Foreldre reagerer på treningsavgiftene

Store forskjeller i prisen på barnefotball

SJEKKER KNOTTER: Erik Mårtensson sjekker om knottene på fotballskoa er fri for jord og gress på treningsfeltet i Vikersund. 14-åringen er den eneste av fire søsken som fortsatt spiller fotball. De andre fortsatte med andre idretter i stedet. Foto:Linn Cathrin Olsen,VG

Barneidretts-debatten: Halvparten sluttet da regningene kom

Nær halvparten av de 60 små fotballspillerne har forsvunnet
fra treninger og kamper etter at klubben har sendt ut krav om treningsavgift.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fem år gammel

Frafallet har skjedd over to år – og kommet rett etter at regningene har kommet i postkassen.

– Prisen på fotball ekskluderer mange barn, mener fotballpappa og trener Glenn Kokkim.

Frafallet som oppsto i hans gamle klubb Fjellhamar Fotball i Akershus, er bare ett eksempel på en årviss hendelse i mange idrettslag. Til tross for stort fremmøte og mange påmeldte barn og unge i januar og februar, faller flere bort når foreldrene får krav om betaling. Det rapporterer flere trenere og lagledere i fotballklubber som VG har kontaktet.

Les også:Foreldre betaler seg ut av frivillighet

– Det er ikke noe bedre her enn i andre klubber. Men noe av forklaringen på frafallet i denne ene aldersklassen er at mange av foreldrene og barna foretrekker andre idretter som ishockey, sier administrativ leder Øivind Smestad i Fjellhamar FK til VG. Han minner om at mange steder har klubbene også ordninger som bidrar til at familier med betalingsproblemer, kan bli subsidiert. En slik ordning finnes i hans klubbs hjemkommune, Lørenskog.

Les også:Klasseskillet øker i barneidretten

REAGERER: Fotballpappa og tidligere trener Glenn Kokkim (38) tok eget barn ut av Fjellhamar Fotball fordi det ble for dyrt. Foto:Privat,

Smestad mener klubbens nivå på barnespillernes egenbetaling er i det lavere sjiktet. Maksimalt må en Fjellhamar-spiller på lagene for barn og ungdom ut med 3500 kroner i året, med fratrekk på en drøy tusenlapp ved dugnadsinnsats.

– For dyrt for barn

Tidligere fotballpappa i Fjellhamar, Glenn Kokkim, er ikke enig i at 3500 kroner i året for de minste spillerne, er en lav pris. Han er en av flere foreldre som synes det er blitt for dyrt for barn å spille fotball i klubben.

– At 6-9-åringer må betale de summene som er i Fjellhamar synes jeg bare er trist.
Jeg mener alle barn i denne alderen bør få muligheten til å være med i barneidretten. Dette ekskluderer mange barn. Personlig er jeg skremt av denne utviklingen, sier Kokkim. Han synes en tusenlapp i året bør være en maksgrense for hva klubbene kan ta for så små fotballspillere.

Les også:Mange foreldre betaler ikke treningsavgift

Tidligere deltok han på trenersiden i klubben. Nå har han trukket seg ut og meldt sønnen inn i en klubb som tar mindre i treningsavgift.

Akademiene koster mer

– Da vi startet opp dette kullet for to år siden, var det 60 barn innom på trening i løpet av året. Nå sitter laget igjen med litt over 30 innmeldte barn, legger Kokkim til. Han har fått signaler fra flere om at prisen ble for høy til at flere foreldre kunne la barna fortsette.

Dersom spillerne i Fjellhamar deltar på et såkalt fotballakademi i tillegg, er prisen totalt 6600 kroner i året. I tillegg kommer ofte utlegg til loddkjøp dersom spilleren ikke selger lodd for ca. 1000 kroner selv.

Les også:Foreldre betaler seg ut av frivillighet

På vestsiden av hovedstaden, i toppserieklubben Stabæk i Bærum, slår 13-åringene på førstelaget presise pasninger til hverandre på fotballbanene ved Nadderud stadion. Her må hver enkelt spillers foreldre ut med 15.000 kroner i året for blant annet å lønne heltidsansatte trenere og dekke baneleie. Er du på førstelaget, så er du også med på akademiet.

Betaling for turneringer kommer i tillegg.

Men ingen har sluttet på grunn av prisnivået, ifølge daglig leder Erik Røstad. Klubben befinner seg også i landets mest høytlønnede område. Og ambisjonene er større enn hos de fleste: Innen fem år skal Stabæk være Skandinavias beste klubb på å identifisere, utvikle og rekruttere unge fotballspillere.

Fotballforbundet følger med

Utviklingsdirektør Alf Hansen i Norges Fotballforbund, understreker at prisen for å delta i en massebevegelse som fotballen, bør holdes nede.

VIL BEHOLDE SPILLERE: Utviklingsdirektør Alf Hansen i Fotballforbundet minner om at fotballen har en målsetting om at flest mulig er med lengst mulig. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– For noen familier kan det bli for høy kostnad med treningsavgift og medlemskontingent til laget. Derfor anbefaler vi å holde prisene så lave som mulig og at foreldre og medlemmer deltar i fastsettingen av prisene. I tillegg bør klubbene etablere ordninger som fanger opp familier som ikke ser seg økonomisk i stand til å betale – og der barn står i fare for å falle utenfor, sier Hansen til VG.

En av ti klubber over 3000 kr.

Han minner om at 12-14-års alderen er en alder der mange faller fra i enkeltidretter fordi de kanskje prioriterer en idrett fremfor flere idretter. Noen mener idrettene utvikler seg for seriøst, og slutter av den grunn. Mens andre velger andre fritidsaktiviteter utenfor idretten.

I en stor rundspørring Fotballforbundet gjorde i 2011, svarte hver fjerde klubb at de lå i prisintervallet 1000–1500 kroner som den vanligste prisen for å
spille ungdomsfotball. I hver femte klubb kostet det over 2000 kroner og i hver tiende klubb kostet det over 3000 kroner å delta for fire år siden.
I 2015 er nok prisene generelt høyere, og flere ligger over 2000 kroner og 3000 kroner pr. spiller.

Langrenn dyrere

I Vikersund hadde familien Mårtensson alle fire barna med på fotballag i aldersbestemte klasser for fire-fem år siden. Nå er det bare minstemann Erik (14) som spiller fotball.

VARMER OPP: Erik Mårtensson (14) varmer opp til kamp for Vikersund IF hjemme i gangen foran kurvene med klær og utstyr til fire søsken. Foreldrene betaler 1800 kroner i året til klubben for at Erik skal være med. Foto:Kristian Helgesen,VG

– Vi betaler 1800 kroner i året for ham, det synes jeg er et rimelig nivå, sier mamma Hege Mårtensson til VG. De andre barna valgte å fortsette med idretter som orientering, langrenn og friidrett på ganske høyt nivå, men sluttet med fotballen. På det meste betalte familien opp mot 5000 kroner i året til fotballklubben i treningsavgifter, søskenrabatt inkludert.

Hege synes en årlig innbetaling på 15000 kroner i året for en spiller, som i Stabæk, er veldig dyrt. Men det var ikke på grunn av økonomi hennes barn sluttet med fotballen.

– Nei, det var ikke på grunn av prisen for å spille fotball. Langrenn koster nok fort både 40.000 og 50.000 kroner i året, sier Hege.

Foreldretrenere i Kirkenes

I Finnmark holder den lille klubben Sandnes IL til, like utenfor Kirkenes. Der vil fotballstyret vite det med en eneste gang når en spiller slutter, heter det i instruksen til oppmenn i fotballgruppen.

– Det er viktig fordi vi ønsker å vite årsaken til at spillere slutter. Dette for å kunne ta en selvevaluering av det vi driver på med og eventuelt justere måten vi gjør ting på, skriver leder Anita Vangen på hjemmesidene.

For 13-åringene i klubben koster det 650 kroner i året og delta. Det tilsvarer prisen på en halv måneds deltagelse for en jevnaldring i Stabæk. Men i Sandnes IL er det stort sett foreldrene som er trenere og lagledere, og de tar ikke betalt for jobben.

Les også

 1. Klasseskillet i barneidretten: Koss: – Utvid skoledagen med idrett

  Politikere fra flere partier har snakket om det i…
 2. Fotballpappa: – Barna ser at andre spillere på laget har sko til 2500 kr.

  Fotballsko til 2500 kroner, hockeyskøyter og alpindress til 7000. Prisene på kvalitets-utstyr i barne- og…
 3. Klasseskillet i barneidretten: En av tre foreldre betaler ikke treningsavgift for barna sine

  Grorud Idrettslag i Oslo opplever det nesten hvert år: 30…
 4. KOMMENTAR: Før ble nordmenn født med ski på beina - nå kommer de til verden med egen smørebod

  Perfeksjons- og utstyrstyranniet i barne- og ungdomsidretten er bare en refleksjon av samfunnsutviklingen for øvrig.
 5. Barne- og ungdomsidretten: Foreldre betaler seg ut av frivillighet

  Stadig flere foreldre betaler seg bort fra - eller unngår frivillig innsats i ungdomsidretten.
 6. Klasseskillet øker i barneidretten

  BÆRUM (VG) 14-åringen gledet seg til hver eneste…
 7. Klasseskillet i barneidretten: Svømmesjefen: – Så dyrt at barn fra ressurssvake familier ikke deltar

  I idretter som langrenn, alpint og svømming er barn og unge sjanseløse på å hevde seg uten foreldre med god økonomi og…
 8. Klasseskille i barneidretten: Familier bruker flere hundre tusen på ski i året

  BÆRUM (VG) Familien Martinussen er født med ski på beina. Karsten (17), Dorthe (14) og Mille (11) trener over tre ganger…
 9. Politikere om klasseskillet i barneidretten: Idrettsminister Widvey: – Trist at noen ikke har råd til å delta

  Idrettsminister Thorhild Widvey (H) advarer idretten mot å stenge barn og unge med skyhøye deltageravgifter og krav til…

Mer om

 1. Oppvekst
 2. Barn og unge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Høye treningsavgifter: Halvparten sluttet i Fjellhamar FK

 2. Barne- og ungdomsidretten: Foreldre betaler seg ut av frivillighet

 3. Fotballpappa betaler 30.000 kroner i året for sine to sønner

 4. Oslo-ordfører slår alarm om barnefotball

 5. Pluss content

  Så mye koster barnas idrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder