Isbaderen Lars (36) reddet and fra drukningsdøden

Isbaderen Lars Jørun Langøien (36) var ikke vond å be da han oppdaget en and som hadde havnet under isen i Sognsvann i Oslo onsdag formiddag.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De siste månedene har Langøien og noen spreke kollegaer fra Idrettshøgskolen møttes ved Sognsvann én gang i uka for å bade. Da 36-åringen og to kollegaer kom til badestedet onsdag formiddag, oppdaget de at en and holdt dem med selskap.

– Det var et tynt islag over vannet. Anda ruslet rundt på isen, så jeg tenkte at jeg skulle ta noen bilder av den, forteller Yngvil Søholt (33), som fotograferte hendelsen.

Etter noen minutter forsvant anda under brygga, før den dukket opp igjen på andre siden, der isen var for tykk til at den klarte å bryte igjennom.

De tre kollegaene trodde først fuglen ville svømme bort til en råk i nærheten, men etter kort tid forteller de at den uheldige anda snudde seg rundt i vannet og tilsynelatende «ga opp».

KVIKNET TIL: Lars Jørun Langhøien og anda. Foto:YNGVIL SØHOLT,

Før Søholt rakk å tenke seg om var Langøien, som allerede var iført badetøy, ute i vannet.

– Jeg sto litt handlingslammet og skjønte ikke helt hva som skjedde. Jeg rakk ikke å tenke så mye før Lars hoppa uti og knuste isen frem til anda. Han fikk dratt den opp på land, gitt den et håndkle og litt munn-til-munn, faktisk.

– Men jeg fikk jo badet

I løpet av kort tid kviknet fuglen til, som de fantastiske bildene viser, men Langøien ser ikke på seg selv som en helt.

– Det ble jo en litt annen opplevelse, men jeg fikk jo badet, selv om det ble et litt annet bad enn det vi hadde planlagt.

– Men det føltes som det eneste riktige å gjøre, legger Langøien til.

Søholt understreker at anda utvilsomt ville dødd, hvis de ikke hadde grepet inn. Samtidig er hun opptatt av å rose Langhøien for innsatsen.

– Det er definitivt han som er helten her. Vi andre sto egentlig bare å så på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder