Dette er legevakt-Norge: Legevakt: – Det har vært skremmende situasjoner

Slik er hverdagen i legevakt-Norge

«Skremmende», «truende» og «usikkert». Slik er jobbhverdagen til tre legevaktleger i Fauske, Tynset og Båtsfjord.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Åtte av ti legevakter har kun én lege på jobb til enhver tid. Det finnes ingen statlige krav til hva landets 191 legevakter skal inneholde. I en fersk rapport slår Legeforeningen fast at flere legevakter i landet ikke drives forsvarlig.

Her kan du lese hele rapporten.

Flere legevaktleger opplever at ordningen er svært sårbar.

Gregory Hautois (37) i Fauske kommune er ofte fastlege på dagen og legevakt på kvelden. Som legevakt er han stort sett alene med ansvaret for pasientgrunnlaget på cirka 12.000 personer.

– Vi er aldri to leger, og alltid alene, foruten noen timer med sykepleier på vakt, sier Hautois.

Noen vaktbil finnes ikke. Er ambulansene opptatt, må de kjøre sivilbil.

HVORDAN ER LEGEVAKTEN DER DU BOR? Del dine erfaringer ved å trykke på kartet over.

LEGEVAKTSLEGER: Gregory Hautois (f.v.) i Fauske, Anne Lise Endal i Båtsfjord og Marte Tangen i Tynset er ofte alene på jobb. Foto:Privat,

– Sårbart system

– Det er et veldig sårbart system. Vi har seks mil til sykehuset i Bodø, og et stort distrikt å dekke. Det har vært skremmende situasjoner. Sist på fredag, faktisk, da alarmen gikk ved vaktskifte klokken 16. Jeg rykket ut med ambulanse til en pasient som viste seg å ha et alvorlig hjerteinfarkt, og måtte ledsage personen til sykehus i Bodø.

Hautois ble borte i tre timer. Samtidig gikk alarmen en annen plass, og med ett var områdets to ambulanser i Bodø. På legevakten i Fauske satt en sykepleier uten lege eller utrykningsbil.

– Dernest fikk vi meldt inn en syk unge på legevakten, og jeg ble nødt til å henvise dem til Bodø legevakt. Det er klart det er veldig ubehagelig, sier fastlegen.

Ifølge Hautois burde legevakten hatt en bakvaktordning, slik at noen sto klare til å bistå.

Kommuneoverlege Salwan Tariq sier til VG at han avventer å kommentere saken.

LES OGSÅ:- Trenger du øyeblikkelig hjelp? Dra til et privat legesenter

Følte seg truet på jobb

Marte Tangen har jobbet ved legevakten i Tynset i 15 år, og har kjent soloarbeidet på kroppen.

– De første årene satt jeg helt alene på rådhuset – kveld, natt og helg. Det var ingen andre til stede på huset. Etter hvert ble det en del truende situasjoner, særlig med rusmisbrukere, og det føltes veldig utrygt, forteller hun.

Tangen undrer seg over hvorfor flere legevakter opererer alene, mens andre nødetater utelukkende jobber i team.

– Det er helt klart uforsvarlig. Legevakten håndterer ofte de mest akutte og alvorlige tilfellene. Plutselig er man medisinskfaglig leder på en ulykke eller håndterer akutt syke barn, sier Tangen.

Løsningen i Tynset ble at legevakten fikk plass inne på sykehuset. I dag er de 15 leger i legevakten som har ansvar for fem kommuner.

– Legevakten har vært nedprioritert i mange år. Legene har på en måte drevet seg selv. I dag stilles det ingen krav til tjenesten, ikke i det hele tatt, sier Tangen.

Kommuneoverlege Åse Ingeborg Borgos jobber med Tangen, og stiller seg bak uttalelsene.

– Jeg har akkurat de samme opplevelsene, men det har vært en stor forbedring å få legevakten lokalisert på lokalsykehuset, der det er hjelpepersonell som er sykepleiere.

Har du lest denne?Gunn Tove ventet fem timer på legevakten – fikk ikke hjelp

Var usikker på det meste

Anne Lise Endal (30) var turnuslege i Båtsfjord i Finnmark inntil august i fjor. Som ung og uerfaren i yrket, fikk hun nærmest eneansvar for legevakttilbudet til de 2000 innbyggerne.

– Jeg hadde en bakvakt jeg kunne nå på telefon, men denne personen var ikke nødvendigvis i samme fylke, forteller Endal.

Fastlegekontoret og sykehjemmet delte bygg med legevakten, og på dagtid var det flere kolleger i nærheten. På kveld og helg var det verre.

LES OGSÅ:Rasende etter legevaktbesøk

– Jeg lærte fort at jeg måtte ha noen å støtte meg til, og ringte derfor sykehuset i Kirkenes hele tiden. Jeg hadde lav terskel for dette, siden jeg var usikker på det meste, sier hun.

Anne Marte Libakken, helse og omsorgssjef i kommunen, forklarer at dette er vanlig.

– Det er helt naturlig at vi konfererer med sykehuset i Kirkenes, fordi det er vårt nærmeste sykehus.

Usikkerheten til tross, skjedde det ingen feil fordi de var få på jobb, ifølge Endal.

– Det som gikk galt, hendte på grunn av vær- og føreforhold. Ikke fordi jeg var alene. Det ville ikke hjulpet om vi var fem personer der, når fjellet er stengt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder