Skuddene mot Nygaard etterforskes på ny

For over et år siden ble etterforskningen av drapsforsøket på forlegger William Nygaard i 1993 gjenopptatt, men Kripos har holdt saken hemmelig, kommer det fram i en ny bok.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

OVERTATT AV KRIPOS: Oslo politidistrikt er tatt av etterforskningen av drapsforsøket mot William Nygaard. Foto: Frode Hansen

Tidligere var det Oslo politidistrikt som hadde ansvaret for etterforskningen, men Kripos har nå overtatt saken, melder Aftenposten.no.

Politiinspektør Atle Roll Matthiesen i Kripos bekrefter at de fikk oppdraget med å etterforske saken for ett år siden. Så langt har det skjedd i hemmelighet.

Det er i en ny bok skrevet av Odd Isungset opplysningene om ny etterforskning kommer fram. Boka «Hvem skjøt William Nygaard» avslører at det var statsadvokat Lasse Qvigstad som gikk gjennom dokumentene på ny før han ga etterforskningsoppdraget til Kripos. I 2007 ble saken henlagt med begrunnelsen «ukjent gjerningsperson».

Politiets feilgrep

Ifølge boka skal årsaken være både operative og juridiske feilgrep begått under etterforskningen.

Roll-Matthiesen i Kripos sier derimot at det ikke er uvanlig at politienheten får vanskelige og alvorlige saker til etterforskning.

- Når det gjelder alvorlige uoppklarte saker, er det ikke uvanlig at Kripos får disse overført til ny gjennomgang, sier politiinspektøren.

Han vil ikke svare konkret om hvilke muligheter politiet nå har for å oppklare saken, men sier det alltid er et håp om å finne en løsning også på gamle saker.

Viktig møte

Foranledningen til gjenopptakelsen skal være et møte forfatteren Odd Isungset og forlegger William Nygaard hadde med riksadvokat Tor-Aksel Busch i 2008. De to fryktet saken ville bli foreldet. Vinteren 2009 ba så Riksadvokaten i et brev til Oslo statsadvokatembete om at saken ble vurdert på nytt.

I brevet skriver Busch at drapsforsøket på William Nygaard har dimensjoner ut over en alvorlig kriminalsak. I tillegg til den personlige krenkelse fremstår forbrytelsen også som et angrep på grunnleggende samfunnsverdier.

Derfor er det viktig at nye opplysninger og informasjon vurderes nøye også når det fremkommer i form av spørsmål eller kritiske merknader, heter det i brevet.

Etter at Statsadvokaten hadde gjennomgått saken ble det så besluttet å gjenåpne den i regi av Kripos.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder