommune tar imot tre ganger flere flyktninger enn de ble bedt om

Luster ble bedt om å ta imot ti ekstra flyktninger i år. De svarte: - Vi tar 25! Ingen kommune har økt antallet så mye som den vakre vestlandskommunen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med en økning på 150 prosent i forhold til forespørselen, troner kommunen mellom bre, fjell og fjord i Sogn og Fjordane suverent på toppen av listen over kommuner som ønsker å ta imot flere flyktninger enn de er blitt bedt om.

Dette er de fem på topp av 232 kommuner på listen til IMDI, direktoratet for integrering og mangfold. 132 av kommunene tar imot flere flyktninger enn de er bedt om.

TAR I MOT: Disse kommunene tar imot langt flere flyktninger enn myndighetene ba dem om. Kilde: IMDI Foto: Grafikk:Jari Bakken,

Forespørselen om å ta imot flyktninger har kommet i to omganger i år. Andre runde kom i forbindelse med at et Syria-forlik var på gang i juni.

Partiene på Stortinget, bortsett fra Fremskrittspartiet og SV ble enige om å ta imot 8000 syriske flyktninger i løpet av de neste tre årene, i tillegg til andre asylsøkere og kvoteflyktninger.

Les også:Ingen har fulgt Siv Jensens (Frp) boikottoppfordring.

Luster kommune ble bedt om å bosette ti flyktninger, men vedtok 25. Sokndal i Rogaland økte fra ti til 20.

Sør-Varanger i Finnmark ble bedt om å ta imot 40, men vedtok å doble antallet til 80.

Herøy i Møre og Romsdal doblet fra ti til 20 og Vegårshei i Aust-Agder ble bedt om 10, men vedtok å ønske 19 syriske flyktninger velkommen.

Strekker seg lenger

Da rådmannen i Luster i indre Sogn foreslo at den velstående gamle kraftkommunen skulle ta imot to syrere, våknet Marit Aakre Tennø (38) fra Senterpartiet.

TOK GREP: Marit Aakre Tennø fra Senterpartiet i Luster. Foto:Privat,

– Jeg syntes det var pinlig. Så jeg argumenterte i kommunestyret for at vi måtte strekke oss lenger under den verste flyktningkrisen vi har sett i moderne tid. Dermed ble det flertall for å ta imot ti ekstra syrere, sier Aakre Tennø til VG.

Det er langt mer enn statlige myndigheter ba om, nemlig fire i 2015 og fem i 2016.

Les også:Slike reiser flyktningene i dagens Europa

Hun synes det er stor stas at hjemkommunen hennes Luster, i år er den kommunen i landet som vil ta imot prosentvis flest flyktninger totalt sett i forhold til forespørselen fra myndighetene.

– Med forbehold om at dette er riktige tall, så er nok dette et prov på at vi som en rik og solid kommune gjerne vil hjelpe andre. Dessuten trenger vi nye innbyggere, selv om vi har hatt en liten vekst i folketallet de siste årene, sier Aakre Tennø til VG.

Selv bor hun nærmest oppunder breen i Jostedalen, og skulle gjerne sett at det kom syrere flyttende dit. Men nå er det på gang nye flyktningeboliger i kommunesenteret Gaupne, som hun tror blir gode hjem for de som kommer.

Lang tradisjon

Sør-Varanger dobler antallet de ble bedt om å bosette. Finnmarks-kommunen skal ta imot 80 syriske flyktninger i år og totalt 160 mennesker i 2015-2016. Det siste tallet inkluderer flyktninger fra flere nasjonaliteter.

Ordfører Cecilie Hansen (Sp) er sikker på at den multikulturelle befolkningen i Sør-Varanger kommer til å ta godt imot dem.

Shazia Sarwar kommenterer: «Flyktninger, velkommen!»

– Vi har lange tradisjoner med det å ta imot flyktninger. Vi er inne i et frigjøringsår og mange av våre innbyggere har opplevd både krig og det å være på flukt. Vi har god integrering og flinke folk i flyktningetjenesten. Dette kommer til å gå bra, sier ordføreren.

Under krigen på Balkan hadde Kirkenes et transitmottak der 1100-1200 mennesker hadde sitt første møte med Norge.

– Da var det en fantastisk dugnad her. En del ble boende og de vil stille opp nå. Vi har testet ut det å bosette flyktninger i distriktene. Integreringen har gått veldig fort. Lag, foreninger og blant annet pensjonistforeningen har stilt opp, sier Sp-ordføreren.

Hun er stolt når hun deler ut svennebrev.

– Da deler jeg ofte ut svennebrev til ungdom med annen etnisk bakgrunn. Det gjør meg stolt, sier hun.

De første syriske flyktningene er allerede bosatt i Sør-Varanger og flere vil komme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder