KLIMA-SKIFFELSE: Trine Skei Grande - til venstre - var på TV2 sammen med samarbeidspartiene fredag kveld. Hun er skuffet over at Erna Solberg og Siv Jensen ikke ville satse hardere på klima. Foto: MATTIS SANDBLAD

Åtte satsinger - klima er ikke en av dem

Venstre: Skuffet over miljøprofilen

Miljøvernministeren: Blir en grå-blå regjering

Naturvernforbundet: Skremmende

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun er skuffet over at Solberg-regjeringen ikke satser sterkere på klima og miljø i regjeringserklæringen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Ja, jeg er skuffet og overrasket. Av alle vår tids store utfordringer er klimakrisen den aller største. Og så nevner de ikke engang klima blant de åtte store satsingsområdene til den nye regjeringen, sier Trine Skei Grande til VG mandag kveld.

Venstre og KrF er som kjent avtalepartnere med den nye regjeringen, og skal konsulteres blant annet for å danne flertall om statsbudsjettet allerede senere i høst.

Trine Skei Grande varsler allerede nå at klimasatsing vil bli tema der:

- Ja det kan jeg si med stor sikkerhet. Klima er blant Venstres aller viktigste saker. Her må klimaprofilen skjerpes, sier Venstre-lederen.

LES OGSÅ: Slik blir din økonomiske hverdag med Erna og Siv

Grønn skatt

Grande kjenner igjen mange av temaene og formuleringene som ble brukt under regjeringssonderingene i Nydalen, som ble avsluttet mandag for en uke siden.

- Jeg er veldig glad for at den nye regjeringen vil utnevne en grønn skattekommisjon, sier Trine Skei Grande.

LES OGSÅ: Vil ikke hete Solberg-regjeringen

FOKUSERT: Norges neste statsmininster Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen presenterte i kveld resultatet av forhandlingene som har pågått de siste to ukene. Foto: FRODE HANSEN

Grå-blått
Den avtroppende miljøvernministeren Bård Vegar Solhjell (SV) trodde ikke det han hørte fra Sundvolden mandag kveld:

- Dette blir en grå-blå regjering, sier han til VG.

- De har ikke to, men åtte satsingsområder, og så er verken miljø, klima eller natur med blant dem. Vi snakker om den største globale utfordringen vi står overfor, og så er den ikke viktig nok i Norge til å nå inn blant de åtte viktigste spørsmål for en ny regjering. Det er uhyre spesielt, sier Solhjell.

- Skremmende

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er skremt av at klima og miljø ikke er nevnt i de åtte hovedsatsingene.

- Klimatrusselen er et vårt tids største utfordringer. At kampen mot klimaendringer og miljøødeleggelser, og fokus på å ta vare på naturen ikke er nevnt som egen satsing, er direkte skremmende, sier Haltbrekken til VG.

- Vi kommer nå til å mobilisere til kamp for naturen, og kommer til å jobbe opp mot de andre partiene på Stortinget.

SKUFFET: Leder i Bellona Frederic Hauge. Foto: ROGER NEUMANN

Forbauset

Leder i Bellona, Frederic Hauge, karakteriserer den nye regjeringens fokus på klima og miljø som «en tynn blåbærsuppe».

- Jeg trodde helt ærlig de ville bli mye mer offensive, og er svært forbauset. Det er rimelig schizofrent å først si at de skal oppfylle klimaforliket, for så å legge frem en plan uten klima og miljø som satsingspunkt. Jeg tror det manglende fokuset på miljø vil skape store reaksjoner, sier Hauge til VG.

- Gåsehud

Miljøpartiet De Grønne er heller ikke nådige i sin dom over den fraværende miljøsatsingen.

- Fremtidige generasjoner vil få gåsehud. Jeg kan ikke huske sist det ble lagt frem en slik erklæring uten at miljø og klima ble nevnt med ett ord, uttaler Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne.

- Hovedtrekkene i denne miljøpolitikken er en blå kopi av den rødgrønne fossilpolitikken. Forpliktende klimatiltak er totalt fraværende. Erna og Siv har ingen plan for å løse vår tids største utfordring, mener Hansson.

Fornøyd søster

RIMELIG FORNØYD: Nina Jensen i WWF. Foto: NTB SCANPIX

Siv Jensens søster, Nina Jensen, er generalsekretær i WWF-Norge. Jensen mener derimot det er mange lyspunkt i den nye regjeringens politiske plattform.

- Jeg er svært glad for vurdering av mandatet som kan gjøre det mulig for pensjonsfondet å investere direkte i fornybar energi. Dette er det viktigste Norge kan gjøre for det globale klimaet, sier Jensen til VG.

Hun peker også på videreføringen av regnskogsatsingen, styrkingen av skogvernet, og at den nye regjeringen vil fortsette å bevare levedyktige bestander av rovviltartene.

- Er du skuffet over at energi og miljø ikke er nevnt som eget satsingsområde?

- I en ideell verden skulle jeg selvsagt ønske at klima og miljø var et eget punkt, og fikk større fokus. Men det viktigste er den reelle politikken, og hvordan den blir gjennomført i praksis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder