Foto:Skjermdump,

Norske kvinner deler opplevelser knyttet til seksuell trakassering

#jegharopplevd går som farsott på Twitter etter «Trygdekontoret»-debatt

«#jegharopplevd å bli kalt hore fordi jeg ikke ville vise puppene mine for en tier» og «#jegharopplevd at to mannlige kollegaer hadde et veddemål om hvem som klarte å pule meg først. Var visst verdt 500,-».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under hashtagen #jegharopplevd deler norske kvinner opplevelser knyttet til seksuell trakassering. På få timer har over 2000 meldinger blitt delt.

Kampanjen er startet av det feministiske tidsskriftet Fett «for å synliggjøre et problem mange kjenner på kroppen». Redaktør Hilde Sofie Pettersen sier at det hele spinner ut av «Trygdekontoret»-debatten som fulgte etter at Kari Jaquesson ble porno-parodiert av NRK-programmet med Thomas Seltzer i spissen.

Positivt

I debattinnlegget «Et slags svar til Thomas Seltzer», delt på Aftenposten, tok førskolelærerstudenten Cathrin Svanevik Frøyen til orde mot seksuell trakassering. Det inspirerte tidsskriftet til å lage kampanjen. Redaktør Pettersen hadde ikke trodd at så mange ville dele sine erfaringer.

REDAKTØR I FETT: Hilde Sofie Pettersen Foto:Kristine Ristrerud,

– Vi syns det er positivt at mange har delt historiene sine, samtidig som det er urovekkende, sier Pettersen til VG og legger til:

– Vi vi vet at det ikke er kostnadsfritt å stå frem med personlige og kanskje intime historier.

Vil ha menn engasjert

Leder i SV, Audun Lysbakken, er en av de som har engasjert seg i saken og mener kampanjen kan bidra til å vise kvinner at de ikke er alene med sine opplevelser.

– Jeg syns det er veldig sterk kost, men selv om det er trist er det utrolig flott at så mange forteller de små historiene, sier Lysbakken og legger til:
– Det bidrar til å minne om at seksuell trakassering er et stort problem. Alle som tror vi er i mål med likestillingen må lese den tråden.

Lysbakken mener også at det er viktig at menn engasjerer seg i debatten som går som en farsott på sosiale medier.
– Det viser oss menn at det er alt for mange menn behandler kvinner på en respektløs måte. Jeg tror de fleste menn tar avstand, men det er viktig at menn engasjerer seg for det kan bidra til å skape en mannskultur hvor seksuell trakassering ikke er greit, sier Lysbakken til VG.

Jenter og kvinner i alle aldre har delt personlige historier på Twitter. En av de som har delt flere historier er blogger Suzanne Aabel.

– Jeg syns det er utrolig fascinerende hvor ekstremt mange det er som opplever småstikk hele tiden. Det er mange av småstikkene vi aksepterer, sier Aabel.

Her er et utvalg av andre meldinger som er delt under hashtagen.

https://twitter.com/MajaHuse/statuses/588391314078752769
Tweets with replies by Johanne (@Josofie) | Twitter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder