BESKUTT FØR: Synagogen i Oslo ble pepret med kuler i 2006. Arfan Bhatti er dømt for psykisk medvirkning til skytingen. Foto: NASJONALMUSEET

Kursdeltaker avviser at det er grunn til frykt: Norske jøder frykter ekstremister skal få våpen

(VG Nett) Muslimske deltakere på jegerkurs skal ha kommet med trusler mot norske jøder.

Artikkelen er over syv år gammel

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo (DMT) har skuddene mot Synagogen i 2006 friskt i minne, da det ble skutt med grovkalibret ammunisjon mot bygningen på St. Hanshaugen i Oslo.

Han reagerer sterkt på opplysningene om at norsk-muslimske ekstremister nå har tatt jegerprøven - og dermed lovlig kan ha seks våpen hver.

- Ja, jeg er bekymret. Vi har skuddene mot synagogen friskt i minnet, sier Kohn.

Flere kilder bekrefter overfor VG Nett at Politiets Sikkerhetstjeneste er varslet om at kursdeltakerne skal ha kommet med trusler mot jøder etter å ha bestått jegerprøven.

- Jeg håper at de som har ansvaret for å beskytte oss og alle andre norske borgere følger med, tar dette alvorlig og ikke neglisjerer dette ansvaret, sier forstanderen.

VG Nett får bekreftet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) er kjent med saken og at man der holder oppsikt med det radikale miljøet.

- Hvorfor skal de frykte oss?

Et av medlemmene i den norske muslimske gruppen «Profetens Ummah», som deltok på jegerkurset, avviser bestemt at noen av deltakerne skal ha gitt uttrykk for trusler mot noen trossamfunn.

Mannen avviser også at de er fiendtlige mot jøder eller kristne og viser til at disse religionene blir beskrevet som et beskyttet folk, «Ahl ul-Kitab», i islam.

Mannen er i gruppen kjent med kallenavnet «Abu Osama», og er opprinnelig fra Algerie.

- Hvorfor skal de frykte oss? Jeg skjønner ikke hvorfor de skal være redde. De er mennesker, akkurat som oss. Så vidt jeg har fått med meg har ikke Det mosaiske trossamfundet gjort noe vondt mot muslimer. En ting er å være sionist, å støtte okkupasjonen av Palestina og sionistiske bosettere, en helt annen ting er å være jøde eller kristen. Alle i vår gruppe har respekt for kristne og jøder, sier han.

Han forklarer at de ikke har noen intensjon om å skaffe seg våpen eller å bruke jakttreningen til å skade noen.

- Vi meldte oss på kurset fordi vi ville ha et avbrekk fra bylivet og være ute i skog og mark. Da jeg var ferdig på kurset satt jeg og ventet på beskjed fra kursleder om når jeg skulle få ta jegerprøven, men jeg hørte ikke noe fra ham.

Han tror det hele dreier seg om at fordi mannen ble observert på en demonstrasjon mot brenningen av Koranen hvor mullah Krekar var i vår.

- Jeg var delvis med i demonstrasjonen, men det var en tilfeldighet at jeg gikk forbi sammen med faren min den dagen. Jeg støtter demonstrasjonen fullt og helt.

- Forstår du at folk oppfatter dere som radikale?

- Nei, vi er kun praktiserende muslimer. Jeg har én fot i Norge og én fot i den andre verdensdelen. Nordmenn får ikke se hva som skjer i vår del av verden og hvordan diktaturregimene der skader og dreper folk, sier mannen som har bakgrunn fra et muslimsk land.

Han viser særlig til diktatoren Bashar al-Assads massakrer av kvinner og barn i Syria. Mannen viser også til hvordan Det islamske partiet (FIS) vant valget i 1992 i Algerie. Men militærjuntaen gjorde statskupp. Han viser til at over 250.000 ble drept og over 150.000 ble bortført.

- Hadde dette skjedd i Vesten ville man aldri ha godtatt det, og grepet inn på dagen, sier den unge mannen.

Synspunkter ikke avgjørende

VG Nett har vært i kontakt med advokat John Christian Elden, som tidligere blant annet har representert Arfan Bhatti, som er dømt for psykisk medvirkning for skuddene mot synagogen. Han ønsker ikke å kommentere om noen av hans klienter har tatt jegerprøven.

- Hvis man er ustraffet og fører en hederlig vandel skal ikke synspunkter på samfunnet avgjøre hva man har lov til. Vår lov skal være lik for alle. Se heller på hva slags våpen privatpersoner har lov til å bære, sier Elden i en generell kommentar til saken.

Flere av kursdeltakerne har i følge Dagsavisen tilknytning til gruppen «Profetens Ummah». Leder Ubaydullah Hussain kan ikke se at noen har gjort noe ulovlig og at det er opp til hver enkelt å ta jegerprøven.

- Jegerprøven er tillatt å ta for enhver person med norsk statsborgerskap og ikke kriminelt rulleblad. Om noen rundt miljøet til Profetens Ummah har tatt jegerprøven, er dette en privatsak, sier han til Dagsavisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder