UTSATT FOR SABOTASJE: DNBs nettsider var blant annet nede, etter angrepet tirsdag. Foto:,

17-åring innrømmer dataangrep

En 17 år gammel gutt har innrømmet å ha angrepet nettstedene til flere av Norges største selskaper.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Både Norges Bank, Telenor og bankene DNB, Sparebank 1, Nordea og Danske Bank, samt bank- og forsikringsselskapene Storebrand og Gjensidige, ble tirsdag rammet av et storstilt dataangrep.

- Vi pågrep en 17 år gammel gutt i Bergen i formiddag. Han er foreløpig siktet for skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet til å gjelde datainnbrudd, sier politioverbetjent Frode Karlsen i Hordaland politidistrikt til VG.

17-åringen skal ha vært svært samarbeidsvillig i møtet med politiet, og vil bli løslatt.

- Foreløpig mener vi han har gjort dette alene, men han kan ha hatt medhjelpere på chattesider, sier Karlsen.

17-åringens forsvarer, advokat Christian Børve, sier klienten har tilstått forholdet.

- Han har kommet med en uforbeholden tilståelse, og er jo lei seg for det han har gjort, sier advokat Christian Børve til VG.

Børve vil ikke kommentere hvorvidt 17-åringen hadde medhjelpere.

Trolig formidable summer

Det finnes foreløpig ikke noen tall på hvor mye dataangrepene har kostet.

- Trolig er det snakk om formidable summer, men dette blir ikke klart før eventuelle erstatningssaker skal for retten, sier Karlsen.

Det var torsdag formiddag at politiet i Bergen gikk til aksjon mot en 17 år gammel gutt. Han er nå siktet for dataangrepene og satt torsdag ettermiddag i politiavhør, skriver BT.

- Ettertanke

Kommunikasjonsrådgiver i Sparebank 1, Sissel Grieg Viig, mener det er et varsko til bransjen at en 17-åring i Bergen kunne stå bak det omfattende dataangrepet.

- Det er jo til ettertanke at vi er så sårbare. Tidligere har vi fryktet angrep utenfra, så viser det seg at vi har angripere av dette kaliberet, så å si i vår egen stue, sier Viig til E24.

- Det var jo ikke bare vi som ble angrepet, men flere andre banker også. Kanskje er det en enkeltstående hendelse, eller et varsel for å vise hvor sårbare vi er. Nå skal det sies at han ikke kom videre, men dette betyr bare at vi hele tiden må ligge i forkant, sier Viig.

DNB nede i halvannen time

Norges Banks server var nede tirsdag ettermiddag. Først ble det antatt at årsaken var nødvendig vedlikeholdsarbeid.

Utover kvelden bekreftet Theres Wålen i Norges Bank overfor E24 at årsaken var et DDOS-angrep.

Angrepet gikk verst utover DNB, som hadde nettsidene nede i over halvannen time.

Trafikkork

Vidar Sandland, seniorrådgiver ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), sier at bankkunder ikke trenger å være bekymret for at noen har hatt tilgang til deres kontoer.

- Ddos-angrep er et fantastisk våpen for å ødelegge omdømme. For kunder bringer det mest av alt irritasjon over å ikke komme inn på en nettside, sier Sandland til E24.

Sandland presiserer at angripere ikke får tilgang til kundeinformasjon og annet som er lagret på deres servere, de får bare tjenesten til å slutte å virke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder