DESPERAT KAMP: Under kummerlige og farlige forhold jobber syriske leger med å redde liv på provisoriske sykehus inne i det krigsherjede landet. Foto: PRIVAT Foto: ,

Bønnfaller om stopp i krigshandlingene: Syrisk lege: - Nå er det nok død og beleiring. Nok blod og elendighet

BERGEN (VG) I forstedene til Damaskus er flere hundre tusen mennesker innestengt. Etter intens bombing i august, har situasjonen for sivilbefolkningen aldri vært verre, forteller en syrisk lege som jobber på et provisorisk sykehus i byen.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

Fra seks sykehus i en enkelt forstad til den syriske hovedstaden rapporteres det om 377 drepte og 1932 skadde i løpet av knapt tre uker i august. Ett av fire ofre var barn, ifølge Leger Uten Grenser.

– August er den verste måneden vi har sett. Hundrevis av pasienter kommer inn.
I enkelte tilfeller må vi gå to til tre dager uten søvn.

Assad: Europa har selv skyld i flyktningkrisen

Det forteller en syrisk lege til Leger Uten Grenser, som har intervjuet ham. De har gitt VG tilgang til intervjuet

Han støttes av Leger Uten Grenser, og arbeider i et av de beleirede områdene i nær Damaskus.

Mens verdens oppmerksomhet er rettet mot flyktningstrømmen til Europa, er det mindre fokus på dem som lider inne i Syria.

-– Det er for liten oppmerksomhet rundt det som skjer på innsiden i Syria. Situasjonen flere steder er desperat, sier nødhjelpskoordinator Alexander Buchmann i Leger Uten Grenser til VG.

Kommentar: Farvel Midtøsten

– Verden har blitt immun

Nå retter den syriske legen, som er direktør for et provisoriske sykehus, en innstendig appell om at det må bli slutt på krigshandlingene.

Alle burde vite hva som skjer her. Nå er det nok død og beleiring. Nok blod og elendighet her og i resten av Syria. Altfor mange mennesker dør hver dag, og det virker som om verden har blitt immun for vår elendighet. Nå er det nok, sier han til Leger Uten Grenser.

Buchmann sier at de siste tyve dagene med bombeangrep i Damaskus-forstaden har ført til en sterk økning i antall krigsskadede pasienter. Legen bekrefter at situasjonen er blitt kraftig forverret.

– Det har vært massakre etter massakre. Vi har bare hatt et kort pusterom takket være en nylig sandstorm, sier legen, som ønsker å være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Leger Uten Genser hjelper nå 13 provisoriske sykehus i beleirede områder ved Damaskus.

Russland: Vi forsyner Assad med våpen

377 drept på tre uker

– Disse sykehusene rapporterer om en ekstrem økning i antall pasienter mellom 12. og 31. august. Vi har tall fra seks sykehus som rapporterer om 377 dødsfall og 1932 sårede. 104 av de døde og 546 av de sårede var barn under femten år. Det tilsvarer omtrent ett av fire ofre, sier Buchmann.

Legen forteller at det nå bombes etter et mønster som kalles dobbel-tapping, der hensikten er å ramme også de som prøver å hjelpe de skadde.

– Der det først har vært et angrep, blir det en liten pause før det kommer et nytt angrep på akkurat samme sted. Dette har drept ambulansesjåførene våre, mennesker som prøver å redde de skadde, og de som kun ble skadet i det første angrepet.

Ifølge den syriske legen har det vært en økning i antall amputasjoner i takt med intensiveringen av luftangrepene.

Alexander Buchmann er nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser. Bildet er tatt i juni 2013 da Buchmann var i Syria for å kartlegge behovet i en bombet landsby. Foto: ROBIN MELDRUM/LEGER UTEN GRENSER. Foto: ,

Tvunget til å amputere

– Vi blir ofte tvunget til å amputere fordi vi mangler ressurser og fordi vi ser nye typer skader. En av pasientene mine var et barn som hadde fått armen revet av etter et flyangrep.

I Øst-Ghouta har innbyggerne vært under beleiring i to år.

– Priser øker. Så nær som ingen varer eller medisiner kommer inn, og helsetilbud forsvinner, forteller legen til Leger Uten Grenser.

Til tross for den desperate situasjonen, prøver legene som arbeider inne i Syria å gjøre sitt ytterste med svært begrensede ressurser.

– Vi prøver å redde liv og det er det som holder oss gående. Vi får ikke gjort noe med beleiringen, så vi fortsetter å jobbe med å overleve. Selvfølgelig må jeg klamre meg til håpet. Det finnes alltid håp.

LES OGSÅ: FN GRANSKET BRUK AV KJEMISKE VÅPEN

Preges av frykt og depresjon

Legen forteller til Leger Uten Grenser at frykt og depresjon preger innbyggerne i området.

– Du ser det over alt. Hvor enn man hører lyden av et fly, løper alle desperate hjem eller til nærmeste bomberom. Lyden av et fly er fryktelig. Det er vanskelig å forklare hvordan situasjonen er på bakken. Du må se det med egne øyne for å kunne forstå det, og selv da er det vanskelig å ta innover seg.

Legen sier at forholdene nå er så ille at enhver som ikke er skadet eller død, kan prise seg heldig.

– Rent medisinsk har vi måttet venne oss til situasjonen, så vi gjør ting som å rasjonere medisin. Rasjonering har blitt en viktig del av vårt arbeid. Vi har ikke noe valg, så vi prøver å gjøre det beste med det vi har, sier legen til Leger Uten Grenser.

Beskriver galskapen

Han mener at det spesielt er en pasient som har gjort et spesielt inntrykk på ham.

– En pasient beskriver galskapen ved denne krisen, en gutt, som jeg aldri kommer til å glemme. Han hadde skader over hele ansiktet, armene, bena, og likevel så lo han. Bare lo og lo. Barn er vanligvis redde for injeksjoner og nåler, men han var ikke det. Han bare lo, lo av alt.

STRØMMER TIL EUROPA: Tusenvis av flyktninger, de fleste fra Syria og Afghanistan, er kommet til Tyskland med tog fra Ungarn og Østerrike de siste ukene. Bildet er tatt på jernbanestasjonen i München. Foto: STIAN EISENTRÄGER Foto: ,

Nødhjelpskoordinator Alexander Buchmann sier at tre nye områder nord for Damaskus er blitt beleiret siden 22. juli i år.

– I Al Tal, Hameh og Qoudsaaya bor det om lag 600.000 mennesker. Mennesker blir stoppet og ransaket, og ingen form for medisinsk utstyr, mat, drivstoff eller andre elementære nødvendigheter er tillatt å ta med inn i disse områdene.

I de allerede strengt beleirede områdene, som Mouadamiyieh, har det blitt enda strengere, sier Buchmann.

Umulig å ta seg inn

– Ikke bare blir medisinsk utstyr og mat stoppet, men nå er det fullstendig umulig å ta seg inn i eller ut av området til fots. Selv for pasienter som trenger akutt livreddende behandling er det umulig å få til en medisinsk evakuering.

Buchmann forlot Syria i 2013, da Leger Uten Grenser trakk seg ut av landet av sikkerhetsgrunner.

– I dag er det ingen internasjonale hjelpeorganisasjoner eller institusjoner som har personell inne i Syria. Det er blitt for farlig, sier han.

Buchmann forteller om ekstreme utfordringer for helsepersonellet som jobber inne i Syria.

KRIGSHERJET: Dette bildet er tatt i Damaskus i januar 2014, og viser palestinske flyktninger i kø for å få utdelt mat og medisiner av FN-personell. Flere hundre tusen mennesker i og rundt hovedstaden er nå beleiret. Foto: Uncredited , Ap/UNRWA

En skandaløs situasjon

– Sykehusene vi hjelper er provisoriske og midlertidige strukturer, og det å få tak i medisiner er en farlig og utfordrende oppgave. De syriske legenes kontinuerlige forsøk på å redde liv under disse omstendighetene er dypt inspirerende, men situasjonen som har resultert i dette, er helt skandaløs.

Leger Uten Grenser driver seks medisinske fasiliteter nord i Syria, og gir direkte hjelp til mer enn 100 helsestasjoner og feltsykehus over hele landet, med spesielt fokus på beleirede områder.

– Dette er hovedsakelig midlertidige fasiliteter uten hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser til stede, men hvor Leger Uten Grenser bidrar med både medisinsk støtte og opplæring for å hjelpe syrisk helsepersonell med å takle de ekstreme medisinske kravene de nå står ovenfor. Dette støttenettverket er blitt bygget opp over de siste fire årene.

Ulike oppfatninger om tall

Ifølge informasjonssjef Nils Petter Mørk i Leger Uten Grenser er det ulike oppfatninger om hvor mange mennesker som er beleiret i Syria nå.

– FN snakker om rundt 212.000 mennesker som er beleiret. Selv mener vi at dette er langt unna virkeligheten, og FNs minimalistiske tolkning har vært diskutert blant annet i den britiske avisen The Guardian, sier Mørk.

Les også

 1. Bidra gjennom VGs oversikt #vihjelper: Her kan du hjelpe flyktningene

  De neste ukene vil tusenvis av flyktninger fra krigsherjede…
 2. Norge blir ikke bundet av flyktningeavtale

  EU klarer ikke å bli enige om hvem som skal ta imot flyktningene. Europa-minister Vidar Helgesen (H) lover at Norge skal…
 3. Erik Solheim om flyktningkrisen: - Bekymret for Afrikas fattige

  BERGEN (VG) – Europa kan ikke være åpent for alle som drømmer om et bedre liv.
 4. Selskap sendte ut 40.000 eposter: Ba om penger til å huse flyktninger på hotell - men hotelleieren har ikke hørt om aksjonen

  Et norsk selskap samler inn penger til å huse flyktninger på et hotell de hverken eier eller leier.

Mer om

 1. Syria
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Egeland: Hjelpesendinger når frem, tre døgn på overtid

 2. Innbyggere forteller VG om utsultet syrisk by: – Folk spiser blader, katter og hunder

 3. Bombeangrep tvinger sykehus i skjul

 4. Syrisk forstad under våpenhvile: Sultne, omringet og klare til å overgi seg

 5. Her får beleirede Darayya den første hjelpesendingen siden 2012

Fra andre aviser

 1. MSF: Ekstremt blodig måned i Syria

  Fædrelandsvennen
 2. Nødhjelp på vei til sultrammet syrisk by

  Aftenposten
 3. Russisk flyger skal være drept etter nedskyting i Syria

  Bergens Tidende
 4. Marerittet langt fra over

  Bergens Tidende
 5. Mollekleiv: – Store framskritt i beleirede områder

  Aftenposten
 6. Egeland ber om 72-timers våpenhvile i Øst-Ghouta

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder