EU-VALGT: Her stemmer Christian Engström på Piratpartiet under Riksdagsvalget i fjor høst. Politikeren, som er valgt inn i EU-parlamentet, er helt sikker på at skattelistene i Norge vil gjøres åpent søkbare på et nettsted i løpet av kort tid. Foto: Piratpartiet

Tror skattelistene blir lekket

(VG Nett) Svenske Christian Engström i Piratpartiet er sikker på at det bare er snakk om kort tid før de norske skattelistene blir lekket ut og gjort søkbare på internett.

Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Christian Engström, Pirat

Fredag morgen slippes skattetallene til hele den norske befolkningen for 2010. De siste fire årene har det vært mulig å søke i skattelistene på alle norske nettaviser, men selv om 96 redaksjoner også i år får tallene elektronisk - har de ikke lov til å gjøre de søkbare.

I år vil det kun være mulig å søke i skattelistene på skatteetaten.no etter at man har logget inn med den offentlige innloggingstjenesten MinID.

- Ingen klarer å holde filer hemmelige

Christian Engström sitter i EU-parlamentet for Piratpartiet. Det svenske, politiske partiet ble opprettet som en reaksjon på fildelingsdebatten rundt den høyprofilerte nettsiden The Pirate Bay 2005. Engström har god kjennskap til fildelingsmiljøet og føler seg helt sikker på at årets skattelister kommer på gale hender.

- Når verken amerikanske UD eller Wikileaks klarer å holde sine filer hemmelig, så er det ingen som klarer det. Når man gir disse tallene til 96 redaksjoner i Norge, så kommer det til å lekke ut, slår Engström fast.

I kontrakten de 96 norske mediene har undertegnet forplikter redaktørene seg til ikke å utlevere skattelistene til andre, men redaksjonene får lov til å benytte seg av eksterne databehandlere så lenge de instrueres om at dataene ikke kan leveres videre. I praksis vil det bety at flere hundre personer vil ha tilgang til den elektroniske filen som ingen får lov til å gjøre søkbar.

Engström er sikker på at den blir lekket, og når det eventuelt skjer, mener han det vil være en enkel operasjon å lage et nettsøk.

- Det er veldig enkelt. Hvilken som helst datainteressert 15-åring kan gjøre det på en ettermiddag, slår Piratpartiets politiker fast.

Morten Dæhlen er professor og leder for Institutt for journalistikk ved Universitetet i Oslo. Han tror ikke det vil være like enkelt som Engström antyder å lage en egen søkeløsning for skattelistene hvis man får tak i filen.

- Men dersom tekstfilen publiseres på et åpent nettsted, så vil innholdet der bli søkbart i Google i løpet av kort tid. De kjører kontinuerlig indeksoppdateringer på internett og når de fanger opp dette, vil det komme som en del av deres indeksdatabase, sier Dæhlen.

Dersom tekstfilen som sendes over fra Skattedirektoratet spres til uvedkommende, vil man dermed ikke trenge mer enn å opprette en blogg og publisere innholdet der før det er åpent og søkbart for hele verden.

Skattedirektoratet stoler på mediene

Skattedirektoratet understreker at det er klare betingelser knyttet til bruken av skattelistene.

- Vi kan dessverre ikke kommentere mer konkret hvilke tiltak som er iverksatt i forhold til eventuelt mislighold. Men vårt inntrykk så langt er at redaksjonene er opptatt av å gjøre ting riktig, sier avdelingsdirektør Jan Christian Sandberg i innovasjons- og utviklingsavdelingen.

Han forteller også at en rekke medier har tatt direkte kontakt med Skattedirektoratet for å forsikre seg om at de har løsninger som er i tråd med de nye reglene.

Fredag morgen offentliggjøres inntekts og formuetallene for 2010. Du vil kunne søke i listene på skatteetaten.no, men da må du være registrert med MinID og innlogget. Skaff deg tilgang til MinID her.

PS! Skattelistene for 2006, 2007, 2008 og 2009 ligger fortsatt søkbare på VG Nett .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder