UTPEKES SOM SVINDEL-BAKMANN: Umar Farooq Zahoor (37) utpekes til å være den som sitter igjen med utbyttet etter at Nordea ble svindlet for 62 millioner kroner i 2010. Selv nekter Zahoor å ha noe med svindelen å gjøre. (Foto: PRIVAT)

Utpekt svindel-bakmann samarbeidet tett med norsk selskap

Det norske firmaet NBT AS, med Gerhard Heiberg og høyrepolitiker Torild Widvey i styret, samarbeidet nært med den utpekte bakmannen i Nordea-svindelen - Umar Farooq Zahoor.

Artikkelen er over seks år gammel

Det bekrefter daglig leder i det velrenommerte vindkraftselskapet NBT, Joar Viken, overfor VG.

- Vi fryser nå alt samarbeid med Zahoor knyttet til vindkraftutbygging i Pakistan, skriver Viken i en e-post til VG.

Nekter for anklagene

VG skrev i går at den norske forretningskvinnen Sonia Rashid (44) hevder at Oslo-mannen Umar Farooq Zahoor fikk utbyttet som ble svindlet fra en styrtrik norsk kvinne i 2010.

Anklagene underbygger politiets oppfatning og en tingrettsdom som sier at det er all grunn til å tro at Zahoor er blant dem som forvalter pengene etter svindelen. Zahoor selv nekter for å ha noe med svindelen å gjøre.

Viken forteller at selskapet inntil nå har hatt en konsulentavtale med Zahoor i forbindelse med en vindmøllepark i Karach i Pakistan. Sist gang de to møttes skal ha vært i januar i år.

- Vi har samarbeidet med Zahoor i flere år og har derfor hatt svært mange møter med ham, sier Viken.

Styremedlem reagerer

Ifølge Bizweb og Purehelp sitter både Gerhard Heiberg og høyrepolitiker Torhild Widvey i styret i NBT. Aker Capital er nest største eier. Det har ikke lyktes VG å få en kommentar fra Heiberg, men Widvey reagerer kraftig på anklagene mot Zahoor.

- Jeg er opptatt av at NBT ikke skal samarbeide med noen som driver med kriminalitet. Hvis dette er tilfelle så er det helt klart en sak som må opp i styret, sier Widvey.

Kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker Capital sier at selskapet ikke har noen kunnskap om NBTs relasjon til Zahoor.

NBT har samarbeidet med Zeni Windpower, som Zahoor har representert i Dubai, i arbeidet med en vindmøllepark i utkanten av i Pakistan.

Avslutter samarbeidet

Dette arbeidet skal være avsluttet, men nå sier Viken at saken vil få konsekvenser for konsulentforholdet NBT har til Zahoor.

- Dersom det skulle vise seg at disse alvorlige beskyldningene medfører riktighet, vil også fremtidig samarbeid være uaktuelt, sier han.

Sonia Rashid forteller at hun har møtt daglig leder Joar Viken i NBT AS en rekke ganger i Dubai sammen med Umar Farooq Zahoor.

Dette bekrefter Viken, men han sier det var før bedragerisaken ble kjent.

- Bare vennskapelig forhold

Zahoor nekter for å ha hatt et samarbeid med norske NBT frem til nå.

- Jeg har jobbet for NBT tidligere, men avviklet forholdene da jeg flyttet til Dubai. Det eneste forholdet jeg har til dem er vennskapelige, sier han.

Han sier også at han ikke har hatt noen tilknytning til selskapet Zeni Windpower de siste årene.

Det var Block Wathne-arvingen Randi Nilsens Nordea-konto for som ble tappet for 62 millioner kroner i 2010. Sentral i saken er Zahoors lillebror Usman Zahoor. Han soner nå en dom på fem år og ni måneders fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder