SOLKONGEN: – Vi ser nå at sol er billigere enn vanlig elektrisitet en god del steder, sier investor Jens Ulltveit-Moe som har satt store deler av formuen i fornybare energikilder.

SOLKONGEN: – Vi ser nå at sol er billigere enn vanlig elektrisitet en god del steder, sier investor Jens Ulltveit-Moe som har satt store deler av formuen i fornybare energikilder. Foto:Fredrik Solstad,VG

Ulltveit-Moe hyller Obamas energiplan

HOMBORSUND (VG) USAs president Barack Obama og  investor Jens Ulltveit-Moe (73) har én ting felles: De har klokkertro på sol. Men Norge ligger langt bak i utviklingen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag gikk USAs president Barack Obama ut og sendte sjokkbølger inn i fossile energimiljøer: Obama ønsker å kutte klimautslippene i energisektoren med 32 prosent fra nivået i 2005 og frem til 2030.

Vind- og solenergi har stor plass i klimaplanen, og klimaforkjempere verden over hyller Obama for planene som kan være av avgjørende betydning når en ny klimaavtale skal vedtas i Paris i desember.

USA-KUTT: President Barack Obama satser på sol og vind – og foreslår å kutte karbonutslippene med 32 prosent. Foto:Saul Loeb,Afp

– Endelig en amerikansk president med aggressiv klimahandling. Han legger også sterkt press på andre land slik at toppmøtet ikke blir en gjentagelse av København-katastrofen, sier investor Jens Ulltveit-Moe til VG.

Globalt skyter solenergirevolusjonen fart. Men Norge sakker akterut:

– Vi er ikke en stor forbruker i det hele tatt, og for eksempel langt bak Sverige og Danmark, sier forsker og senterdirektør Erik Stensrud Marstein ved Institutt for energiteknikk til VG.

Sol-sinke i Skandinavia

Tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) viser at Norge ligger langt bak i utviklingen på solenergi. Byrået anslår at Norge hadde en solkapasitet på skarve 13 megawatt ved utgangen i 2014, mens Danmark kunne skilte med 603 megawatt.

Sverige slår også Norge kraftig, med en kapasitet på 79 megawatt. Storbritannia ruver også skyhøyt med en kapasitet på 5104 megawatt fra solkraft.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anslår også i sine konklusjoner at det aller meste av norsk solcelleenergi er knyttet til områder uten tilgang fra strøm fra elnettet – altså typisk mindre anlegg på hytter og lignende.

Les mer: Slik vil Obama redde klimaet

– Vil komme

En utfordring i Norge er at solforholdene er generelt dårlige, og strømbehovet er størst om vinteren når det også er færrest soltimer.

– Men vi har verdens største batteri i vannkraften. Dette vil komme også i Norge, sier investor Jens Ulltveit-Moe, som har satset tungt i solsektoren gjennom REC Silicon.

Tall fra Bloomberg viser at når det gjelder investeringer i fornybar energi frem til 2030, vil lavkarbonkilder – og spesielt sol – langt overstige investeringene i kull og gass.

– Du trenger mye kapital til å begynne med i sol og vind, men det er nesten ingenting i driftskostnader. Energien kommer fra solen og er gratis. Olje og gass har lave startkostnader og store driftskostnader, sier Umoe-toppen Jens Ulltveit-Moe.

I forrige uke kom den amerikanske presidentkandidaten Hillary Clinton med ambisiøse uttalelser om hva hun vil gjennomføre i løpet av den første presidentperioden dersom hun inntar Det hvite hus: En halv milliard nye solcellepaneler, og 33 prosent av USAs strømforbruk fra fornybare kilder.

– Hvis dette skjer, blir det amerikanske forbruket av solceller likt dagens verdensforbruk, sier Jens Ulltveit-Moe.

SOLREVOLUSJON: Det er en eksplosiv vekst solindustrien globalt. Dette anlegget er fra Sardinia. Foto:Giuseppe Cacace,Afp

Les mer: Stort intervju med Jens Ulltveit-Moe om hvorfor han er ferdig med olje

– Vi ser nå at sol er billigere enn vanlig elektrisitet en god del steder. Vi ser det i California, Tyskland, Sør-Afrika og i deler av Kina. Jeg anslår at solenergi blir billigere enn kullfyrt og store kraftstasjoner i 2020. Prisen er på vei ned, sier Ulltveit-Moe.

– Kan Norge nå Tysklands nivå?

– Det som gjør det tungt for andre, fornybare kilder i Norge, er at vannkraften er billig. Derfor er det tungt å konkurrere. I Tyskland konkurrerer sol mot kull, sier han.

Investoren tror solenergi vil stå for 20 prosent av verdens elektrisitetsbehov om 20 til 30 år.

– Det er ikke snakk om 100 prosent her. Akilleshælen er at har du mer enn 20 til 30 prosent av energien i et nett fra sol, får du ekstrakostnader ved at du må ha sterke nett eller mer reservekapasitet når solen ikke skinner. Det beste der er jo vannkraft, og der er jo Norge supre, sier Jens Ulltveit-Moe.

INVESTOREN: – Du trenger mye kapital til å begynne med i sol og vind, men det er nesten ingenting i driftskostnader, sier milliardær Jens Ulltveit-Moe som har kastet kortene i utslippstunge industrier. Foto:Fredrik Solstad,VG

Solekspert: – Vokser i Norge

I 2014 ble én prosent av verdens elektrisitetsbehov dekket av solenergi.

– Vi merker at det vokser i Norge, og det er mer trøkk enn noensinne. I fjor ble det installert 40 milliarder watt med solcellepanel i verden, og av de wattene ble det installert to millioner i Norge, sier soleksperten Erik Stensrud Marstein til VG.

NVE har anslått at solkraft kan dekke Norges totale energiforbruk dersom man dekker 0,4 promille av landets areal.

Av det totale kraftforbruket i California og Italia står solenergi for om lag 10 prosent. Tyskland kommer også høyt på listen med syv prosent.

– Vi spiser oss inn i et voksende energimarked, og det er kjempespennende å se på vekstratene. Men det er ikke slik at sol skal stå for all energiproduksjon. Store mengder vind og solkraft må spille sammen med andre bærekraftige energiformer. Vi må slutte å bruke kull, for det er galskap, sier Stensrud Marstein.

– Men ingenting skjer før sol blir billigere enn andre kilder?

– Vi har hatt en prisreduksjon på 99 prosent siden slutten av1970-tallet, og nå begynner sol å konkurrere mange steder, og solenergi kan bli konkurransedyktig i de fleste markeder på strøm. Nå ser vi at man kan vinne kontrakter uten subsidier, sier soleksperten.

Ekspert: – Krever politisk handling

PROFESSOREN: – Jeg har liten tro på at sol vokser mye uten politikk, sier klimaekspert og UiO-professor Michael Olaf Hoel. Foto:Universitetet i Oslo,

Professor Michael Olaf Hoel ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo mener – tross fall i prisnivå for solanlegg – at revolusjonen må fremtvinges politisk.

– Jeg har liten tro på at sol vokser mye uten politikk. I EU og andre steder er det kraftige subsidier, og det vil bidra til å fremskynde solenergi. Men det avhenger av hvor i sterk grad verden gjennomfører en ambisiøs klimapolitikk, sier Michael Olaf Hoel.

Og legger til:

– Det andre er at det har skjedd en teknologisk utvikling på fossilt brensel hvor kostnadene kommer ned, sier Hoel.

Klimaprofessoren sier høyere skatter og avgifter på fossilt brensel kan bidra til å fremme solenergi.

Norske solselskaper

SOLEKSPERT: – Norge kan bidra sterkt med forskning, utvikling og kompetanse, sier seniorforsker Anne Gerd Imenes ved Teknova. Foto:Universitetet i Agder,

Seniorforsker Anne Gerd Imenes ved Teknova er glad for at Norge har fått frem solselskaper som Scatec, REC og Elkem Solar.

– Disse selskapene gjør det stort internasjonalt. Scatec bygger ikke ut enorme felt i Norge, men i Afrika hvor det er størst behov og fornuftig økonomi. Norge kan bidra sterkt med forskning, utvikling og kompetanse, sier Anne Gerd Imenes.

– Hva med solforsyningen i Norge?

– Vi vil se det mer i nybygg, og solceller er per i dag den eneste teknologien som kan være med på å gjøre et bygg selvforsynt med elektrisitet. Det er feil å si at solceller ikke har fremtid i Norge, men samtidig kommer det ikke til å bli en like stor andel av elektrisitetsproduksjonen som i andre land, sier Imenes som spår at solceller vil være en konkurransedyktig kraftkilde i 2020.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder