NEDERLAG: Høyre-leder Erna Solberg og nestlederne Bent Høie og Jan Tore Sanner ble med overveldende flertall nedstemt av sitt eget parti i abortspørsmålet på Høyes landsmøte i dag. Foto: NTB/SCANPIX

Erna led abort-nederlag på landsmøtet

Solberg: - Ville vært kunstig av meg ikke å delta i debatten, selv om det ble nederlag

Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Bent Høie ble nedstemt i forslaget om å innskrenke dagens abortlov.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det ble en følelsesladet debatt da Høyres landsmøte debatterte om abortloven skulle endres. Forslaget kom fra Høyres programkomite, som Høyre-nestleder Bent Høie er leder av.

Vil ikke ha sorteringssamfunn

Leder av Høyes kvinnenettverk, Julie Bordtkorb var blant de mange kvinnene som engasjerte seg sterkt i debatten.

- Vi vil ikke diskriminere. Loven kom før det ble vanlig å ta ultralyd. La oss huske at Høyre vil ikke ha et sorteringssamfunn. Vi vet at enkeltmennesker tar gode valg, sa Brodtkorb.

Bent Høie svarte med å vise til at han ikke ønsket en situasjon lik den som er i Danmark.

- Ja, dette handler om at abortnemndene tar beslutninger. Se til Danmark, der fødes det nesten ikke barn med Downs syndrom. Snart vil vi vite alt om barnet. Hvem skal da bestemme hva som er sykdom? Det er derfor vi ønsker å endre loven, argumenterte Høie.

Høyre-leder Erna Solberg deltok også selv i debatten, noe som er sjelden kost for en partileder i en så betent sak.

- For meg ville det være kunstig ikke å delta i debatten, selv om jeg på forhånd antok at vi ville tape voteringen. Jeg er ikke enig i at politiske ledere ikke skal tåle å delta i debatter hvor de kan lide nederlag.

- For eksempel har vi trolig et veto mot postdirektivet fordi Jens Stoltenberg ikke orket å delta i debatten på Arbeiderpartiets landsmøte, sier Solberg.

Støtte fra Clemet

Jenny Clemet von Tetzschner Fra Unge Høyre var blant de få kvinnene som tok til ordet for å støtte forslaget om å endre abortloven.

- Jeg vil heller ha en lov hvor alle kvinner, situasjoner og familier blir vurdert individuelt og hvor ikke deres livssituasjon må avgjøres av dem alene, sa von Tetzschner.

Erna engasjert for

Høyre-lederen gikk selv opp på talerstolen for å markere hvordan hun støttet forslaget om å endre abortloven.

- Jeg har møtt mange mennesker med Downs syndom. Det er ikke bare et spørsmål om valgfrihet, der er også et spørsmål hvordan vi respekterer de livene. Etter 12. uke er det ikke selvbestemt abort i Norge, det er en helhetsvurdering. Det betyr ikke at nemndene ikke vil høre på kvinner. Hvis vi prinsipielt vil si at vi er for selvbestemt abort etter 12. uke, bør man fjerne hele nemndsystemet. Jeg respekterer alle syn, men vi ta på alvor hvilke signaler vi sender til mennesker med funksjonshemminger i vårt samfunn, sa Erna Solberg.

Hadde assistert

Men en rekke profilerte Høyre-kvinner gikk etter Høyre-lederen opp på talerstolen for snakke Solberg midt imot.

Astrid Nøkleby Heiberg argumenterte mot, Ingjerd Schou argumenterte mot ved å vise til hvordan hun som sykepleier har assistert kvinner som har tatt abort og Bergen-ordfører Trude Drevland appellerte til følelser da hun spurte:

- Er dette mitt Høyre?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder