NY DRAGKAMP: 5.mai inviterte Ap-leder Jonas Gahr Støre til Syria-forhandlinger i Stortinget. Tirsdag møtes de på nytt, under ledelse av Høyres parlamentariske leder Trond Helleland (bak). Frps parlamentariske leder Harald Nesvik (til høyre) deltar også. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Høyre og Frp sier nei til flere Syria-flyktninger i år

Det ligger an til at regjeringspartiene Høyre og Frp vil avvise kravet fra opposisjonen om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge VGs opplysninger vil regjeringspartiene stå hardt på det vedtatte tallet for 2015 på 2120 flyktninger – 1500 av disse fra Syria – når forhandlingene om Syria-tiltak starter i Stortinget tirsdag ettermiddag.

Regjeringspartiene vil argumentere for at det er praktisk vanskelig eller tilnærmet umulig å ta imot flere i år.

Derimot skal regjeringspartiene være villige til å forhandle om en mindre økning av dette tallet i 2016.

Det samsvarer med signalet som statsminister Erna Solberg (H) kom med i Stortinget for snart tre uker siden, da hun inviterte til Syria-forhandlinger om tre temaer:

** Norges bidrag til krisen i Middelhavet.

** Behovet for mer nødhjelp til Syria og nærområdene.

** Ambisjonsnivået for mottak av kvoteflyktninger for 2016.

Det er Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, som har invitert de andre partiene på Stortinget til forhandlinger.

Helleland vil ikke kommentere VGs opplysninger – ut over å bekrefte at han har innkalt til møte i Stortinget tirsdag ettermiddag.

Flertall for 10 000

Til dette møtet kommer både Ap, KrF, Venstre, SV, Sp og Miljøpartiet de grønne med ferske vedtak om å ta imot 10 000 flyktninger i 2015 og 2016.

Landsmøtet i KrF var det siste opposisjonspartiet som bekreftet dette kravet, etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet for 10.000 flyktninger på sitt landsmøte tidligere i april.

En sentral kilde i regjeringsystemet sier at saken har sprengkraft nok til å utløse regjeringskrise, dersom opposisjonen setter hardt mot hardt og bruker sitt flertall på Stortinget til å vil tvinge regjeringen til å ta imot så mange som 10.000 kvoteflyktninger.

VG-innlegg: Syrernes skjebne i Stortinget - Norge må gjøre mer

Frp har for sin del et landsmøtevedtak som avviser å øke antallet kvoteflyktninger.

Kan få mer penger

Høyre har foreløpig ikke vist sine kort i denne saken, ut over Erna Solbergs redegjørelse i Stortinget 30. april.

Kilder i regjeringsystemet beskriver nå Høyres forhandlingsutgangspunkt:

Det kan være en åpning for noen flere kvoteflyktninger neste år, men langt færre enn opposisjonen vil ta imot.

Derimot vil regjeringspartiene kunne være med på å øke pengestøtten ytterligere til nabolandene Jordan, Libanon og Tyrkia, som tar det største trykket av flyktningebølgen ut av Syria.

I revidert budsjett har regjeringen foreslått å øke støtten til flyktningene i regionen med 250 millioner kroner, slik at totalsummen blir en milliard kroner i år.

Press på mottaksapparatet

VG får opplyst at regjeringspartiene vil fastholde at den beste og billigste hjelpen kan gjøres i nærområdet, slik Erna Solberg påpekte i sin redegjørelse til Stortinget 30.april:

«I stedet for å bosette én flyktning i Norge, kan vi hjelpe 14 flyktninger i leire eller 27 flyktninger utenfor leire i regionen» for de samme pengene, sa Solberg.

Ifølge VGs opplysninger ønsker heller ikke Høyre å presse mottaksapparatet i Norge ytterligere nå, mens mer enn 5 000 personer allerede sitter i asylmottak og venter på bosetting.

Bare tre kommuner vil ta flere

Kildene viser til at bare tre kommuner hittil har sagt at de kan ta imot flere flyktninger, etter at regjeringen har bedt kommunene øke sine bosettingstall.

10 kommuner har sagt blankt nei til å ta imot flere, mens 25 kommuner har bedt om utsatt frist med å svare til etter 27.mai.

Erna Solberg opplyste til Stortinget i april at regjeringen ville tredoble antallet kvoteflyktninger med personer særlige medisinske behov i 2015 fra 20 til 60 personer. Men også da var det underforstått at totalkvoten på 2120 flyktninger ikke skulle økes.

EU vil gå etter smuglerne

EUs utenriksministere møttes mandag i Brussel for å planlegge operasjonen som med militære midler skal ta opp kampen mot menneskesmuglerne i Middelhavet.

Det er foreløpig et åpent spørsmål om Norge skal delta i en slik operasjon, dersom EU får grønt lys fra FNs sikkerhetsråd.

– Dagens møter er ett skritt på veien. FN må godkjenne en slik operasjon, og så vår vi gjøre vår vurdering dersom vi eventuelt blir spurt om å delta, sier europaminister Vidar Helgesen (H) til VG fra Brussel mandag ettermiddag.

Norge har vedtatt å sende et offshorefartøy til Middelhavet for å redde flyktninger fra å drukne på overfarten til Europa. Fartøyet blir bemannet av folk fra politiet og soldater fra kystvakten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder