BEKYMRET: En god venninne av Oslo-jenten som nå er mistenkt for å planlegge et terrorangrep, er bekymret. Men hun tror PST bommer med sine opplysninger om den norskfødte kvinnen. Foto:OLA MJAALAND/PRIVAT,

Venner om terrormistenkt: Ble plutselig veldig religiøs

Frykter ektemannen har hjernevasket henne på kort tid

Skal ha tilhørt vennekrets til søstre fra Bærum som dro til Syria

Venner av den terrormistenkte 19-åringen forteller om en «partyløve» som plutselig begynte å praktisere islam strengt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hun forandret seg egentlig ganske drastisk for to år siden. Fra å være en festløve ble hun plutselig veldig religiøs og rolig av seg. Hun startet å gå med hijab, begynte å be, og snakket mye med folk om islam. Men jeg vil ikke si at det er noe negativt med det, sier en god venninne av 19-åringen.

Hun hadde sist kontakt med kvinnen for cirka to måneder siden og mener venninnen dro til utlandet for én måned siden.

– Hun skulle være med til Istanbul i Tyrkia hvor ektemannen snakker om islam. De giftet seg i desember, tror jeg det var.

– Hjernevasket?

Men norsk politi skal etter det VG får opplyst ha fått informasjon om at den 19 år gamle kvinnen har reist til Syria og sluttet seg til terrororganisasjonen Den Islamske Stat (IS). Hun skal ha gjennomgått våpentrening og påstås å ha vilje til utføre terrorangrep. Det finnes ingen informasjon om når eller hvor.

Opplysningene stammer fra et oransje varsel – noe personer som utgjør en alvorlig og umiddelbar trussel mot allmenn sikkerhet får på seg. Interpol sendte varselet ut til et stort antall land.

Vennene til den terrormistenkte 19-åringen forteller at de kjenner henne som en snill og svært omtenksom person. Men de kjenner lite til ektemannen, som hun skal ha giftet seg med for «et par måneder siden».

– Tanken har slått meg, at mannen på kort tid har klart å hjernevaske henne, men hun er såpass oppegående at hun bør klare å holde på meningene sine selv om hun er gift, sier venninnen.

Hun har ikke klart å få kontakt med den etterlyste kvinnen de siste dagene.

– Jeg er bekymret selvfølgelig, for hun er en av mine gode venninner.

LES OGSÅ:Faren til terrormistenkt Oslo-kvinne: – Hun gjør ikke sånt

Norsk-somaliske søstre

VG får opplyst at den PST-etterlyste kvinnen tilhørte vennekretsen til de to norsk-somaliske søstrene som dro til Syria høsten 2013, før de reiste. De konkrete opplysningene kjenner ikke venninnene som snakker med VG til, men de forteller at kvinnen har begynt å holde seg mer med norsk-somaliske venner den siste tiden.

VIL IKKE BLI FUNNET: De to norsk-somaliske søstrene fra Akershus (20 og 17 år) reiste til Syria høsten 2013. De skal tilhøre samme vennekrets som den nå etterlyste 19-åringen. Foto: PRIVAT Foto:,

En annen venninne forteller den samme historien om 19-åringen: En festglad jente som plutselig ble veldig religiøs for halvannet eller to år siden. Da begynte hun å gå med sjal og be, og de mistet mer og mer kontakt med henne.

– Men nyheten i går sjokkerte meg, sier hun.

– Hun takket nei til fester etter at hun ble konservativ, legger en annen venn til.

– Kjapp i replikken

Den jevngamle mannen forteller VG at han ble kjent med den nå etterlyste 19-åringen i 2012, etter at de ble introdusert for hverandre av felles kjente.

– Jeg husker henne som en utadvendt, livlig jente som var litt på hugget, ikke akkurat aggressiv, men litt sånn kjapp i replikken, beskriver han.

Vennegjengen var mye sammen på fritiden, og den nå etterlyste 19-åringen og hennes venninner var med litt fra og til. Han husker at hun stadig oftere takket nei til å være med på fest. Det var mot slutten av 2013, begynnelsen av 2014, anslår han.

– Hun fremsto mer seriøs, mer konservativ. Hun hadde begynt å gå med sjal, og henviste til Koranen når hun forklarte hvorfor hun ikke ville drikke alkohol, husker han.

– Tror PST bommer

Han tenkte at hun hadde blitt eldre, og at hun ville ta andre verdivalg. I dag er det rundt ett år siden han så henne sist.

– Jeg hilste på henne på gaten. Hun hadde på seg hijab, husker han.

De snakket ikke så mye da, hilste på hverandre og gikk hver sin vei.

– Jeg forsøkte å finne henne på Facebook, men da var hun borte. Hun pleide å være en veldig aktiv bruker, hun la ofte ut bilder av seg selv og vennene sine, sier han.

Nå skal hun også være borte for PST, som mener den unge kvinnen utgjør en trussel.

– Jeg tror de bommer med dette. Har ikke PST bommet på ting før? sier den gode venninnen av den terrormistenkte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder