RETT INN: Her har treet gått rett gjennom veggen i huset til familien Nilsen i Sædal. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

Andreas (16) var hjemme alene - da kom treet gjennom veggen

BERGEN/OSLO (VG) Utenfor herjet ekstremtværet «Nina» med Vestlandet. Så kom plutselig et tre gjennom husveggen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

16 år gamle Andreas Nilssen var hjemme alene i huset i Sædalssvingen i Sædalen lørdag kveld da det brått smalt i huset.

Lørdag har «Nina» jaget folk og hus langs hele vestkysten i Sør-Norge.

– Jeg løp opp og ned for å se hva det var. Jeg trodde det var et vindu som ble ødelagt på grunn av det høye smellet, men jeg kunne ikke se noen skader.

Rett gjennom veggen

Etter en stund kom foreldrene og søsteren hans hjem, og da oppdaget de årsaken til smellet.

PROSJEKTIL: Treet ble revet av og fløy tvers gjennom luften i 30 meter før det havnet her, i kjøkkenet til Jan Nilsen, Andreas Teigland Nilsen og Karoline Teigland Nilsen. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

– Søsteren min gikk inn på kjøkkenet og da så hun at et tre hadde kommet gjennom veggen. Det var et tre som hadde stått på haugen utenfor og som hadde revnet og flydd rett inn i husveggen vår. Både gipsplaten og treverket har bare kollapset, sier Nilsen.

16-åringen sier han synes ekstremværet har vært ubehagelig.

– Det har vært voldsomt med vind. Hele huset har stått og ristet. Det har vært veldig intenst og det er klart at man blir redd. Jeg har heldigvis hatt foreldrene mine på telefonen, sier Nilsen.

På vei østover

Mens Vestlandet kan puste ut, må Østlandet holde pusten. Ekstremværet Ninas herjinger er ikke over. – Hold dere innendørs, sier politiet.

– «Nina» er på full fart innover Østfold. Så langt er ingen personer skadd. Vær dyktig på å sikre løse gjenstander for å unngå at noen blir skadd. Vær varsom og hensynsfull i din ferdsel. Østfold politidistrikt ønsker deg en god kveld, skriver Østfolds operasjonsleder på Twitter.

– Vi oppfordrer folk til å holde seg innendørs på grunn av sterk vind, skriver operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Kaoset er nemlig ikke over, det har bare forflyttet seg. I Hordaland og Rogaland blåser det fortsatt kraftig, men de ekstreme vindkastene løyer minutt for minutt.

Fortsatt ekstremt

I Vest-Agder vil vindstyrken holde seg på samme, høye nivå som tidligere, mens det i Telemark, Buskerud, Vestfold og Østfold er økende.

– Foreløpig er ekstremvarselet opprettholdt som før. Forhåpentligvis går vi inn i fase D i morgen tidlig, kanskje litt lenger i fylkene på Østlandet, sier Bente Wahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo.

– Det blåser ganske kraftig i Telemark, Agder, Buskerud og Østfold. Det er sterk storm i kastene og vil holde seg oppe utover kvelden, opplyser Wahl.

Vindstyrken vil være stor, men ekstremværet Nina vil ikke komme opp i samme enorme styrke som på Vestlandet lørdag ettermiddag.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder