Jørgen (83) må bli syk for å få flytte inn på sykehjem med kona (87): - Helt absurd

Oslos varaordfører Libe Rieber Mohn (Ap) reagerer kraftig på at Oslo kommune ikke lar Jørgen Åsberg (83) få bo sammen med sin syke kone på Paulus sykehjem.

  • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

VG fortalte i dag om ekteparet Åsberg som har vært gift i 56 år, men som ikke lenger får anledning til å bo sammen.

Bakgrunnen for dette er at Oslo kommune mener 83-åringen er for frisk til å få innvilget plass på samme sykehjem som der kona Olaug (87) bor. Han frykter at kona skal gå bort når han ikke er sammen med henne.

- Det vil bli vondt, sier han til VG.

Har du opplevelser med eldreomsorgen som du mener er kritikkverdige? Kontakt VGs journalister her!

- Ikke for evig og alltid

I 2011 inngikk Høyre, Venstre og KrF i Oslo en felleserklæring der det heter at «Byrådet vil sørge for at eldre ektepar og samboere som ønsker å bo sammen på institusjon får anledning til det, selv om bare en har fått vedtak.»

Med det skulle de sørge for at eldre par som ønsker å bo sammen får mulighet til det.

Men for at garantien skal innfris må den hjemmeboende parten trenge helse- og omsorgstjenester og delvis oppfylle kriterier for tidsbegrenset opphold på sykehjem. Disse vilkårene oppfyller ikke Jørgen Åsberg, mener Oslo kommune.

- Men, det er ikke et avslag for evig og alltid. Hvis han får et funksjonstap på en eller annen måte og hjelpebehovet øker, vil garantien slå inn, sier Tone Thorsen, avdelingsleder for helse og sosial i bydel Grünerløkka.

Rystet

REAGERER: - Jeg tviler sterkt på at de fleste oppegående mennesker ville akseptert å bli skilt fra ektefellen sin gjennom over 50 år, sier Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn om ekteparet Åsbergs historie. Foto: ROGER NEUMANN/VG det

- Jeg synes det er helt absurd at dersom han blir sykere, så skal han få lov til å flytte inn. Men hvis han er frisk, så får han ikke lov, sier Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn til VG.

Hun forteller at hun ble rystet da hun leste saken om det eldre ekteparet.

- For det første er det flott om han holder seg frisk, og det vil han sannsynligvis være lenger hvis de får bo sammen. Men for det andre ville det også vært en avlastning for sykehjemmet hvis han kan hjelpe sin kone, sier Rieber-Mohn.

Hun understreker at det ikke er gratis å bo på sykehjem, slik at den friske ektefellen uansett måtte ha stått for deler av kostnaden ved å ha ham boende på Paulus.

- Ingen argumenter

- Den garantien som ble gitt i 2011 ble ikke gitt med liten skrift. Jeg tror de fleste som hørte om den da trodde at det også ville gjelde ektefeller som ikke hadde behov for helse og omsorgstjenester fra kommunen, sier varaordføreren.

- Men vil ikke en slik ordning der friske personer får bo med sine syke ektefeller på sykehjem skape et ekstra press på sykehjemsplassene i Oslo?

- Oslo har ledige sykehjemsplasser i dag. Dette gjelder også så få mennesker. Og når det er slik at du betaler ganske dyrt for en sykehjemsplass, så kan jeg ikke se at det er noen argumenter som taler mot å vise en fleksibilitet og ha et regelverk som åpner opp for likebehandling, sier Rieber-Mohn.

Også Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari, som er medlem av helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, reagerer på VGs historie.

- Det er helt uakseptabelt at eldre pleietrengende mennesker blir behandlet på denne måten. Dette bryter helt klart med bystyrets intensjon og vedtak om at ektefeller skulle kunne være sammen på sykehjem, selv om begge ikke er like pleietrengende. At ektemannen må bli sykere for å kunne være sammen med sin syke kone er helt vulgært og ufattelig, sier Keshvari.

Han krever nå at byråden rydder opp så fort som mulig.

- Vi i FrP forventer at byråden rydder opp umiddelbart og sørger for at bystyrets vedtak blir fulgt opp. Det holder ikke at ansvarlig byråd viser til bydelen og skyver ansvaret fra seg når dette så klart bryter med det bystyret har vedtatt, sier han.

- Det handler om verdighet

Eldrebyråd Aud Kvalbein hadde ikke anledning til å svare på spørsmål om samboergarantien muntlig i forbindelse med saken om det eldre ekteparet.

«Etter de kriteriene som er satt opp for garantien, mener jeg den har fungert etter sin hensikt. Det er ikke mange av denne type par», skrev hun imidlertid til VG i en e-post.

- Det som Aud Kvalbein sier om at dette gjelder så få, gjør at det høres ut som at dette ikke er noe problem. Jeg synes det er et problem for dem det gjelder. Det handler om verdighet i eldreomsorgen og om at vi ikke skal skille folk som har levd sammen i så lang tid, sier Rieber-Mohn.

Hun mener derfor det er på tide å se på kriteriene i samboergarantien på nytt.

- Har aldri vært ment for friske ektefeller

Eldrebyråd Kvalbein er konfrontert med Rieber-Mohns reaksjon på den første saken om ekteparet, og skriver følgende i en sms til VG.

«Jeg er opptatt av at de som trenger sykehjemsplass, skal få det. Sambogarantien er vedtatt av bystyret. Den har aldri vært ment for at friske ektefeller (eller med lite hjelpebehov) skal bo på sykehjem».

ELDREBYRÅD: Aud Kvalbein. Foto: NTB scanpix

Hun understreker at sykehjem legger til rette for den friske ektefellen eller partneren, slik at de kan være mye sammen med den som bor på sykehjem. Ved spesielle tilfeller som for eksempel sykdom er det sykehjem som legger til rette for overnatting, ifølge Kvalbein.

Oppfordrer til å klage

«Hvordan samboergarantien skal anvendes i det enkelte tilfelle, er en oppgave for bydelene å avgjøre. Jeg oppfordrer imidlertid folk som er misfornøyde med bydelens vedtak, om å klage så avgjørelsen kan prøves. Det kan skje både til bydelen og til Fylkesmannen,» opplyser Kvalbein.

Hun forteller at det i tilfellet ekteparet Åsberg ble klaget til Fylkesmannen, som gav bydelen medhold.

«Jeg viser for øvrig til bydelens representant som påpeker at bydelen kan endre vedtak dersom en situasjon endrer seg,» avslutter Kvalbein i sms-en.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder