DET VONDE ØYEBLIKKET: Følelsene ble så sterke da Oslo-ordfører Fabian Stang fortalte om overgrepet han ble utsatt for som tenåring. For ikke en gang kona Catharina Munthe hadde fått vite noe om sin manns smerte – før nå. Tårene trillet.

DET VONDE ØYEBLIKKET: Følelsene ble så sterke da Oslo-ordfører Fabian Stang fortalte om overgrepet han ble utsatt for som tenåring. For ikke en gang kona Catharina Munthe hadde fått vite noe om sin manns smerte – før nå. Tårene trillet. Foto:Helge Mikalsen,VG

Advarer mot russevoldtekter: Fabian Stang utsatt for overgrep som tenåring

Kona Catharina Munthe (37) tørker tårene. Hun har nettopp hørt Fabian Stang fortelle om overgrepet han har holdt skjult i 45 år. Nå vil Oslos ordfører bruke sin smertelige opplevelse til å advare mot russevoldtekter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dere skal vite hvor utrolig mye smerte et overgrep påfører offeret, sier Oslos ordfører til årets russ. For han vet av egen erfaring hvor mye et sexovgergrep kan smerte.

Denne helgen tar titusener av russ over byen Høyre-ordføreren normalt regjerer. Tre dager til ende skal det festes på russens festmekka – Tryvann.

Fabian Stang (59) har reist til hytta i Kragerø for helgen, men tidligere denne uken inviterte han VG på kaffe i Oslo rådhus.

De unge og ansvaret

Han ville snakke om russetiden, voldtekter og hvilket ansvar de unge mennene som nå danser rundt i røde og blå dresser har for sine jevnaldrende kvinner.

LES OGSÅ:Voldtektssiktet russ i Tønsberg erkjenner ikke straffskyld

LES OGSÅ:Politiet etterforsker voldtekt på Tryvann

LES OGSÅ:Jakter på flere gjerningsmenn etter voldtekt på russetreff i Halden

– Vi har jo den forskrudde idé om at jentene har noe av ansvaret dersom de blir voldtatt. Det er fullstendig uakseptabelt. Jenter har lov til å gå hvor de vil, når de vil, og være så fulle de vil, uten at de skal holdes ansvarlige for at gutter voldtar dem, sier Stang.

Ordføreren har tatt plass i sofaen på det romslige kontoret sitt. Rundt føttene hans løper den syv måneder gamle valpen «Tøffen».

– Det er kun én ansvarlig i en overgrepssak, og det er overgriperen. Og disse russeguttene må i ukene som nå kommer være seg sitt ansvar bevisst. Det er ikke bare de som skal ha det moro. Også jentene har krav på å kunne få huske sin russetid som en god opplevelse, sier Stang.

ETTERTENKSOM: Følgesvennen «Tøffen» var opp og ned fra fanget til Fabian Stang under intervjuet med VG da Oslo-ordføreren fortalte om overgrepet han opplevde i messehallen på Sjølyst som tenåring, og som han har holdt hemmelig i 45 år. Foto:Helge Mikalsen,VG

Ordføreren omtaler 18- og 19-åringene som feirer avslutningen av 13 års skolegang konsekvent som «gutter» og «jenter».

En enkel sexvettregel

Juristutdannede Stang viser til at hva som defineres som voldtekter og overgrep er regulert av loven, litt forenklet – et «nei» betyr «nei».

– Men det er likevel ikke sånn at et «ja» betyr «ja». Russeguttene har et moralsk ansvar også.

Han har en enkel sexvett-regel:

– Min oppfordring til russeguttene er: Ha kun sex med jenter som du er sikker på har lyst der og da, og som vil glede seg over det som skjedde dagen etter, sier han.

Ordføreren ser for seg en scene der to berusede tenåringer fomler rundt inne i en skitten russebil. Det flyter av tomme ølbokser på gulvet, og utenfor dunker festmusikken videre.

– Ta deg en runk i stedet, en kjærlighetsakt i en slik setting blir bare kjip!

Ordet «runk» fra ordførerens munn utløser latter på kontoret. Det drikkes kaffe og det fortelles historier.

«Tøffen» løper slalåm mellom menneskeben og bordben.

Et alvorlig drag

Stang får brått et mer alvorlig drag over ansiktet. Han understreker hvor viktig det er for ham at artikkelen blir presentert på en skikkelig måte.

– Et seksuelt overgrep vil være en del av livet til vedkommende som blir utsatt for det, hver dag, så lenge man lever. Og det vil jeg si til russeguttene som nå er ute og kan havne i situasjoner: Dere skal vite hvor utrolig mye smerte et overgrep påfører offeret, sier Stang.

LES OGSÅ:Fem av fem russevoldtektssaker henlagt på ett år

Stemningen på kontoret er endret.

– Det jeg nå sier har jeg aldri fortalt til noen, for det er så sårt og det er så følsomt. Men det har på en måte vært med meg resten av livet, sier Stang.

Han lener seg frem og forteller:

– Som 14-15-åring ble jeg utsatt for et overgrep av en mann som hadde tatt meg med på showet «Holiday on Ice». Jeg husker ennå stedet vi sto i Messehallen på Sjølyst, med ryggen mot veggen ut mot Sjølystveien.

På en stol på den andre siden av kontoret sitter ordførerens ektefelle, Catharina Munthe (37). Selv ikke henne har han betrodd seg til om dette.

Men han har spurt om hun ville være til stede under intervjuet, trolig for å slippe å fortelle historien flere ganger.

– Fint du er her

På et tidspunkt sier han:

– Det er fint du er her Catharina …

SJIKKELAKKE: I 1975 var Fabian Stang visepresident i Hovedstyret for Oslo-russen. Nå håper han årets russegutter lytter til hans råd om hvordan de bør oppføre seg. Foto: ROLF M. AAGAARD/AFTENPOSTEN Foto:,

Det var natten før VG-intervjuet at han bestemte seg for å fortelle om hemmeligheten han har båret for seg selv i 45 år.

– Jeg forteller dette fordi jeg håper at guttene som nå skal feire russetiden sin får større innsikt i hvor mye skade et overgrep kan medføre.

Stang forklarer videre hvordan han ble utsatt for et overgrep tilsvarende det serieovergriperen «Lommemannen» gjorde mot et 60-talls gutter.

Overgriperen ble aldri anmeldt. Ordføreren vet ikke hvem mannen er, bortsett fra at det var en som han hadde et tillitsforhold til i en kortere periode.

– Det var en helt annen tid da dette skjedde. Og det var flaut, særlig fordi det var en mann som hadde gjort dette mot meg. Jeg følte jeg var ansvarlig for og skyldig i dette selv, derfor tiet jeg, sier Stang.

Hendelsen i Messehallen vender stadig tilbake i ordførerens hode.

– Det er den irritasjonen som kommer igjen og igjen. Jeg irriterer meg noe jævlig over at jeg ikke bare skrek ut, sparket ham i ballene og pekte ham ut for alle som var der, sier Stang.

– Kanskje tenker de «jeg var dum, jeg var full, jeg var ute i buskene», derfor anmelder jeg ikke. Men de må overhodet ikke akseptere noen skyldfølelse. Overgriperen er den eneste som har skyld.

– Varsle og anmelde

Ordføreren understreker hvor viktig det er å varsle fra om og anmelde et overgrep. Det øker muligheten for at overgriperen blir tatt, samtidig som det kan forhindre at gjerningspersonen ikke går løs på flere.

– Dessuten gir det også offeret bedre forutsetninger til å få hjelp til å bearbeide sine egne følelser.

Selv har han aldri oppsøkt hjelp.

– Det er ikke noe å reparere, selv om den følelsen av irritasjon kommer igjen og igjen. Det blir en iboende skuffelse over hvordan medmennesker kan være. En naturlig tillit til andre forsvinner brått, sier Stang.

Hun tørker tårene

Catharina Munthe reiser seg fra stolen, hun tørker tårer, trenger tid til å fordøye det hun har hørt ektemannen fortelle.

– Enhver skuffelse i livet vil prege én. For meg har det vært lettere å forstå de ofre jeg har vært i kontakt med gjennom livet, avslutter Stang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder