Hva kan kjæledyret ditt? Send inn bilde!

Her er hundeeksperts beste treningstips

SKATE-HUND: Lene Fjugstad Wendelborg har lært hunden Phoebe å skate. Det går an å lære hunden din det meste - så lenge du og den vil. Foto: PETTER LYNAU

Tren hunden din til å finne det du roter bort: Lær hunden din super-triks!

Det er 500.000 hunder i Norge, og det blir stadig flere av dem. Men hunden din kan brukes til mye mer enn kos. Du kan lett trene den til å gjøre hverdagen din lettere - og morsommere!

 • Marie Kingsrød

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er mulig å få en helt vanlig familiehund til å spore opp ting eller mennesker, så lenge hunden er nysgjerrig. Og det er ikke nødvendigvis så vanskelig å trene hunden opp til det, sier Arve Skjelbred Larsen til VG.

Han har 25 års erfaring som hundefører i politiet, både med patrulje-bombe- og narkohund. Han er også forfatter av den nylanserte boken «Hundeboka - glad og lydig hund på 1-2-3». Dressurtipsene han gir i denne saken er tatt ut fra denne boken. VG har også hentet ut tips fra Hunden.no og.

Kan ditt kjæledyr noen triks? Send inn ditt bilde her!

Må være nysgjerrig

Det behøver ikke være vanskelig å få hunden din til å bli en super-hund; som til og med kan spore opp tingene du mister eller snuse fram sopp når du er på sopptur i skogen. Det er slettes ikke bare politihunder som kan drive med sporing.

- Selvfølgelig må det en del trening til. Men det er enkelt om du bare gjør det riktig. Særlig er det viktig at du er presis med belønning til hunden. Du må gi dyret belønning med en gang den gjør det du ønsker. Du må for eksempel ikke fomle med å få opp kjeksen av lomma, sier Skjelbred Larsen.

Han forklarer at ikke hunden nødvendigvis må ha noen ferdigheter fra før av for å lære å søke eller spore opp ting. Det som er avgjørende er at den har jaktlyst (er nysgjerrig).

EKSPERT: Hunde Skjelbred Larsen gir VG sine beste tips for å få hunden din til å bli superlydig. Foto: PETTER LYNAU

Skjelbred Larsen sier at hunder kan spore opp det meste - og han kjenner til historier hvor hunder har funnet de minste gjenstander: Til og med en liten giftering som noen hadde mistet i hagen.

Flere og flere hunder

Ifølge Norsk Kennelklubb er det over 500.000 hunder i Norge. Rundt hver femte familie i Norge har en hund.

- Alle hunder har godt av at eieren kan en del om hundehold. Dessverre er det en del som har manglende kunnskap, sier Skjelbred Larsen.

Medierådgiver i Norsk Kennelklubb, Anne Hofmo Bjølgerud, sier til VG at de ser at antallet hunder i Norge øker.

- Nordmenn er generelt veldig glad i hund, og har mye hund, sier Hofmo Bjølgerud.

Hun forteller videre at nordmenn stadig bruker mer penger på dyret sitt, og mange bruker penger på dressur.

- De fleste hundeeiere tar hverdagslydighet og dressur på alvor. Det er viktig. Hunder har det best når de blir brukt til det rasen trives best med. Det er derfor viktig at hundeeiere setter seg godt inn i hvilken rase de har, eller vurderer å kjøpe, sier Bjølgerud.

Hunden må utfordres

Jan Geir Marring er leder av den ledende hundeskolen i Skandinavia, Oslo Hundeskole. Han har hatt dressurkurs for hund i 25 år. Marring forklarer at det er viktig at hunden blir utfordret.

- Dyr kan sammenlignes med mennesker: De har en hjerne som ønsker å utvikle seg på en eller annen måte. Hvis ikke hjernen får utvikle seg skjer det noe dramatisk; det stagnerer, sier Marring til VG.

Han forklarer at hundeskolen merker en økende interesse for kurs, og at mange nordmenn er opptatt av å lære hunden sin ferdigheter.

- Dette er spesielt for Skandinavia i forhold til andre steder i Europa. Jeg tror vi får tettere relasjoner til dyrene, fordi vi har dem inne store deler av året når det er kaldt. Hunden er en del av familien vår, sier Marring.

Han er imidlertid ikke enig i at man skal være så opptatt av at en hund skal være super-lydig.

- De fleste kjøper seg hund for å berike sin hverdag. Det er ikke så viktig at hunden er så utrolig lydig, så lenge den er glad. Det er uviktig at dyret går 100 prosent vedsiden av beinet ditt når dere går tur, mener han.

Slik går du fram

TRENINGSTIPS 1: Slik kan du lære hunden til å søke etter det meste. Dette kan du bruke hunden til dersom du for eksempel har mistet eller glemt mobilen eller nøkler på skogstur.

SNUSER SEG FRAM: Slik kan du lære hunden din å finne noe du har mistet. Foto: OLE MARTIN GRAV

Det er praktisk om hunden forstår kommandoen apport (hente en gjenstand og komme tilbake med den), før du begynner på denne øvelsen*. Hvis du lærer hunden å feltsøke, vil den siden plukke opp alt som er berørt av menneskehender, i et miljø som ellers er uberørt av menneskehender. Her er Arve Skjelbred Larsens beste innlæringsmetode:

1. Denne øvelsen kan du begynne med på vanlige gåturer. Stans hunden underveis, og legg inn litt trening.

2. Er du alene, bind fast hunden til et tre og gå 10 til 30 meter ut i terrenget. Hunden vil følge deg med argusøyne.

3. Kast for eksempel en ball opp i lufta. Slipp den på bakken. Gå rolig tilbake til hunden. Vis frem håndflatene dine for hunden, så den ser at du ikke lenger har baller.

4. Slipp hunden løs og kommander søk apport. Hunden vil raskt springe ut og apportere ballen.

5. Kall hunden til deg. Hunden skal komme til deg og slipper gjenstanden ned i hånden din på kommandoen «slipp».

6. Gjenta dette, men gå nå ut i terrenget og vis hunden to baller. Slipp dem og gå til hunden. Når den har funnet den første ballen og avlevert den til deg, ta tak i halsbåndet med venstre hånd, vis retning mot ball to med høyre hånd og kommander søk apport. Løp eventuelt noen skritt med den.

7. Etter hvert kan du bytte ut ball med andre ting. Som for eksempel et nøkkelknippe.

* Mange politihunder apporterer ikke gjenstanden, men markerer funn ved å stå, sitte, legge seg eller bjeffe. Derfor kan de som ikke har lært hunden apport, i alle tilfeller lære hunden denne øvelsen.

Slik får du hunden lydig
Det er noen problemer hundeeiere sliter med, og det kan oppstå vanskelige situasjoner. Slik unngår du noen av hundeproblemene:

TRENINGSTIPS 2: # Ikke tygge på uønskede gjenstander: Når du får en valp i hus - er det viktig at du raskest mulig får valpen til å forstå hva den kan bite på. Det er kun leker valpen skal kunne ha i kjeften. Benytt deg av en oppstått situasjon for å lære hunden dette: Dersom hunden for eksempel tar en sko i munnen, si rolig fy eller nei, og ta skoen ut av kjeften på den.

Gå et par meter til, og observer valp og sko. Når valpen prøver seg igjen - smeller du skikkelig til verbalt med fy eller nei.

EKSPERT: Arve Skjelbred Larsen forklarer hvordan du lærer en valp til å ikke tygge på uønskede gjenstander - og fortsette med det som voksen hund. Foto: JAN PETTER LYNAU

TRENINGSTIPS 3: # Hunden skal ikke ligge i din seng: Du må bruke avstraffelsesordet nei/fy hver gang den prøver seg for å hoppe opp i sofaen eller sengen eller i andre møbler den er uønsket i. Du må heller aldri løfte hunden opp i sofaen eller i fanget ditt. Har den hoppet opp i sofaen uten at du har sett det, er det straks fy/nei når du ser det.

TRENINGSTIPS 4: # Hunden maser når noen ringer på døren. Det er vanlig at hunden reagerer når det ringer på døren hjemme hos dere. Noen hunder reagerer med intens bjeffing og spinnvill løping bort til utgangsdøra. Om du har en valp eller voksen hund, kan du gjøre følgende for å unngå dette: Det ringer på, og hunden reagerer på måten som forklart overfor. Du går rolig til hunden og viser med kroppsspråk og rolig stemmebruk at dette har du som flokkleder kontroll på (det er alltid én hundeeier som må være flokkleder, og være den som bestemmer).

Styr deretter hunden til et annet rom. Kommander «bli» til hunden, og gi den ros når den viser vilje til å bli. Gå igjen til utgangsdøren, men følg med på hunden og gjenta dersom det blir nødvendig. Når gjesten har kommet inn og satt seg i stuen, venter du litt før du inviterer hunden til å komme, gjerne et par minutter eller mr. Varier tiden. Du må være tålmodig og rolig under hele sekvensen, og du må gjennomføre dette konsekvent.

Kilde: Hundeboka av Arve Skjelbred Larsen.

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Pluss content

  Guide til hundens språk

 2. Pluss content

  Finn hunderasen som passer for deg

 3. Pluss content

  Hvem skal ha hunden?

 4. – Jeg visste ikke at det var så ille

 5. Ekspert: Denne ulven er det viktig å følge med på

Fra andre aviser

 1. Senterpartiet med blodig ulvevideo på Facebook

  Aftenposten
 2. Dyr skremt av fyrverkeri - hester på rømmen flere steder

  Aftenposten
 3. Omstridt ekspriment fra tyske bilprodusenter: Mennesker og aper måtte puste inn dieseleksos

  Aftenposten
 4. Ny lovendring kan åpne for at dyr omplasseres mot eierens vilje.

  Aftenposten
 5. Leopardkaos på indisk bilfabrikk

  Aftenposten
 6. Trær, tang og tare er den nye proteinrike maten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder