Avlivet fugleunger: –  Et inferno av hets og hatmeldiger

Selv hevder den ansatte at han gjorde det for at terneungene ikke skulle pines.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Videoen av en mann som tilsynelatende ser ut til å hakke i hjel snart flygedyktige terner med en rive på taket av Shell Finnsnes begynte raskt å spre seg i sosiale medier etter at den ble lagt ut fredag. Den Shell-ansatte mannen på taket er ikledd fullt regntøy og bærer en rive i hånden. I videoen kan man se at han går rundt på taket og slår riven ned i taket på bensinstasjonen der fuglene ligger. Rundt ham flakser store terner som ser urolige ut.

VG har vært i kontakt med daglig leder på Shell Finnsnes og bedt om å få snakke med den ansatte som avlivet terneungene. Den Shell-ansatte mannen forteller i en e-post, videreformidlet fra daglig leder, at han tok en avgjørelse om å avlive fuglene oppe på taket, og det han hadde for hånden var en rive. – I etterklokskap skjønner jeg at dette kunne vært gjort på en mer diskret måte, og jeg ber om unnskyldning for at folk fikk se dette, men fuglene slapp å lide mer, sier han i e-posten til VG.

Nå forklarer daglig leder på Shell-stasjonen i Finnsnes at grunnen til at den ansatte var på taket var for å sjekke ut en mulig vannlekkasje. – Mens han var der så han to skadede fugleunger. Det han gjorde var å ta en avgjørelse på at det var best å ta livet av dem der og da. Det er det han har forklart, og det vi har hatt en dialog med politiet på, sier daglig leder Preben Rydningen til VG.

Det var Folkebladet som først omtalte saken.

– Har ikke sovet

Han forklarer at de siste dagene har vært svært tunge, og at han er preget av hendelsen. – Det har vært et helvete rett og slett. Jeg har nesten ikke sovet siden videoen kom ut og det har vært en stor påkjenning. Det som i mine øyne var en handling for å fri to skadde fugleunger fra smerte har blitt blåst opp i media og sosiale medier til å bli en stor sak, selv om jeg tror de fleste dyrevenner ville gjort det samme, forteller den ansatte mannen i en e-post til VG. Etter at videoen ble lagt ut har diskusjonene rast i sosiale medier. Den lokale Shell-stasjonen har nå valgt å gå ut med historien om hva de mener skjedde på taket for å roe ned spekulasjoner og unngå hets av den ansatte. – Det er en stor belastning for ham. Han har blitt sammenlignet med den verste massemorderen i Norgeshistorien, og folk skriver at han burde ha fått samme straff som fuglene, nemlig å bli slått i hjel med en rive, sier daglig leder på stasjonen. Måker drept med luftgevær: – Grotesk

Tok med rive for beskyttelse

Rydningen forteller at den ansatte har opplevd så mye hets at det nå har gått så langt at de må forklare hva de hevder egentlig skjedde. – De vet ingenting om sakens bakgrunn, men de kan mene hva de vil. Men det går over streken, og det syns ikke vi er greit. Man kan diskutere om avgjørelsen var rett eller gal, men det er opp til myndighetene å bestemme. – Har dere vært plaget av fugler på stasjonen? ` – Plaget og plaget, det har vært en del fugler på taket, men det er en periode på sommeren der de suser etter folk, men vi har ikke vært plaget. De har vært der, skremt noen kunder og sånt, sier Rydningen. Han forteller at grunnen til at den ansatte tok med riven på taket har en naturlig forklaring. – Når man går på taket, så vil fuglene stupe etter de som er der. I stedet for at de skulle stupe i hodet på den ansatte tok han med seg en rive slik at de skulle stupe i den, ettersom det er det høyeste punktet. Det er tilfeldig at det er en rive, sier han og legger til at regnklærne ble brukt for å beskytte mot fugleavføring. Den ansatte forteller at han ikke observerte noen reir på taket, og at han holdt god avstand fra to terneunger som så friske ut.

– De siste dagene har jeg gått gjennom et inferno av hets og hatmeldinger på sosiale medier og i kommentarfelt, der jeg i noen tilfeller har blitt framstilt som en drapsmann som har utryddet en hel koloni og ødelagt reir, sier han i e-posten formidlet til VG via sin arbeidsgiver og legger til: – Jeg vet veldig godt at disse fuglene er fredet, men jeg tror at i dette tilfellet gjorde jeg det rette. Sett i etterkant kunne jeg gjort det på en annen måte, sier han.

En katt etter fugl: Anklager pus for fem millioner fugledrap

Blir etterforsket

Regionlensmann Arnold Nilsen i Midt-Troms sier til VG at hendelsen nå blir etterforsket. Han bekrefter også det den Shell-ansatte har sagt i avhør. Allerede samme dag som videoen ble postet i sosiale medier var politiet på taket av Shell-stasjonen for å sikre bevis og starte etterforskning. Loven om dyrevelferd forutsetter ikke anmeldelse av saken før politiet kunne starte etterforskning. Nilsen forteller at det er for tidlig å si noe om det vil bli ilagt en straffereaksjon og opplyser at flere vitner vil bli avhørt i saken. – Vi har foretatt formelt avhør, og fått forklaring på hva som har skjedd. Vi får se hvor saken ender til slutt, sier Nilsen. Regionlensmannen forteller videre at det er en strafferamme på inntil ett år for brudd på dyrevelferdsloven, men at normalreaksjonen er bøter. Senere tirsdag skal Rydningen og den ansatte i et møte med Mattilsynet for å forklare historien om hva som skjedde.

Lisa Eidissen filmet hendelsen. Hun la ut filmen på sin Facebook-profil, og tirsdag ettermiddag er den sett snart 180.000 ganger. Hun forteller til VG også hun har mottatt hets etter at hun la ut videoen, og at hun nå håper saken får en løsning hos de rette instanser.

Har du lest? Mattilsynet kan bli nødt til å avlive friske kjæledyr

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder