ULLEVÅL SYKEHUS: To pasienter er innlagt her med lammelser etter å ha fått påvist entroviruset D68. Foto:Simen Grytøyr,VG

Frykter virus har mutert - to på sykehus med lammelser

Det er påvist flere tilfeller av enterovirus D68 i Norge. Viruset kan gi lammelser, og det finnes ingen kur.

Artikkelen er over fem år gammel

Det melder Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider tirsdag.

Ullevål sykehus bekrefter overfor VG at de har to barn innlagt på sykehuset som har fått lammelser av viruset. De to får pustehjelp, men sykehuset ønsker ikke si noe mer om tilstanden, hvor lenge de har vært innlagt, nøyaktig hvor gamle de er, eller nøyaktig hvor de kommer fra.

- Det jeg kan si er at det stort sett er barn under 10 år som blir rammet. Vi har bare hatt inne folk fra østlandsområdet. Jeg har sjekket med andre sykehus om de har hatt lignende tilfeller, men ingen har meldt om det, sier overlege Astrid Rojahn ved infeksjonsavdelingen, barnesenteret, Ullevål sykehus til VG.

Viruset er i samme virusgruppe som polio, men FHI understreker at D68 ikke er et poliovirus.

– Norge er fortsatt poliofritt, sier overlege Trude Arnesen i avdeling for infeksjonsovervåking.

Ullevål sykehus frykter derimot at D68-viruset har mutert, og blitt farligere.

– Ja, det er det vi kanskje tror. Det har aldri tidligere vært sett lammelser, det ser ut til at viruset nå kan gi mer alvorlig sykdom, sier Rojahn.

En mutasjon betyr at virusets endrer seg når det kopierer seg selv, og slik kan bli et nytt virus.

BAKGRUNN: Mystisk virus rammer barn i USA

Minner om influensa

Viruset er den vanligste årsaken til lettere former for hjerne- og hjernehinnebetennelser. Disse opptrer gjerne i mindre utbrudd med lette til moderate sykdomstilfeller, uten dødsfall eller ettervirkninger, og vanligst i vinter- og vårsesongen. Virusene kan også gi luftveisinfeksjoner og en sjelden gang nevrologiske symptomer som lammelser.

– Enterovirus smitter fra avføring via hender til mat, samt ved hoste. God hånd- og hostehygiene reduserer smitte, sier Arnesen.

Viruset forekommer vanligvis hos barn og ungdom med milde symptomer som feber, luftveissymptomer, og kroppssmerter, og minner på den måten om influensa. Viruset kan i sjeldne tilfeller gi et mer alvorlig sykdomsbilde, med luftveissymptomer og med nevrologiske symptomer.

Det finnes ingen helbredende behandling ut over generell støttebehandling inkludert fysioterapi. Forebyggende tiltak er god hånd- og hostehygiene. Det finnes ingen vaksine, skriver FHI.

Legene overrasket

Overlege Astrid Rojahn forteller at sykehuset i høst ble gjort oppmerksom på at det hadde vært flere innleggelser i USA på grunn av luftveisinfeksjoner og astmaforverring hos barn som fikk påvist enterovirus D68 i luftveiene.

– I løpet av høsten hadde vi relativt mange barn innlagt med astmaforverring og begynte av den grunn å teste neseprøver for enterovirus, noe vi vanligvis ikke gjør sier Rojahn.

Til legens overraskelse testet flere positivt på enteroviruset som senere viste seg å være EV D68, et virus det ikke har vært rapportert om noe utbrudd av i andre deler av Europa, men kun i USA.

Fra USA kom det rapporter om flere tilfeller av lammelser, og også dødsfall. Også to tilfeller i Norge har fått så alvorlige konsekvenser som lammelser, men ingen er meldt døde.

– Felles for dem er at de har hatt viruset i nesen, og man har ikke funnet noen annen forklaring på lammelsen, sier overlegen.

Ingen behandling

Hun ønsker å berolige de som i løpet av høsten har vært innlagt på grunn av astmaforverring og hvor viruset eventuelt kan ha blitt påvist i etterkant. Har man blitt frisk er det ingen grunn til bekymring.

– Lammelsene kommer kort tid etter luftveisinfeksjonen og er uhyre sjeldent, sier hun.

Rojahn sier også at de nå ser at antall smittetilfeller i USA er avtagende. Legene har inntrykk av at det samme er tilfellet i Norge. I Nederland hadde man et utbrudd av viruset i 2010, men det er ingenting som tyder på at viruset har økt i omfang der.

– Det er ikke hvert år det gir mye sykdom, så det er ingen grunn til å frykte et stort utbrudd i Norge neste år.

For de få som er rammet av lammelser er viruset derimot alvorlig. Det finnes ingen medisinsk behandling, som TV2 skrev da de først omtalte saken. Den eneste hjelpen de får er såkalt støttebehandling. Dette kan være fysioterapi, ernæring og hjelp til å puste.

Usikre langtidsprognoser

Legene kan heller ikke si sikkert hvor lenge lammelsene vil vare, om det er ut livet, eller midlertidig.

– Vi vet dessverre ikke langtidsprognosene på dette, sier Astrid Rojahn.

– Er det flere tilfeller av viruset nå enn før, eller oppdager dere flere fordi dere har bedre testmetoder?

– Det er et godt spørsmål. Vanligvis ser vi mye entrovirus på sensommer og høst, men det er av en annen type. Det gir vanligvis en mild hjernehinnebetennelse, som går over av seg selv. EV D68 gir andre symptomer og vi tror flere har blitt smittet i år sammenlignet med tidligere entrovirus vi har sett i år, forklarer overlegen, som altså frykter at viruset kan ha mutert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder