SER ALVORET: Leder i Stortingets energi- og miljøkomité Ola Elvestuen (V) mener regjeringen må våkne og innse alvoret i klimatrusselen.Foto: KRISTER SØRBØ/VG Foto: ,

Venstre-Ola vil gi 4,2 milliarder til klimakampen

I går fikk de drahjelp av en skrekkrapport fra FN. Nå vil Venstre kline til med 4,2 milliarder til miljø- og klimasatsning i sitt alternative budsjett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag formiddag legger Venstre fram sitt alternative budsjettforslag, og rapporten fra FNs klimapanel gir Venstre god drahjelp når de skal forhandle med den blåblå regjeringen.

– Det har vært alvor lenge, men denne rapporten viser nok en gang at vi må komme i gang med tiltak nå. Dette må også regjeringen ta innover seg, sier lederen i Stortingets energi- og miljøkomité Ola Elvestuen (V) til VG.

Skrekkrapporten, som feier all tvil om menneskeskapte klimaendringer bla lagt fram søndag, og viste at nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år.

Norge må bidra

Uten nye klimatiltak vil verden ved slutten av dette århundret kunne bli 3,7- 4,8 grader varmere enn i førindustriell tid – og trolig enda mer her oppe i nord. Mer ekstremvær og stigende hav er blant de alvorlige konsekvensene.

– FNs siste klimarapport understreker nok en gang hvor viktig det er å kutte klimagassutslippene. Dette må også skje i Norge, og det viktigste nå er hva vi kan gjøre i statsbudsjettet for 2015.

– I vårt budsjettforslag gjør vi viktige og riktige grep på disse områdene. En samlet miljø- og klimasatsing på 4,2 mrd. kroner, hvor det er en betydelig satsing på kollektivtransport og miljøvennlige transportløsninger, påpeker Elvestuen.

Elvestuen lister opp tiltak til å styrke kollektivtrafikken, økt satsing på jernbane og belønningsordning for sykkel. Samt avgiftsøkning på forurensende utslipp og avgiftslette for dem velger klimavennlige alternativer.

– Statsbudsjettet for 2015 må innebære reelle kutt i klimagassutslippene. En avgjørende faktor for Venstre for å få til et regjeringsskifte etter valget 2013 var behovet for en langt mer offensiv klima- og miljøpolitikk.

Forpliktende

Elvestuen mener samarbeidsavtalen har klare og forpliktende formuleringer om å styrke klimaforliket og satse mer på kollektivtransport i byene.

– Det budsjettet regjeringen har lagt fram, kunne like gjerne vært lagt fram av den rødgrønne regjeringen. Det er ikke godt nok, sier Elvestuen.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som har måttet tåle mye kritikk for klimabudsjettet, brukte store ord i VG søndag:

– Nå er det alvor, det er slutt å snakke om klimaskepsis. Nå må hver og én av oss ta ansvar for det grønne skiftet og redusere våre egne klimautslipp, sa hun.

Hun åpnet også for at klimaprofilen i budsjettet kan bli bedre etter de kommende budsjettforhandlingene, som starter tirsdag.

Les også: President i øynasjon med klimabønn: – Landet mitt forsvinner

Selve forhandlingene skal gjennomføres av de finanspolitiske talsmennene Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp), som får med seg ytterligere en representant og fire rådgivere.

Disse tolv har i utgangspunktet en uke på seg for å bli enige, og rapporterer tilbake til sine parlamentariske ledere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder