LEDER MOT LEDER: Jonas Gahr Støre (Ap) og Siv Jensen (Frp) mener selv de tar ansvar for ytterliggående uttalelser innad i eget parti, men mener den andre feiler i samme sak. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Netthets-krangelen: Her er Frp-uttalelsene som får Ap til å rase

Siv Jensen: - Leirstein gikk over grensen

Støre mener Jensen mangler «guts»

Ap har egen liste med kontroversielle Frp-uttalelser de mener står uimotsagt i partiet. Frp sier Ap ikke er noe bedre, men «gidder ikke» komme med moteksempler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Netthets-debatten mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ruller videre med full tyngde. Det startet med at stortingsrepresentanten Ulf Leirstein (Frp) trykket «liker» på YouTube-video der det påstås at Hadia Tajik godtar oppfordring til drap. Under den direktesendte Debatten på NRK forrige torsdag tok Tajik kraftig til motmæle mot Frps islamretorikk, og ba partiet ta et internt oppgjør med kontroversielle holdninger.

Tajik gråt etter sendetid, og tvitret at det «var godt å få sagt det», mens Mayzar Keshvari, innvandringspolitisk talsperson i Frp ikke var i tvil om at dette var «en drittpakke fra Ap» mot hans parti.

– Det var over grensen

I dag morges møttes Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen til Politisk kvarter på NRK. Her fikk Jensen gjentatte spørsmål om hun tar avstand fra Leirsteins oppførsel i sosiale medier.

STARTET DEBATTEN: Justispolitiker Ulf Leirstein (Frp). Foto:Roger Neumann,VG

– Jeg er glad for at Leirstein har lagt seg paddeflat og beklaget denne hendelsen, sa Jensen.

Ap har de siste dagene ropt etter Frp-ledelsen, og anklaget dem for å sitte musestille i båten når Frp-representanter kommer med kontroversielle utspill.

– Jeg er glad for at den angjeldende personen selv har tatt avstand fra det, og det er faktisk mye viktigere enn at jeg tar avstand fra ham, svarte hun.

Etter nok et spørsmål fra programlederen om hun ville fordømme Leirsteins Facebook-opptreden, svarte Frp-lederen:

– Jeg mener at det var over grensen. Jeg mener at vi alle sammen må være varsomme.

Mener Jensen mangler «guts»

Svaret holdt ikke for motdebattant Støre.

– Jeg synes hun (Jensen red.anm.) har håndtert det dårlig. Hun har en statsminister som har oppfordret oss til å ta netthets på alvor, og det har jeg rost Erna Solberg for. Her er nummer to i regjeringen og på femte spørsmål får man slept ut av henne at hun tar avstand fra det Leirstein gjorde, bemerket han.

Ap-lederen mener Jensen burde ha «guts» til å gå imot egne representanters ytterliggående holdninger.

– Dette er et mønster for Frp i regjering. De har en puls gående på utsiden som kommer med de kjente uttalelsene, og så er ledelsen fraværende.

Kronikk: Raymond Johansen (Ap) om «nettroll som ikke sprekker»

Frp-utspillene som forarger Ap

Arbeiderpartiet har utformet en egen liste over kontroversielle Frp-uttalelser det siste tiåret. VG ba om å få konkrete eksempler, og fikk denne listen fra Arbeiderpartiet:

** «Hadia Tajik og Inga Marte Thorkildsen fornekter norsk kultur» (Christian Tybring-Gjedde i Dagbladet i 2012)

** «Kulturminister Hadia Tajik likestiller arrangerte ekteskap som strider med menneskerettighetene og kjærlighetsekteskap» (Siv Jensen i NRK i 2012)

** «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen» (nylig likt av Ulf Leirstein på Facebook)

** Intervju med Jan Arild Ellingsen i 2007, som mener «kvinner må ta ansvar for at de blir voldtatt, særlig i et flerkulturelt samfunn»

** «Jeg hater islam og muslimer» (Frank Willy Djuvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane, på Frp-sin blogg i 2012)

** Eks-partileder Carl I. Hagen i 2011, som kom med utsagnet: «Ikke alle muslimer er terrorister, men nesten alle terrorister er muslimer»

«Opptatt med å utforme politikk»

Støre påsto i Politisk kvarter at hans partiledelse korrigerer sine representanter når de sier «ufornuftige ting», mens Jensen ikke ville være med på at Arbeiderpartiet er norgesmestere i å rydde i eget bedd.

– Jeg kunne brukt lang tid på å liste opp en rekke eksempler fra Arbeiderparti-folk som ikke ledelsen i Arbeiderpartiet har tatt avstand fra, men det gidder jeg ikke å bruke tid på. Rett og slett fordi jeg mener det viktigere å diskutere den store saken i dette, nemlig fremveksten av radikal islam.

VG har bedt Frp komme med eksempler på slike uttalelser. André Melchior Larssen, kommunikasjonssjef i Frp, sier at Per Sandberg, som nå håndterer netthets-saken, «er opptatt med å utforme politikk for å finne løsninger på hva vi skal gjøre med fremveksten av radikal islam».

Sandberg stiller likevel til flere TV-debatter om netthetsen i kveld.

Heller ikke Ulf Leirstein, Tajiks kollega i justiskomiteen på Stortinget, ønsker å komme med sine synspunkter på netthetsdebatten som ble utløst av at han ga «tommelen opp» på Facebook.

– Jeg har bedt Hadia om unnskyldning, og anser meg ferdig med saken. Jeg kommer ikke til å gi ytterligere kommentarer, skriver han i en tekstmelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder