KVELDENS KVINNER: LOs leder Gerd Kristiansen (t.v) og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund hilser på hverandre ved forhandlingsstarten for mellomoppgjøret 2015 i Næringslivets Hus i Oslo 16. mars. I kveld avklares det om de klarer seg uten mekling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: ,

Lønnsoppgjøret: Enige om nullen - men tøffe forhandlinger gjenstår

Null kroner i generelt tillegg skal være avklart, men innspurten i lønnsforhandlingene er harde.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

NHO og LO sitter akkurat nå i innspurten i årets mellomoppgjør: Forhandlingene foregår i NHOs lokaler på Majorstua.

Partene håper å bli enige i kveld/natt, uten å måtte bruke riksmeglingsmannen, men det er høyst usikkert om de lykkes.

Kilder sier til VG at sjansen er rundt 50/50 for at de kommer i havn gjennom kveldens forhandlinger.

Andre sier de er veldig nær en løsning.

Det er først og fremst kampen om lavlønnstilleggene som volder problemer. Der er det foreløpig langt mellom krav og tilbud.

Status i ettermiddag

Her er status fra forhandlingene før de begynner på innspurten:

** Null øre i generelt tillegg til arbeidstagere i overenskomster med lokal forhandlingsrett var på plass i ettermiddag. Men det understrekes at ingenting er fastspikret før alle delene av avtalen er i boks.

Ansatte som ikke har lokale forhandlinger får mer.

** NHO må trolig gi seg på at minstelønnstillegget skal gis til alle som tjener mindre enn 90 prosent av gjennomsnittet, slik LO ønsker.

NHO mener folk som fortjener minstelønnstillegg må tjene så lite som 85 prosent eller mindre av gjennomsnittslønnen i Norge, men vinner trolig ikke frem.

** Det store stridstema som gjenstår er også knyttet til minstelønn, men ikke hvor mange som skal få det: Partene var i ettermiddag veldig uenige om størrelsen på minstelønnstilleggene. De står så langt fra hverandre, at det uttrykkes bekymring.

Tidligere har kilder sagt til VG at de tror rammen vil ligge på rundt 2,6 prosent eller litt mer, hvor overhenget utgjør en prosent og de lokale tilleggene anslås til 1,6 prosent.

Overhenget er tillegg gitt sent på året i fjor, som får statistisk effekt for lønnen i år.

Mellomoppgjør

Det er NHO-leder Kristin Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen som leder forhandlingene. Lykkes ikke de to og deres forhandlingsdelegasjoner i å komme til enighet, må de motvillig gå veien til Grensen i Oslo, hvor riksmegleren holder til.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, som skal brukes til å justere lønningene etter fjorårets hovedoppgjør.

VG følger innspurten i lønnsforhandlingene i kveld og i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder