SAMTALER: De fire borgerlige partilederne må finne ut hvordan regjeringen skal settes sammen. Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke utelukke å gå inn i regjering med blant andre Frp. Her fra Marienlyst tirsdag kveld. Foto: Helge Mikalsen VG

Flere Venstre-topper åpner for Frp-samarbeid

Erna og Siv sier velkommen til Trine

Flere av Venstres fylkesledere mener partiet kan gå inn i regjering med Høyre og Frp, men ikke alle er like begeistret.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Av fylkeslederne i Venstre VG har snakket med, åpner de fleste for muligheten for å sitte i regjering sammen med Frp. Det er en ny tone fra partiet som gikk til valg på en blågrønn regjering.

– Det er nok en større lyst i Venstre til å komme i regjering nå enn ved forrige anledning. Det er nok en følelse etter fire år utenfor regjeringen av å ha fått til mye, men at vi har fått æren for lite, sier Trine Skei Grande til VG etter møtet i statsministerboligen tirsdag kveld.

Der satt lederne for de fire borgerlige partiene i et første møte hos statsminister Erna Solberg for å snakke om regjeringsspørsmålet etter valget.

Venstre-leder Trine Skei Grande bekreftet tidligere samme dag at det samme spørsmålet ble diskutert på partiets sentralstyremøte. Statsminister Erna Solberg håper det går i boks.

– Jeg har jo lenge sagt at jeg ønsker å ha med alle de fire partiene i regjering. Men nå blir det viktigste å finne frem til et samarbeid som gir alle de fire forutsigbarhet for at de kan få gjennomslag, sier Solberg til VG tirsdag kveld.

Bakgrunn: Venstre vurderer å bli med i regjering

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen signaliserer i likhet med statsminister Erna Solberg at Skei Grande og Venstre er velkommen som regjerings-medlem.

– Synes du Venstre er stort nok til bli del av en regjering?

– Både Venstre og KrF er selvstendige partier som skal få ha sine prosesser. De skal ikke jeg blande meg i, svarer Jensen.

VIL IKKE STYRE MED FRP: Knut Arild Hareide i NRKs studio. Partilederen i KrF ønsker ikke å sitter i regjering med Frp, men det kan bli aktuelt for Venstre. Foto: Helge Mikalsen VG

Hun ser likevel klare likheter mellom ettervalg-situasjonen 12. september 2017 og fire år tilbake.

– For fire år siden så var dealen den at KrF og Venstre var hjertelig velkommen til å komme inn i Høyre-Frp-regjeringen. Da valgte de å ikke gjøre det. Situasjonen har i og for seg ikke endret seg. Vi har et ikke-sosialistisk flertall. Derfor har vi møttes tirsdag kveld for å se om vi kan finne løsninger, sier Siv Jensen til VG.

Utelukker ikke

KrF har fra før sagt nei til å bli et støtteparti eller gå inn i regjering med Frp. Grande har derimot sagt at hun er åpen for et samarbeid med en Høyre-Frp-regjering.

VGs valgsider: Få med deg siste nytt her

Hun fikk støtte av sentralstyremedlem Guri Melby (V), som ikke ønsket å utelukke et regjeringssamarbeid med Frp.

– Nei, jeg utelukker det ikke, selv jeg mener det er lite sannsynlig, sier Melby, som selv sitter i sentralstyret og er blant partileder Trine Skei Grandes nærmeste støttespillere, sier hun til NRK.

Les kommentaren: Venstres veivalg

Vil inn i regjering

Fylkesleder Roger Granum i Oppland Venstre går ett skritt videre, og kaller et regjeringssamarbeid med Høyre og Frp for fornuftig.

– Det er noe vi må vurdere, sånn som valget gikk. Det viktigste for ethvert politisk parti er å få gjennomslag for partiets politikk. Akkurat nå synes jeg det ser ut som vi kan gjøre det i regjeringsposisjon, sier Granum til VG.

Han legger til at han håper KrF lander på samme synspunkt.

– Nå er det borgerlige flertallet ganske knapt, og da blir det plutselig mer skjørt. Vi har jo fire år bak oss der vi fikk gjennomført mye av vår politikk ved ikke å delta i regjeringen. Men jo lenger ut i perioden vi kom, jo vanskeligere var det for velgerne våre å huske det. Da så vi meningsmålinger som bare gikk nedover og nedover. Det er kostnaden vi har hatt.

– Jeg har tillit til at partiledelsen finner løsninger for oss. Jeg er ikke blant dem som avviser det, sier Granum.

Stortingsvalget: Disse mister plassen sin

Flere positive

Sentralstyremedlem og ordfører i Eid Anders Bjørlo sier til Aftenposten at han mener de nå må søke regjeringsmakt. Bjørlo sier til avisen at Venstre først bør forsøke å etablere en blågrønn regjering, noe han kaller det beste alternativet.

– Men det er gode argumenter for å søke regjeringsmakt, selv om førstevalget ikke lar seg realisere, sier Bjørlo.

Han får støtte av Jonas Stein i Tromsø Venstre.

– Vi har pekt på Erna som statsminister. Vi har sagt at borgerlig flertall gir en borgerlig regjering. Og det har ikke vært noen suksess å stå utenfor Regjeringen. Det rasjonelle nå er derfor å søke makt, sier Stein til Aftenposten.

Stortingsvalget: Sjekk vinnerne og taperne i ditt fylke.

– Må snakke sammen

Tirsdag kveld møtes de fire partilederne til debatt på NRK. Til VG like før sending hadde Trine Skei Grande følgende å si om saken.

– Hvis vi skal få til en regjering der Venstre er med, så må vi sette oss ned og snakke sammen. Derfor var det bra at Erna inviterte oss tre partilederne som har sagt at vi vil ha henne som statsminister, sier Trine Skei Grande til VG tirsdag kveld.

KrF-leder Knut Arild Hareide kommenterte også Venstres mulige vandring i retning av å bli del av en Solberg 2-regjering etter partilederdebatten på NRK tirsdag kveld.

– KrF og Venstre har nok en ulik tilnærming til dette. Jeg har respekt for Venstres prosess, så får vi se hvor de lander. Det er Trine Skei Grande som skal uttale seg om det, ikke «mannen i hennes liv», som hun kalte meg på Venstres landsmøte, sier Hareide, som står beinhardt på at KrF ikke kan bli del av en regjering der Frp er med.

Sterkt imot

En Venstre-politiker som ikke håper på regjeringssamarbeid med Frp, er fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark Venstre.

– Jeg er sterkt imot samarbeid med Frp, både et samarbeid og å gå inn i regjering med dem, sier Wasskog til VG.

– Hva tenker du da om Grandes svar om at det ikke er utelukket å gå inn i regjering med Frp?

– Jeg synes det var en litt uklok uttalelse å komme med nå. Vi har brukt mye tid og energi på å promotere en regjering med Høyre, Venstre og KrF, og det har nok mange av våre velgere tolket som at man sier farvel til Frp, sier Wasskog.

Fylkesleder Erik Hørlück Berg i Buskerud Venstre sier han holder det som overveiende usannsynlig at Venstre havner i regjering med Frp.

– Men vi må bruke tid til å vurdere alle mulige alternativer, sier Berg, som legger til at de gikk til valg på en blågrønn regjering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder