Fire alvorlige tilfeller i julen

Vaksinen fra 2009 gir ikke full beskyttelse

FIRE ALVORLIGE TILFELLER: Fire personer, deriblant to barn, har i julen fått behandling ved intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus med svineinfluensa. Et av barna, en gutt på 11 år, døde av sykdommen torsdag. FOTO: NTB SCANPIX

Undersøker om svineinfluensaen kan ha blitt farligere

(VG Nett) Folkehelseinstituttet overvåker de siste tilfellene av svineinfluensa nøye for å se om viruset kan ha endret seg.

 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

Torsdag døde en 11 år gammel gutt etter å ha blitt smittet av svineinfluensa. I romjulen ble nok et barn lagt inn på intensivavdelingen ved Oslo universitetssykehus med svineinfluensa. Tilstanden til barnet er alvorlig.

I tillegg har to voksne personer fått behandling ved samme intensivavdeling i julen. En av de to er nå flyttet til en annen avdeling. Alle de fire smittede hører til i Østlandsområdet.

I 2009 døde 32 personer av svineinfluensa i Norge. Pandemien førte til at flere hundre tusen nordmenn vaksinerte seg mot sykdommen. Det har ikke ført til at sykdommen har forsvunnet fra Norge. Den har i stedet blitt en del av sesonginfluensaen i Norge.

Vil granske nærmere

De siste alvorlige tilfellene gjør at Folkehelseinstituttet (FHI) vil undersøke om viruset kan ha endret seg og dermed blitt farligere. Foreløpig har det ikke kommet indikasjoner om at det er tilfellet.

- Det er helt umulig å si. Så langt har vi ingen indikasjoner på at viruset har endret seg eller blitt farligere hverken fra våre egne undersøkelser eller fra utlandet, sier avdelingsdirektør ved avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstituttet, Karin Rønning.

Instituttet vil analysere prøver fra pasientene ved Oslo universitetssykehus.

LES OGSÅ: Dette er symptomene på svineinfluensa

På grunn av lav bemanning i romjulen, har det vært vanskelig å få holde nøye kontroll over viruset etter de siste tilfellene. FHI vil nå kartlegge antall tilfeller ved intensivavdelingene på alle regionsykehusene i landet.

ANALYSERER: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Karin Rønning, sier de vil undersøke prøver fra pasientene ved Oslo universitetssykehus for å se om viruset kan ha endret seg og blitt farligere. FOTO: PRIVAT

- Vi følger nøye med på virusets egenskaper. Men julen er en vanskelig tid for overvåkningssystemet vårt siden det er avhengig av at leger tar prøver og prøver blir analysert i laboratoriene. I romjulsperioden er slike ting på lavgir, så vi har ikke all den kunnskapen som er ønskelig foreløpig, sier Rønning.

Svineinfluensa overvåkes over hele verden, og ifølge Rønning er influensasesongen over flere steder. At det ikke har kommet melding om muterte virus, gjør sannsynligheten mindre for at Norge har fått en annen farligere type.

Rammer oftere barn

Allerede da pandemien brøt løs i 2009, ble det klart at barn var spesielt rammet av svineinfluensa. De andre influensatypene rammer i større grad eldre og andre risikoutsatte personer.

- Det er et eller annet med dette viruset som gjør at det i større grad gir alvorlige lungeinfeksjon, og at det rammer yngre personer enn det vi vanligvis ser. Den egenskapen har viruset helt klart fortsatt, sier Rønning.

De som tok vaksine mot svineinfluensa i 2009 vil ikke nødvendigvis være vaksinert mot årets influensa.

- Den vil nok beskytte noen helt eller delvis, men man kan ikke stole på at nivået på antistoffer er høyt nok. Vi anbefaler derfor revaksinering for de som ønsker det, sier Rønning.

Årets influensavaksine gir også beskyttelse mot svineinfluensaen. Vaksinen kan bli utskrevet hos fastlegen. Folkehelseinstituttet ber alle foreldre være oppmerksomme på sykdomstegn hos sine barn, og ber dem ta kontakt med lege hvis man er bekymret for barnets tilstand.

Les også

 1. Gutt alvorlig syk av svineinfluensa

  (VG Nett) En ung gutt og to voksne er lagt inn på intensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus med svineinfluensa.
 2. Milla (11 mnd) ble innlagt med svineinfluensa

  (VG Nett) - Det var skremmende da feberen steg til 41 grader, og vi ikke skjønte hva som var galt, sier mamma Hilde…
 3. Nytt barn innlagt med svineinfluensa

  (VG Nett) Et barn ble i romjulen innlagt på intensivavdeling etter å ha fått påvist svineinfluensa.
 4. Svineinfluensa kan bli årets sesonginfluensa

  (VG Nett) Ligger du med feber og snufsete nese, kan du meget godt ha svineinfluensa.
 5. Dette er symptomene på svineinfluensa

  (VG Nett) Svineinfluensa kan bli det mest utbredte viruset i årets influensasesong. Mange har viruset uten å vite om det.
 6. Gutt (11) døde av svineinfluensa

  (VG Nett) En 11 år gammel gutt fra Telemark som ble innlagt på sykehus før jul med svineinfluensa, døde torsdag…

Mer om

 1. Svineinfluensa

Flere artikler

 1. Overlege: Myndighetene bør advare de unge

 2. Nytt barn innlagt med svineinfluensa

 3. Titalls innlagt for svineinfluensa i dag

 4. 72 pasienter med svineinfluensa ved Ahus: Overlege: - Vi er midt i en epidemisk topp

 5. Nok en person innlagt med svineinfluensa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder