SLUTTER: Rigmor Isehaug (innfelt) var sjefen til Robin Schaefer, og den første personen han gikk til med det han mente var mangelfull etterforskning rundt dødsfallet til Monika Sviglinskaja. Foto:NTB scanpix / PRIVAT,

Politileder sier opp i kjølvannet av Monika-saken

OSLO/BERGEN (VG) Rigmor Isehaug begrunner sin oppsigelse med manglende tillit og motivasjon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Isehaug har ledet vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. Ifølge Bergens Tidende sendte hun oppsigelsen til sin arbeidsgiver 18. mars.

– Jeg kan bekrefte at jeg har sagt opp, men ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i min oppsigelse, sier Isehaug til avisen.

– Har gått innpå meg personlig

«Siste års hendelser (Monikasaken) har gått innpå meg personlig. Jeg sliter med å opprettholde den motivasjonen min stilling krever. I tillegg kjenner jeg at jeg ikke lenger har den nødvendige tillit til ‘systemet’ og enkelte av de personene jeg i fremtiden mest sannsynlig vil måtte samarbeide med», heter det i oppsigelsen som BT har fått innsyn i.

Videre påpeker Isehaug at hun har hatt full støtte og oppfølging fra sin egen leder, politistasjonssjef Olav Valland.

Valland sier til VG at han har vært kjent med Isehaugs beslutning en stund, og at han kjenner hennes begrunnelse for å gå av.

– At hun nå lar media få adgang til sin grunngivelse, er også helt greit.

Han velger med omhu sine kommentarer – og ønsker kun å bli sitert på følgende: At det er de store belastningene i forbindelse med spørsmålet om gjenopptakelse av Monika-saken som gjør at seksjonsleder Isehaug går av.

Først henlagt – så gjenopptatt

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011.

Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

Les også: Hvem drepte min Monika?

I januar i fjor varslet politimannen Robin Schaefer egne ledere om at ting ikke var som de skulle i etterforskningen av saken. Den han gikk til først var Rigmor Isehaug.

– Følte jeg sto ganske maktesløs

I et intervju med bladet Politiforum fra februar i år stiller Isehaug seg fullstendig bak varsleren.

– Jeg vil berømme Schaefer for det pågangsmot og den styrke han har vist i saken, sa hun.

VARSLEREN:«Jeg har følt meg som en kriminell»

VARSLER: Robin Schaefer (45) varslet i Monika-saken. Foto:HALLGEIR VÅGENES,VG

I intervjuet er hun tydelig på at også hun fikk ordre om å holde seg unna saken.

– Når vi etter flere henvendelser, der jeg støttet Schaefer, fikk en klar ordre via stasjonssjefen fra visepolitimesteren om å be Schaefer holde seg unna, fulgte også jeg ordren. Jeg følte jeg sto ganske maktesløs i å følge opp det som videre skjedde, blant annet fordi jeg ikke lenger hadde tilgang til saken, sa Isehaug, uten at hun ønsket å gi ytterligere kommentarer til VG.

Anmeldt

Schaefers rapport førte etter hvert til at moren til Monika ved hjelp av sin bistandsadvokat Stig Nilsen engasjerte den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen til å se på saken.

Han konkluderte med flere svakheter ved politiets håndtering av saken, blant annet at flere spor ikke ble fulgt opp.

Bistandsadvokat Nilsen sier at det er trist hvis det er riktig at Rigmor Isehaug går av på grunn av Monika-saken:

– Det framstår som hun har forsøkt å gjøre en samvittighetsfull jobb i Monika-saken. Men jeg har forståelse for at hun har følt det som en stor belastning, sier han til VG.

Les også: Mener politiledelsen må gå etter Monika-saken

I mai i fjor ble Hordaland politidistrikt anmeldt til Spesialenheten for politisaker av litauiske Kristina Sviglinskaja. Samme måned ble etterforskningen gjenopptatt.

I oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld.

Fikk foretaksstraff

Nylig vedtok Hordaland-politiet et forelegg på 100.000 kroner fra Spesialenheten for politidistriktets håndtering av saken.

Fire politifolk hadde status som mistenkt i saken, men for to av tjenenstemennene kom Spesialenheten til at det individuelle straffeansvaret var foreldet.

For en tredje ble saken henlagt med begrunnelsen intet straffbart forhold anses bevist. For en fjerde politijurist ble saken henlagt etter bevisets stilling.

Monikas mor har siden påklaget Spesialenheten sitt vedtak til Riksadvokaten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder