SNAKKER UT: Grete Knudsen var statsråd i Ap-regjeringene mellom 1992 og 2001. I boken «Basketak» oppsummerer hun sitt politiske liv. Foto: NILS BJÅLAND

Grete Knudsen: - Jeg kom aldri på godfot med Gro

Mener hun ikke er bitter ** Vil ikke ødelegge for Arbeiderpartiet ** Synes Stoltenberg er for unnvikende ** Fikk aldri noe godt forhold til Jonas Gahr Støre

(VG Nett) Grete Knudsen (72) er blitt beskyldt for å være ufin og feig, etter at hun ga ut sin egen selvbiografi, som svartmaler store deler av Ap-ledelsen. I dag svarte hun på kritikken.

Publisert:

Dagens pressekonferanse på Kagge Forlag i Oslo startet klokken 10.00, og var første gang Grete Knudsen svarte på spørsmål rundt boken «Basketak», som ble gitt ut i dag.

Hun startet pressekonferansen med å fortelle om sitt politiske liv, og sa det var riktig av henne å skrive denne boken nå, etter å ha vært gjennom en periode med alvorlig kreftsykdom.

- Jeg har skrevet fra en veldig viktig periode i Arbeiderpartiets historie. Det fra 90-årene det meste av det. Jeg er nærmest født inn i Arbeiderpartiet av meget sosialt engasjerte foreldre.

- Jeg har vært med på mye som aktiv politiker, og det viktige for meg var å sikre at funksjonshemmede skulle få rettigheter til å gå i den vanlige grunnskolen, sier Knudsen.

Forholdet til Gro

Hun innrømmet at hun aldri var Gro Harlem Brundtlands personlige favoritt.

- Jeg kom nok aldri på «godfot» med Gro Harlem Brundtland. Det var nok veldig forretningsmessig det forholdet vi hadde. I perioden før Gro Harlem Brundtland skulle velges som leder, var jeg veldig aktiv i kvinnebevegelsen.

- Sekstimersdagen opplevde jeg Gro var lite engasjert i. Men da saker var vedtatt fulgte hun dem opp til punkt og prikke, sier Knudsen.

Hun forteller hun fikk et helt annet forhold til Thorbjørn Jagland.

- Jeg opplevde ham som visjonær, og veldig engasjert i partiarbeidet. Selv om det var tydelig at kommunikasjon ikke var hans sterkeste side. Han var ærlig og hadde ingen skjult agenda, sier han.

- Han fikk det tøft som statsminister. Gradvis ble arbeidet for tungt og brøt Jagland ned helsemessig, forteller Knudsen.

Yrkeslivet med Stoltenberg var todelt, ifølge den tidligere Ap-statsråden.

- Jens Stoltenberg var en hyggelig kar. Det var nok enklere å møte ham enn Gro. Men han var for unnvikende når du møtte ham, sier hun.

- Da jeg først ble kjent med ham var han leder for Oslo Arbeiderparti, sier Knudsen.

- Men da jeg trengte Jens mest, så vek han unna.

- Ikke bitter

Flere av journalistene, som var tilstede på pressekonferansen, lurte på om hun trodde boken ville skade partiet før valgkampen.

- Jeg vil ikke ødelegge for Arbeiderpartiet. Jeg håper valget blir positivt for Arbeiderpartiet, sier hun.

- Er dette ondskapsfullt, som Martin Kolberg sier?

- Jeg hadde ikke ventet meg noe annet fra Martin Kolberg. For meg var dette et riktig tidspunkt å gi ut boken. Jeg mener det var riktig å gi den ut nå.

- Hva er din forklaring til Arbeiderpartiet har vært mindre enn Høyre på målingene i ett år?

- Nei, jeg har ikke gått inn på dette. Men tradisjonelt, så har Arbeiderpartiet vært opptatt av å plassere seg i en situasjon til å regjere alene.

- Hvorfor er Jonas Gahr Støre uegnet som partileder i Arbeiderpartiet?

- Jeg fikk ikke noe godt forhold til Jonas Gahr Støre, og jeg ser at han er flink ute i partilag. Men slik jeg ser det, så er han ikke aktuell for det.

- Har Gro fått et for godt politisk ettermæle?

- Nei, det har jeg ingen grunn til å si. Men hun kom etter når det kom til mange av reformene. Hun var derimot veldig flink når vedtakene var gjort, sier Knudsen.

- Jonas Gahr Støre sa han ikke hadde snakket med deg på ti år. Hvem har vært i kontakt med deg da du var syk?

- Ingen av dem. Men dette har jeg ingen kommentar til.

- Er du bitter i dag?

- Jeg er ikke bitter, avsluttet Knudsen.

Krass kritikk

Knudsen sparer ikke på kruttet i den nye boken, og store deler av Ap-ledelsen blir omtalt i krasse ordelag:

Statsminister Jens Stoltenberg skjelles ut for å være «konfliktsky» og «unnvikende», for å la hetsen mot Thorbjørn Jagland fortsette, og for å legge vanskelige saker i skuffen.

Jonas Gahr Støre kan knapt nok regnes som en del av
arbeiderbevegelsen etter å ha søkt jobb i Høyre og fordi han ikke flagger 1. mai.

Gro Harlem Brundtland fremstilles som en politiker som ikke «pløyde ny mark».

- For feig

Ingen av disse har ønsket å kommentere kritikken. Men de to tidligere Ap-statsrådene, Karita Bekkemellem og Thorbjørn Berntsen, refset både boken og Knudsen selv i går ettermiddag.

- Det er svært skuffende at hun sauser sammen slike sårende og ufine kommentarer om personer hun har jobbet med. Hun kunne i det minste ventet til etter valget, sa Berntzen.

- Hadde det vært litt tak i henne, hadde hun gått ut og tatt oppgjøret da det skjedde. Det var hun for feig til, da ville hun fått svar på tiltale, tordnet Bekkemellem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder