KRITISK RØST: Sylvi Listhaug beskrev i 2010 norsk landbruk som «et kommunistisk system». Her er hun avbildet på Stortinget i 2011, da hun møtte som vararepresentant. Nå blir hun om lekkasjene stemmer landbruksminister. Foto: FRODE HANSEN
KRITISK RØST: Sylvi Listhaug beskrev i 2010 norsk landbruk som «et kommunistisk system». Her er hun avbildet på Stortinget i 2011, da hun møtte som vararepresentant. Nå blir hun om lekkasjene stemmer landbruksminister. Foto: FRODE HANSEN

- Landbruket et kommunistisk system

Listhaug i dag: - Veldig opptatt av å samarbeide med næringen

INNENRIKS

I dag får Sylvi Listhaug nøkler til sitt nye kontor i Landbruksdepartementet. Hun kan få et tøft møte med bøndene.

Publisert: Oppdatert: 16.10.13 13:50

I en E24-kronikk i 2010 gikk Frps sentralstyremedlem Sylvi Listhaug kraftig til angrep på jordbruksavtalen i landbruket, som hun beskriver som «et kommunistisk system der det offentlige regulerer alt».

Klokken 10 onsdag formiddag ble Listhaug presentert som landbruks- og matminister i den blåblå regjeringen, da Erna Solberg introduserte landets nye regjering.

Solberg trakk frem at Listhaug, som kommer fra jobben som kommunikasjonsrådgiver i First House og tidligere har vært eldrebyråd i Oslo, opprinnelig er odelsjente fra Møre og Romsdal.

Krass kritikk

«Også Høyre har latt seg knekke av landbrukslobbyen til å ville videreføre jordbruksavtalen», skrev Listhaug, som nå altså blir ansvarlig statsråd for landbrukssektoren, i kronikken om partiet Frp nå går i regjering sammen med.

Listhaug tar i kronikken til orde for en solid liberalisering av landbruket, slik at overproduksjon av mat ville gi prisfall:

«Fremskrittspartiet mener det er på tide med en ny medisin der vi slipper bonden fri til å produsere det en vil og så mye en vil (...) Hadde den medisinen Sp og de andre partiene har brukt stadig større dose av hjulpet: hvorfor forsvinner det da gårdsbruk hver eneste dag? Fordi det ikke er en fremtid i et kommunistisk system der du er prisgitt staten», skriver hun blant annet.

Bondelaget: - Overraskende

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag er spent på en fremtid med Frp i sjefsstolen i Landbruksdepartementet.

- Først og fremst er jeg overrasket over at Frp får det departementet. Nå har Høyre snakket hele valgkampen om at de skal sikre forutsigbarhet i landbruket, og de har en samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Og så vil de altså sette inn det partiet som har vært ivrigst på å kutte og fjerne de fleste ordninger i landbruket. Det syns vi er spesielt, sier han til VG.

Bondelederen vil ikke kommentere Listhaug som mulig statsråd spesielt, men har en klar generell forventning til styringen av departementet:

- Forventer at hun lytter

- Vi forventer jo at den som går inn har et ønske om å styrke norsk matproduksjon og sikre de familiene som har lagt ned store beløp for å være med og sikre norsk matproduksjon.

- I kronikken hun skrev i 2010, tok Sylvi Listhaug til orde for å «sette bonden fri» gjennom økt liberalisering. Hva tenker du om det?

- Jeg oppfatter henne som en oppegående politiker, og forventer at hun vil sette seg inn i utfordringene til næringen og lytte, sier Bjørke.

Han sier bondeorganisasjonen, som er én av partene i landbruksoppgjørene, vil samarbeide med den kommende Frp-statsråden.

- Vi er i hvert fall innstilt på å prøve, men samtidig har jo vi helt klart et oppdrag, og det blir ikke norsk matproduksjon uten en offensiv landbrukspolitikk.

- Vil skape optimisme

Da Sylvi Listhaug møtte presse og publikum bak Slottet etter utnevnelsen onsdag formiddag, ville hun ikke gi et klart svar på om hun står fast ved formuleringene fra 2010.

- Det jeg står fast på er at min jobb er å stå på samarbeidsavtalen og den plattformen som er fremforhandlet, og få til et godt samarbeid med Landbruks-Norge. Jeg gleder meg til jobben. Jeg er selv oppvokst på gård, fostret opp på melk fra melketanken, så dette er en næring jeg kjenner litt til, og jeg gleder meg til å gå inn i jobben, sier Listhaug.

Listhaug understreket at hun ser på landbruksdepartementet som en veldig viktig post, fordi det har betydning for mange i Norge:

- Jeg vil få til et godt samarbeid med næringen. Jeg ser veldig frem til et samarbeid med dem, og det er det jeg skal styre på, ikke en artikkel fra 2010.

- For meg så er det viktig at vi skal ha et landbruk i Norge, derfor er det regjeringens politikk som ligger til grunn for mitt videre arbeid. Jeg går inn i denne jobben med en ydmyk holdning, jeg ønsker å reise rundt og bli kjent med næringen, og vil gjøre alt jeg kan for å skape mer optimisme i landbruket. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å få til et godt samarbeid med næringen - det skal ikke stå på meg, fastslår Listhaug.

Gratulerer med jobben

- Det stemmer ikke at norsk landbruk er kommunisme. Men når det er sagt, er det slik at regjeringen har lagt frem den mest krevende regjeringserklæringen i historien for norsk matproduksjon, sier leder Ann Merete Furuberg i Norsk Bonde- og småbrukarlag til VG.

Hun er likevel innstilt på samarbeid med den nye statsråden, og lover både blomster og lagets nye bok «Kvinnebønder» i gave til den nyutnevnte ministeren.

- Jeg vil si si gratulerer. Ved de roller hun og jeg har, vil vi få mye samarbeid fremover. Min appell til henne er at hun å se mat som en del av beredskapen, sier Furuberg.

VG sender i dag direkte fra Slottsplassen når Erna Solberg presenterer sin nye regjering, og gjennom dagen. Følg livestudioet her!

Her kan du lese mer om